Amplituner do kolumn Klipsch RF-82 II Do 7000 zł

Proszę o pomoc w wyborze amplitunera do kina domowego Klipsch RF82II, RC62II, RS52II. Trochę poczytałem i wydaje mi się że najlepsze będzie coś z Denona lub Onkyo. Aktualnie posiadam Denona 3312 i wydaje mi się że jest za słaby jak na te kolumny.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeśli chciałbyś zostać przy Denonie to w dobrych cenach jest teraz AVR-4520. Jeśli Onkyo to w tej kwocie TX-NR3010. Ewentualnie zostaw ten amplituner co masz i dokup końcówkę mocy bądź wzmacniacz stereo.

Rafal7

Banned
Teraz popatrzyłem i jakbys dołożył 500 zł miałbyś Pma 2020AE, chyba że umiesz się targować to byś się zmieścił w 7k.

Właśnie sęk w tym, że nie chcę dodatkowych wzmacniaczy, chcę jak najlepszy amplituner który da radę sobie z tym zestawem w cenie do 7000 zł. Nie mam za bardzo miejsca za amplituner i wzmacniacz, a poza tym amplituner u mnie chodzi praktycznie przez cały dzień i nie wyobrażam sobie, że jeszcze do tego miał by dojść wzmacniacz. Także jedynie w miarę mocny amplituner.

Rafal7

Banned
Marantz SR7009, Denon AVR 4520, Onkyo TX-NR3010

Nie zdajesz sobie sprawy jak wzmacniacz by Ci wysterował kolumny.:niewiem:

Ok to może założymy dwie wersje. Pierwsza to będzie sam amplituner, a druga to nowy amplituner plus wzmacniacz. Cena oczywiście się nie zmienia wszystko musiało by się zmieścić do 7000 zł Dotychczasowy Denon idzie na sprzedaż. I jeszcze jedno pytanie przy zakupie wzmacniacz gdy oglądam Tv wzmacniacz musi być cały czas załączony czy jest jakiś sposób, żeby wszystko szło tylko przez amplituner?

Rafal7

Banned
Wzmacniacz musi być włączony ponieważ kolumny frontowe są podłączone pod wzmacniacz stereo.A co Ci nie pasuje w tym amplitunerze oprócz mocy?

Ogólnie to wszystko mi pasuje. Tylko chciałem wymienić na coś nowszego i mocniejszego. Trochę mnie drażni menu ekranowe jakoś wolno wszystko tam przeskakuje takie mam wrażenie.

Rafal7

Banned
Ja na Twoim miejscu amplitunera nie wymieniałbym tylko kupił PMA 2020AE, ale jeżeli już tak się nastawiłeś na tego Denona to kup AVR X3000 i PMA 1520AE (jak bys sie potargował to może w zestawie z pma wyrwał byś X4000) .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jeżeli podoba się brzmienie Denona, to ja bym przy nim został. Onkyo gra dość jasno i nie wiem czy przy Klipsch góra już by nie była drażniąca? Do tych kolumn lepszy jest cieplej grający amplituner. Możesz też zerknąć na Marantza np. amplituner serii 7008 i wzmacniacz PM 7005. Przy dobrym upuście się zmieścisz lub niewiele dołożysz, a masz i mocny amplituner i dobry wzmacniacz który więcej wyciśnie z kolumn. Oczywiście to może być też całkiem inne zestawienie np. NAD 757 + wzmak 356/375. Jeżeli uprzesz się na sam amplituner, to zobacz w cenie ciut wyższej ( zależy od upustu) Cambridge Audio 751R. To już porządny kloc, ok. 120W przy 7 kanałach wysterowanych i 8 Ohm oraz maksymalnym poborze 1700W.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Denka 4520 teraz wyrwiesz w przyzwoitej cenie, ew. Marantz + końcówka, ta nie ma pilota, załączy/wyłączy się sama. Bezobsługowy klocek. Do Denona 4520 zestawiłbym Onkyo 5010 jak już, ale jest sporo droższy więc odpada.

Henry

Active member
Bez reklam
A myślałeś o Denonie X5200, to już kawał amplitunera, a skoro chcesz mieć tylko jeden klocek, to mocy do napędzenia twoich kolumn brakować mu nie powinno.

Czytając Wasze wypowiedzi i podobne tematy chyba zdecyduje się na zakup amplituner i do tego wzmacniacz lub końcówka mocy.Tu nie wiem co lepsze i jakie są zasadnicze różnice tych połączeń. Chciałbym aby komplet był jednej firmy, miał w miarę najnowsze dekodery kina domowego, obsługiwało się jednym pilotem i nie było żadnych jakiś kombinacji, że przód gra głośniej od reszty głośników czy coś w tym stylu. Mój stary Denon idzie na sprzedaż więc, nie musi to być połączenie Denona. Może to być coś z Onkyo, Marantz lub coś z tych angielskich firm chodź ich zbytnio nie znam. Amplituner musi mieć co najmniej dwa wyjścia HDMI na TV i projektor. Fajnie byłoby gdyby miał opcję oglądania jednego źródła, a dźwięk z innego źródła. Kwota dalej ta sama max 7000 zł.

Do góry