AC3 w Denon AVR 2807 + Topfield HSCI 7700

danielkd

New member
Witam.
Korzysatjąc z informacji iż TVN emituje dzwięk w DOLBY DIGITAL chciałem sprawdzić jak to funkcjonuuje w mojej konfiguracji. Posiadam TOPFIELD HSCI7700 którego połączyłem z Denonem AVR2870 za pomocą kabla HDMI. Przy nadawaniu audycji przez TVN na dekoderze świeci się kontrolka informująca o nadawaniu dzwięku programu w AC3, co wedłu informacji wiąże się z nadawaniem w DD. Mam dziwne wrażenie że tak nie jest ponieważ amlituner nie wykrywa i w AUTO jak i poprzez wymuszenie syganłu dzwięku przwstrzennego. Na wyświetlaczy mam podświetlone że nadają tylko dwa kanały fonii a nie 5.1. Potanowiłem podłaczyc zatem tuner z amlitunerem za pomocą przewodu optycznego, ale i to nie pomogło, zmieniałem też ustawienia w samy tunerze i dalej nie mam widoków na inny dzwięk. Proszę o info czy ktoś sie spotkał z takowym problem i może ma na odpowiedź co należałoby wykonac by AVR rozpoznał dzwięk jako DD

jezikk

New member
Twoje obserwacje sa prawidlowe. TVN nadaja wiekszosc swoich audycji w Dolby Digital. Ale jest to wersja DD 2.0 (czyli potoczne STEREO). Dlatego widzisz ikone 2 glosnikow a nie 6. Wczoraj np taniec z gwiazdami byl emitowany w DD 5.1.

Mozesz smialo zostawic polaczneie HDMI i polowac na pozycje w 5.1. Jest to w ostatnim czasie: Magda M, SuperKino piatkowe, Odwroceni (pt 20.00), Taniec z Gwiazdami (nd 20). Czasem trafia sie tez inne pozycje.

pozdrawiam uzytkownika Denonka 2807 ;)

danielkd

New member
Dzięki za szybka odpowiedź.

Własnie wczoraj do późna walczyłem z tym dźwiękiem i własnie na Tańcu z Gwiazdam kompletnie dopadło mnie zniechęcenie i rozczarowanie, bo niestety nie udało się tego ustawić i co ikonki dwóch głośników były tak do tamtej pory pozostały. Stwiedziłem że być może TOPFIELD ma problem i nie wysyła dzwięku prawidłowo. Brakuje mi już pomysłów.

DanielS

New member
Spróbuj tak : W menu Topfielda wejść w Ustawienia Systemowe > Ustawienia Wyjścia A/V > Dolby Digital i tam strzałką w lewo lub prawo zmień na Bitstream.

danielkd

New member
W menu Topfielda zmieniałem opcje wraz z tą Bitstream, ale tak czy tak na Denonie pokazuje mi cały czas PCM i sygnał na dwa kanały 2.0 a nie na 5.1. Próbowałem nawet wymuszać zmianę ale tylko chodzi na PCM, zmieniałem również po jakim sygnale ma lecieć dźwięk czy po HDMI czy po SPDIF, dalej to samo.......

jezikk

New member
Zobacz jak idzie sygnal z tunerka czy na Denonie (w lewym gorym rogu swieci Ci sie ikonka DD i sa wyswietloone 2 kanaly). Jesli sie swieci (z teraz aktualnie wiekszosc materialu na TVN leci w DD 2.0). Jesli taka ikonka jest to znaczy ze Tunerek transmituje sygnal w DD. Nastepnie w Amplitunerku w opcjach audio ustaw input cyfrowy na OPT-x lub COAX-x lub HDMI-x (gdzie x oznacza numer gniazda do ktorego podlaczona drzwiek).
Musisz wybrac ktore Ci odpowiada, ja osobiscie polecam polaczenie COAXem.

Nastepnie jak srawdzisz ze to dziala (status na Denonie i wywietli Ci zrodlo z ktorego ciagnie Video i Audio - jesli audio bedzie wlasnie w tego co wybrales) to ustaw INPUS SOUCE na denonie na Auto. Nastepnie poprzelaczaj kanaly i zobacz czy sie zmienia. Jesli na TVN bedzie akurat lecial material w DD to pojawi sie ikona o ktorej wspominalem (w lewym gorym rogu i odpowiendio 2 lub 5.1 kanalow). Jesli to bedzie 5.1 sygnal to odrazu ujrzysz tez duzy napis Dolby Digital. Jesli to nie pomorze to wina ewidentnie musi lezec po stronie TUNERKA. Nigdy nie mialem najmniejszych problemow z tym Denonem.

