Amplituner do monitor audio BX

jac1304

New member
W ostatnim czasie wymieniłem głośniki 5.0 i zaczynam myśleć o wymianie amplitunera. W tej chwili posiadam onkyo tx-nr 515. Budżet jaki chcę przeznaczyć to około 3.5 tyś. Który amplituner wyciągnie z tych głośników to co najlepsze. Amplituner musi posiadać pre out gdyż kolejnym krokiem będzie zakup wzmacniacza stereo.

jac1304

New member
Biorę go właśnie pod uwagę. Jaką barwę dzwięku preferuje ten denon. Oczekuję żeby amplituner zagrał cieplejszym dołem niż mam to w moim onkyo

CORTEZ

New member
Powiedziałbym, że ma lepsze, a wynika ono nie tyle z lepszej kalibracji Audyssey MultEQ-XT32, co z lepszego procesora AL24 Processing Plus i bebechów w stosunku do tańszych braci. W cenie 5000 zł mógł mieć konkurencję, aktualnie (oficjalnie od jutra) już chyba nie.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Niestety go nie odsłuchiwałem. Ale to wyższy model więc może być tylko lepiej. Oczywiście przed zakupem osłuchaj.

jac1304

New member
A może warto poczekać na nowe modele? Tylko co one mogą wnieść nowego? Czy wiadomo kiedy będzie premiera amplitunerów denona?

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
dużo nie wniosą. Są to zazwyczaj drobnostki dla których czasami nie warto dopłacać w odniesieniu do zeszłorocznych modeli

woytaski

New member
Bez reklam
Czytałem Twój odsłuch. Czy X4000 ma takie same brzmienie?

Mogę tylko potwierdzić. Basu jest dużo. Ciepły, mięsisty, pełny.
W KD (szczególnie polskie produkcje lub 2.0 z TV) czasami aż za dużo. Wtedy środek (dialogi) wydają się wycofane, słabiej słyszalne.
Ale to kwestia ustawień, korekcji Audyssey...
Jeśli boisz się, że basu będzie za mało, to mogę Cię uspokoić :)

Inaczej jest w stereo...
Muzyki słucham przeważnie w trybie "direct", w "stereo" zdecydowanie podbita dynamika, więc nie wszystkim utworom to wychodzi na dobre. Istotną kwestią jest odpowiednia głośność. Gdy głośniki grają cicho, tracą na szczególowości, jest średnio, płasko, bez wyrazu. Dopiero podkręcanie volume do poziomu 35-40 daje dźwięk szczegółowy, z dużą ilością basu.

Wysłane z iPhone przez Tapatalk

Ostatnia edycja:

jac1304

New member
Mogę tylko potwierdzić. Basu jest dużo. Ciepły, mięsisty, pełny.
W KD (szczególnie polskie produkcje lub 2.0 z TV) czasami aż za dużo. Wtedy środek (dialogi) wydają się wycofane, słabiej słyszalne.
Ale to kwestia ustawień, korekcji Audyssey...
Jeśli boisz się, że basu będzie za mało, to mogę Cię uspokoić :)

Widzę że kolega ma również monitor audio więc rozumiem że przy moich preferencjach ten amplitunerek jak najbardziej spełni moje oczekiwania

woytaski

New member
Bez reklam
Widzę że kolega ma również monitor audio więc rozumiem że przy moich preferencjach ten amplitunerek jak najbardziej spełni moje oczekiwania

Myślę, że tak. I dokładnie tak samo jak Ty, kupiłem go (a dokładniej zmieniłem z modelu 2113) również ze względu na pre-out. Kolejnym krokiem będzie pewnie wzmak 1520ae ;)

Do góry