Advance Acoustic x-i120 vs Denon PMA 1510AE

kaziu106

Member
Krótkie pytanie miał ktoś okazje porównać te dwa wzmaki? Docelowo będzie to najprawdopodobniej grało z Pylon Sapphire 25, a przejściowo z Dynaudio DM 2/7. Źródła wybrane są są wstępnie trzy tj. Denon DCD 151AE, Marantz 6005 lub Advance Acoustic X-UNI. Tak jak pisałem, że wrócę do stereo tak powoli jak zbliża się wyprowadzka córci do swojego pokoju tak już organizuję budżet. Na początek w sypialni staną na komodzie ( wiem powinny być standy ...ale przy 8 miesięcznej " ciekawskiej ;-) córci na razie muszą byc podstawki na komodzie ;-) ) i najprawdopodobniej będą to Dynaudio DM 2/7, a docelowo najprawdopodobniej Pylon Saphhire 25 ( pokój ok. 22 m., na podłodze w miarę gruba wykładzina, muzyka różna od Dżemu, Perfectu po pop, rock ) Denona już miałem ale ciekawi mnie jak brzmi w porównaniu do niego ten Advance Acoustic x-i120.Do zakupu jeszcze trochę czasu i bez odsłuchu się nie obędzie ale na początek chciałbym sie zapytać czy ktoś już słuchał tego Advanca i z czym poleca go łączyć i jak on się ma do Denona 1510. Pozdro!!!

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Odsłuchiwałem niższy model X-i90. Brzmiał dość ciepło, miał trochę cofnięte skraje pasm przez co średnica była bardziej na pierwszym planie. Niestety wyższego modelu nie słyszałem. Na pewne wygląda efektownie ze swoimi wskazówkami :) Dynaudio DM 2/7 to fajne kolumny. Na komodzie będą się trochę marnowały, ale rozumiem Twoją argumentację :) Może Ci się spodobają i ich nie wymienisz na Saphhire 25. Do Dynek trzeba uważnie dobierać wzmacniacz. Na pewno potrzeba sporo mocy. Na mam 2/8 aktualnie z Atoll-e i jestem zadowolony. Tylko do Atoll-a trzeba cierpliwości. Dość długo się wygrzewa :) Z Music Hall-em Dynki też dobrze grają. DM grają dość ciepło więc trzeba uważać żeby nie wyszło zbyt "misiowate" brzmienie.

kaziu106

Member
Myślałem też o DM 2/8 i o połączeniu ich z zestawem Denon PMA/DCD 1510 ale już chyba 2/8 nie ma nowych w ofercie.. :-( Porównywałeś może DM 2/8 z 2/7? Być może że Dynaudio mi się faktycznie spodobają i zostaną na dłużej i wtedy wiadomo, że na standach ;-) ...ale standy to gdzieś za kilka lat bo mały pędrak plus standy to może być duże buum ;-) Choć chciałbym jednak średnie podłogówki to kto wie może DM-ki mi wystarczą ( powierzchnia sypialni to ok. 20 m.kw. z wykładziną dywanową na podłodze to być może podstawkowe dadzą radę) ....daj znać czy miałes okazję porównać 2/7 z 2/8 bo gdzies wyczytałem, że te 2/7 są troszkę jaśniejsze w brzmieniu. Ps. no i jak tam się Atoll spisuje w porównaniu do Music Halla?

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
2/8 już z nowych raczej nie do dostania. Ja kupiłem jedną z ostatnich sztuk. Nie słyszałem 2/7. Charakter brzmienia pewnie będzie podobny do 2/8. W 2/8 z racji większego przetwornika będzie trochę więcej basu. Na pewno 2/8 jest trudniejszy do napędzenia. Jeśli chodzi o dynamikę i bas to zawstydzą nie jedną kolumnę podłogowa. 2/7 też na 20m2 sobie poradzą. Dodatkowo jak zamierzasz postawić na komodzie to 2/7 będą ustawniejsze. Atoll gra bardzo dobrze. Trochę bardziej spektakularnie niż Music Hall, którego też wysoko oceniam. Atoll na pewno potrzebuje czasu na wygrzanie (około 2 miesiące). MH szybciej doszedł do siebie. Atoll-a też producent zaleca trzymać cały czas w standby. Wtedy ciągnie 14-15W i najlepiej z 15-30min przed odsłuchem go włączyć, żeby nabrał temperatury. Na sucho pobiera 30W więc do eko nie należy :) Zasilanie dość mocne. Dwa transformatory po 330VA każdy.

Ostatnia edycja:
Do góry