A jesli chcesz sprzwdzic ze wszystko masz prawidlowo podlaczone to jak masz kompa z SPDIFFem pod reka podlacza do niego i pusc sobie jakis sygnal testowy 5.1 (nawet ten od karty dzwiekowej). W takiem sytuacji denon powinien wyswietlic napi DD i uslyszysz drzwiek z poszczegolnych glownikow.

mam nadzieje ze moj opis Ci pomorze.

danielkd

New member
Hej.

Tak jak pisałem, próbowałem kilku myków i żaden mi nie wyszedł. Gdyby podczas podłaczenia i nadawania sygnału w DD 2.0 zaświeciła sie ikonka DD na Denonie byłbym spokojny ponieważ wiedziałbym iż w tym momencie audycja nadawam jest w 2.0 a nie w 5.1. Natomiast w tej chwili pali się mi PCM i za cholerę nie chcę mi wskoczyć na Dolby.

Jeżeli chodzi o podłaczenie - na ten czas jest za pomocą HDMI, natomiast testy realizowałem również na OPT, ale nie przyniosły one żadanego rezultatu.

Inne sygnały które do niego dopuszczam - dzwięk po HDMI lub po OPTYCZNTM z DVD-2930 jest rozpoznawany albo jako DD lub DTS czyli prawidłwo i nie ma żadnego z tym problemu.

Próbowałem nawet zmienic soft w tunerze bo pomyslałem że jest to błąd oprogramowania, ale też zonk, nie tędy droga

jezikk

New member
danielkd napisał:
Hej.

Tak jak pisałem, próbowałem kilku myków i żaden mi nie wyszedł. Gdyby podczas podłaczenia i nadawania sygnału w DD 2.0 zaświeciła sie ikonka DD na Denonie byłbym spokojny ponieważ wiedziałbym iż w tym momencie audycja nadawam jest w 2.0 a nie w 5.1. Natomiast w tej chwili pali się mi PCM i za cholerę nie chcę mi wskoczyć na Dolby.

Z tego co piszesz wynikaloby ze masz wymuszony tryb PCM dla tego zrodla sygnalu. Ja mam tak ustawionego CD. Mopze spr 2 czesci mojego opisu a mianowicie ustawienie wyboru trubu audio na AUTO.

Ponadto sprawdz jak masz ustawione w tunerze opcje dla DD: czy masz napewno bitstream a nie PCM.

danielkd

New member
Nawet na ustawieniu AUTO AMPLITUNER automatycznie czyta PCM, a nie DD i nie świeci się ikona, natomiast jeżeli chodzi o tuner to ma włączony tryb bitstream.........

jezikk

New member
To wynika jednoznacznie ze AMP nie dostaje sygnalu DD (lub czerpie go z innego wejscia, nie masz przypadkiem jakiegos polaczenia analogowego tuner-amp ?). Powiem szczeze ze wszsytkie pomysly mi sie wyczerpaly.

danielkd

New member
Wyczerpały się Tobie pomysły tak samo jak mnie, dlatego zgłosiłem ten problem na forum....... Tuner jest połączony albo za pomocą HDMI lub SPDIF tak więc nie przekazuje sygnału analaogowego do ampli. Zastanawiałem sie jedynie nad tym czy czasem nie mam czego uwalone w Topfieldzie i być może ktoś sie juz z takim problemem mierzył.

Dzięki.....

DanielS

New member
Obawiam się żeby sprawdzić co jest uwalone musiałbym podłączyć Topfielda do innego Ampli. Lub inny tuner do swojego. Jeśli wszystko to co powyżej nie działa to coś jest uwalone ...tylko co....?

jezikk

New member
DanielS napisał:
Obawiam się żeby sprawdzić co jest uwalone musiałbym podłączyć Topfielda do innego Ampli. Lub inny tuner do swojego. Jeśli wszystko to co powyżej nie działa to coś jest uwalone ...tylko co....?

