Ampiltuner do JBL ES90

bubukr

New member
Witam serdecznie. W moim posiadaniu jest zestaw JBL 2xES90, 2xES30, 1xES25, za jakiś czas będzie jeszcze sub. Szukam do tego zestawu odpowiedniego amplitunera. Rozmawiałem z wieloma sprzedawcami i troszkę jestem zagubiony, każdy mówi coś innego. Proszę o pomoc :) Polecano mi:
Yamaha RX-A830
Yamaha RX-A1010
Yamaha RX-Y775
Maranz SR6008,6007
Onkio 818 tylko ponoć wentylatory słuchać
Co byście polecili? Proszę o pomoc gdyż wydając pieniądze chciałbym dokonać właściwego wyboru, a nie jestem ekspertem. Pokój około 25 m, muzyka 65%(oprócz klasyki wiekszość rodzai, film 35 % jeśli chodzi o proporcje słuchania.
Pozdrawiam :)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Najlepiej jak wybierzesz się na odsłuch wtedy będziesz wiedział jakie brzmienie Ci odpowiada. ES90 to potężna kolumna i potrzeba mocnego amplitunera żeby je napędzić. Ja bym mocno rozważył Marantza 6007 i Onkyo 818. Są teraz w dobrych cenach więc nie wydasz za dużo i może warto rozważyć dokupienie końcówki mocy. W dobrych cenach jest teraz też Marantz SR7007, można go kupić w podobnych cenach co SR6008. JBL dobrze się zgrywa z Harmanami. Teraz z nowych najwyższy model to avr370 - tylko nie wiem czy napędzi tak duże kolumny.

-paulo-

New member
Witam serdecznie. W moim posiadaniu jest zestaw JBL 2xES90, 2xES30, 1xES25, za jakiś czas będzie jeszcze sub. Szukam do tego zestawu odpowiedniego amplitunera. Rozmawiałem z wieloma sprzedawcami i troszkę jestem zagubiony, każdy mówi coś innego. Proszę o pomoc :) Polecano mi:
Yamaha RX-A830
Yamaha RX-A1010
Yamaha RX-Y775
Maranz SR6008,6007
Onkio 818 tylko ponoć wentylatory słuchać
Co byście polecili? Proszę o pomoc gdyż wydając pieniądze chciałbym dokonać właściwego wyboru, a nie jestem ekspertem. Pokój około 25 m, muzyka 65%(oprócz klasyki wiekszość rodzai, film 35 % jeśli chodzi o proporcje słuchania.
Pozdrawiam :)

Mam zestaw 5.0 na serii ES JBL-a z drobna różnica od ciebie, mianowicie fronty 2 x ES100 :bober:
centralny to ES25C a surroundy to ES20.
Potężne przetworniki (2x25cm na jedna kolumnę) częstotliwości w ES100 zastępuj suba w kinie a w stereo robia świetne brzmienie.
Ja slucham muzyki w podziale ok 70% a 30% to filmy.

Twoje ES90 należa do tzw ciężkich kolumn gdyż ich impedancja w okolicach 100Hz spada do ok. 3 ohm wtedy stanowi to duże obciażenie do ampli. Dobrze jest miec taki ktory ci sie nie wylaczy po 10 min grania.

Jezeli szukasz dobrego brzmienia w stereo i dobrego kina to do tych kolumn fajnie wpasowuje sie HK AVR370. Jezeli chodz o moc to ten ampli napewno ci wysteruje te kolumny i z pewnoscia sie nie spoci przy tym - po sylwestrze jestem tego pewien :)
Musisz byc jednak przygotowany na nieco inna barwe dzwieku.
Ampli Harmana graja troche, hmm jakby to powiedziec "mulasto" "ociezale" jezeli chodzi o stereo
w kinie jak dla mnie jest rewelka - zapodaj sobie sample THX jungle sounds jest wowczas zacnie :-o
Jednak jak podregulujesz sobie soprany i bassy w stereo wg mnie bedzie OK.

Natomiast najlepiej zrobisz jak wybierzesz sie na odsluch i sam ocenisz ktore brzmienie pasuje ci najbardziej.

Daj znac co wybrales i jakie wrazenia z odsluchu.

bubukr

New member
Dzięki. Myślę właśnie o odsłuchu, lecz u nas w Kole nie ma gdzie. Muszę wybrać się gdzieś troszkę dalej. :)

bubukr

New member
Pytanie do znawców: w jednym z salonów sprzedawca zaproponował mi Denona AVR-X4000 i AVR-X3000 jako tańsze odpowiedniki Maranza SR7008 i SR6008. Proszę o uwagi.

Do góry