Ampli do Taga Harmony Platinum v.2 F-120

Kuba

New member
Witam, jestem zainteresowany w/w kolumnami frontowymi, w niedalekiej przyszłości planuje dokupić do nich 2x Taga Platinum v.2 B-40 oraz subwoofer, moją wątpliwośc stanowi jaki amplituner do nich dobrac. Czy Yamaha RX-V677 da sobie z nimi rade? Mam możliwośc zakupu tych frontow wraz z yamaha za cene ok. 4000 zl, mysle ze cena atrakcyjna biorac pod uwage cene zarowno yamahy (ok. 2000 zł) jak i samych kolumn (ok. 3000 zl). Moje pytania:

1. Czy ta yamaha spokojnie poradzi sobie z F-120, B-40 i subem?
2. Jakiego suba polecacie? Czy Magnat Monitor Supreme 302A bedzie dobrym wyborem?
3. Rowniez prosilbym o napisanie (najlepiej z linkami) jakie kable bede potrzebowal aby to wszystko ze soba podlaczyc, ampli bedzie podlaczony pod tv oraz laptopa. Kable sredniej klasy, nie za tanie, nie za drogie :)

Proporcje to mniej wiecej 70% muzyka, 30% filmy, niestety wzmacniacz i dac nie wchodzi w gre. Muzyka bardzo róznorodna, jednak glownie rock, pop, czasami jakies disco przy domowce. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie, zestaw nie dla audiofila :)

Kuba

New member
Dzieki Blackninja za odpowiedz :) W takim razie co Twoim zdaniem jest odpowiednie dla tych glosnikow? Moze Yamaha R-N500? Czytałem, że to taka hybryda amplitunera ze wzmacniaczem więc takie rozwiązanie byłoby super.

Kuba

New member
Jakiś film od czasu do czasu tez chciałbym obejrzeć. Chyba troche poczekam, dołożę i zdecyduje się na Onkyo TX-NR828. Dobrze to ze sobą zagra? Sub JBL Studio 550P.

rabit

Active member
Bez reklam
Z Onkyo 828 będzie dużo basu, mniej wysokich. Jednak zostałbym przy amplitunerze Yamahy. Yamaha gra bardzo szczegółowo i efektownie. Dozbieraj tylko do starszego modelu 775. A ile to kolega ma kwadratu do nagłośnienia? Bo F120 to tak na 50 mkw. :)

Kuba

New member
Model o którym mówisz widze ze w media markt jest dostepny za 2499 wiec cena nie taka znowu zaporowa :) Powierzchnia powyżej 20 mkw, ale lubie mieć zapas mocy, poza tym moc glosnikow nie swiadczy o tym, ze musimy z nich wylewac siodme poty :) Sam juz nie wiem, podobno Yamaha gra za wysoko, z mala iloscia basu, ale ma fajne bajery. Za Onkyo przemawia jego moc, certyfikat THX i podobno w stereo tez nie najgorszy. Pytanie do Blackninja jak z cenami...:p

rabit

Active member
Bez reklam
Zapomnij o F-120. Do tego metrażu najwyżej F-60. Nie chodzi o to, że będziesz miał zapas mocy. Będziesz miał "buczenie" w pokoju i zero kontroli. Ale to Ty musisz posłuchać i zdecydować.

Kuba

New member
A z czego wynikało by owo buczenie? Wystepowaloby nawet przy cichym sluchaniu? Dopiero wchodze w ten swiat wiec wybaczcie jesli bede pytal o jakies oczywistosci :)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tu chodzi o kontrole basu. Przy słabej akustyce będzie dudnił i dominował nad resztą pasma. Faktycznie na Twój metraż lepsze by były mniejsze F80/F100.

rabit

Active member
Bez reklam
Paweł wyjaśnił Ci to dokładnie. Lepiej bym sam tego nie napisał, więc rozważ tą sugestię. I tak Ty musisz wybrać, co dla Ciebie jest najlepsze.

Kuba

New member
To znaczy kolumny odsłuchiwałem i bardzo mi się podobały dlatego byłem na nie zdecydowany, wiem też że dysponują dość duża mocą jednak nie przypuszczałem, że moga w mniejszych pomieszczeniach buczec. W okresie ok. dwoch lat planuje tez wybudowac dom i tam mialyby juz wieksze pole do popisu, a kupujac taki sprzet nie chcialbym go wymieniac co dwa lata :)

rabit

Active member
Bez reklam
Super sprawa z nowym domkiem, ale czy w nim będziesz miał salon który będzie miał 50 mkw? Wierz mi że te kolumny potrzebują dużo powierzchni żeby je rozbujać. Ale jeżeli spodobało Ci się jak grają, to nie patrz na nasze gusta, tylko kupuj. To Ty masz być zadowolony !!! :)

nowiutki20

New member
Mam Tagi F120 + satelity z subem sw10 podpięte pod SONY STR-DN1050 już prawie rok. Pokój 36m2 otwarty na jadalnie i kuchnię. Kolumny za duże. Amplituner wydaje mi się za słaby. W filmach daje rade, jednak przy muzyce czegoś brakuje. Jak wcześniej ktoś napisał problem jest z basem, jest go stanowczo za dużo. Zastanawiam się nad wymianą kolumn przednich lub amplitunera. Sony nie ma wyjścia na przedwzmacniacz. Na forum wyczytałem że tagi dobrze grają pod NAD 356.

Henry

Active member
Bez reklam
Zacznij od amplitunera, wypożycz na próbę jakieś wyższe modele Harmana, Marantza, Denona, Nada lub CA i zobacz czy jest poprawa. Te Tagi to dobre kolumny i raczej nie są za duże na taki metraż, wina może leżeć po stronie słabego ampli lub (i) po stronie nie najlepszej akustyki.

nowiutki20

New member
Pożyczyłem wzmacniacz Vincent SV-233 2x200w. Różnica jest nie do opisania. Nareszcie głębia, nic nie buczy, bas taki jak powinien być, aż chce się słuchać. Pytanie czy jest jakiś amplituner który będzie grał podobnie czy musi być to wzmacniacz stereo.

Do góry