Ale przeciez danielkd napisal ze dzwik z DVD zarowno po HDMI jak i po OPT ma wiec problem ma tylko z tunerem. Na 99.9% mozna powiedziec ze to po jego stronie lezy wina. To z nim musisz walczyc, zaprewne w jakis opcjach masz ustawione wyjscie dzwieku jako PCM a nie DD.

danielkd

New member
W ustawieniach Topfielda jest możliwość wybrania dzwięku jako stereo, mono, Lewy, Prawy, natomiast poniżej w jaki sposób przekazywać dziwięk DD - i zaznaczone jest jako bitstream.....podczas uadycji na panelu przednik wyświetla się AC3.....ale nie rozpoznawane jest to przez ampli

johanek

New member
W tunerze jest też zakładka ustawień AV i pozycja Dolby Digital jak masz PCM to tak zdekoduje , zmień to ustawienie i sprawdż na kanale który w danej chwili nadaje DD np. teraz skoki na TVP1
Trzeba chyba ścieżkę wybrać na pilocie jeśli dobrze zrozumiałem
cyt:

Topfield STB ( limit to the model which has SPDIF terminal ) supports the Stream Out
function of Dolby Digital( AC-3 ) which allows the customers to enjoy the 5.1 channels
digital sound when the SPDIF terminal in Topfield STB back panel is connected with an
Amplifier embedded Dolby Digital decoder.

1. Connect the SPDIF cable and SPDIF output terminal in the back of the STB.
2. Check the dolby mark in info-box, if there is dolby mark in the info-box, select the dolby sound track in Sound track menu ( Pressing the Sound Track button on remote control. )

Ostatnia edycja:

DanielS

New member
No ale to przeciez oczywiste że jeśli TVN nadaje w DD to trzeba wybrać DD w podnośnych fonii. U mnie jest tak , że na TVN są dwie. Jedna Stereo druga DD. Kiedy ustawione jest na Stereo dźwięk jest głośniejszy ale Stereo natomiast jak jest na DD to dźwięk jest ściszony ale jest DD 2.0 lub DD 5.1 - to już zależy jak nadawany w danym momencie jest sygnał. Mam nadzieję że ustawiłeś u siebie na TVN na DD ????

danielkd

New member
Chłopaki - poszło !!!!!!!!

TOPFIELD 7700HSCI nie puszcza sygnału DD przez HDMI - co mnie na dzień dzisiejszy bardzo dziwi. Spawdziłem ustawienia i podłaczenia na OPT, przełaczyłem wybór fonii na jego menu i zaświeciło się w końcu DOLBY DIGITAL.

Dzięki za naprowadzenie i pomoc, czekam teraz na przekaż jakiś w 5.1 ku uciesze i sprawdzeniu jak to będzie grało.

Na marginesie w parametrach są pewne informacje:
RoomEQ: OFF - to dla mnie jasne
SIGNAL : DOLBY DIGITAL - to rozumiem
fs : 48kHz - to rozumiem
FORMAT: 2/0/0 - to rozumiem
OFFSET: -7dB - tego nie rozumiem, jesteście w stanie mi to wyjaśnić

DanielS

New member
danielkd teraz mamy problem. Czy HDMI nie przesyła DD dlatego , że w Topfieldzie to nie działa , dlatego że akurat ten Ampli nie współpracuje z Topfieldem ( jak w przypadku połączenia tuner > tv w wielu przypadkach ) czy może kabel jest ferelny :) Cholera ale zamieszanie :) Słyszałem , ze niektóra Ampli nie współpracują z niektórymi tunerami ( chociażby z tunerem N podłaczonym po HDMI ) Ciekawa sprawa. Polecam jednak podłączać dźwiek bezpośrednio z tunera przez koncentryk lub optyk. Sprawdzone i działa ! :)

danielkd

New member
Kolego DANIELS, jeżeli chodzi o przewody HDMI jestem spokojny ponieważ używam dwóch firm QED oraz CHROMA i myślę że są ok. Podłączone przez nie DVD spokojnie jest rozpoznawane DD. Jedynie co mi sie nasuwa to iż tuner nie przekazuje tego sygnału przez HDMI - myślalemże może to sprawa softu, więc dokonałem nawet upgrade ale i tak to nic nie dało. Jedynym sposobem więc pozostaje jednak połączenie po optyku i cieszyć się że zaskoczyło w końcu.

Co do rozpoznawania przez DENON tunera i jego współpracy z nim trudno mi sie wypowiadać, ale w jednym z poprzednich postów jedna z osób wypowiadała się że raczej nie ma problemów by ten model czegoś nie rozpoznał i nie współpracował z czymś.

Z drugiej strony zawiedziony jestem tym że TOPFIELD by dopuścił do takiej sytuacji by po HDMI nie szło DD ;)

Do góry