8 ohm Koda i Ampli. Sony --- czy --- Jamo 608 i jakiś Onkyo

bosmanlublin

New member
Część,
Mam dylemat.

ŹLE - 1) Sony jest 8 - 16 OHM a prawie wszystkie głośniki są 4 - 6 OHM.
DOBRZE - 2) Sony ma 14 dekoderów dźwięku a reszta max 12...

Szukam info i chciałbym, aby ktoś mi doradził, czy lepiej dokompletować zestaw Sony
(mam już: KDL-46NX720, DBP-S490)

i kupić resztę, czyli - STR-DN1020 (za około 1700zł) i Koda AV-702 v.3 + SW-1000 v.2

czy olać Sony BRAVIA Sync (bo tylko z tego względu jestem 90%/10% dla Sony) i kupić:

Onkyo TX-NR579B & Jamo S 608 HCS 3

Z góry dzięki za porady. Chciałbym kupić jeszcze w tym tygodniu, ale potrzebuję podpowiedzi.
Pozdrawiam.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ostatnio też na forum było trochę dyskusji na temat Sony vs. reszta producentów. Ja osobiście bym brał opcję 2. Napisz jeszcze ile masz kasy do wydania i jaki metraż do nagłośnienia? Ile % filmy/muzyka? Dekoderami/trybami to się tak nie przejmuj, bo później się okazuje że połowy z nich i tak nie będziesz słuchał.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

bosmanlublin

New member
Hej, dzięki za odpowiedź. U mnie na razie jest 50/50 dla Sony i Onkyo, więc waham się po całości. Jeden zestaw i drugi ma dużo mocnych "za" i "przeciw"...

A teraz konkrety:
1) nie mogę wydać nie więcej, niż 4k PLN (ampli, kolumny, sub)

2) Pokój 18m^2. Odległość od ekranu i głośników przednich to ok. 5m. Łóżko/stanowisko oglądania i słuchania jest na jednym końcu a TV na drugim. Tylne głośniki niestety ne jednej linii z głową (nie wiem, czy to nie uniemożliwi uzyskanie właściwego defekty przestrzennego, ew. manipulacja kątem ustawienia)*

3) Na moje oko, to 50% filmy i 50% muzyki. W obu przypadkach najbardziej doceniam jakość.

4) Z tymi dekoderami, to nie wiem, czy Cię dobrze zrozumiałem: czy mam nie przejmować się, że:

>> Pioneer VSX-922 (posiada 12 dekoderów) <<
- Dolby Digital
- Dolby Digital EX
- Dolby Digital Plus
- Dolby Pro Logic IIz
- Dolby TrueHD
- DTS 96kHz/24bity
- DTS HD Master Audio
- DTS-ES
- DTS-HD
- DTS-HD Express
- DTS-HD High Resolution Audio
- DTS-NEO:6

>> Sony STR-DN1020 (posiada 14 dekoderów) <<
- Dolby Digital
- Dolby Digital EX
- Dolby Digital Plus
- Dolby Prologic
- Dolby ProLogic II
- Dolby ProLogic IIx
- Dolby TrueHD
- DTS
- DTS 96kHz/24bity
- DTS Discrete 6.1
- DTS Matrix 6.1
- DTS-HD
- DTS-NEO:6
- PCM 96 kHz 24 bity

>> Onkyo TX-NR579B (posiada 4 dekodery) <<
- Dolby Digital Plus
- Dolby TrueHD
- DTS HD Master Audio
- DTS-HD High Resolution Audio

* U mnie z układem mebli to może być problem (dot. akustyki), bo mam pokój 3m x 6m, przy czym zestaw stoi na krótszej ścianie a kolumny będą dotykać TV lub stać max 2 cm od TV, bo po prostu nie mam tam fizycznie więcej miejsca. Przy okazji - czy nie będą występować jakieś zakłócenia na TV? Czytałem, że niektóre kolumny są bez ekranowania i muszą stać dalej, niż 50cm od odbiornika. U mnie jest/będzie tak: ściana ---- 1 cm odstępu ---- biurko a na nim 2 komputery --- 8 cm odstępu ---- kolumna ---- 2 cm odstępu ---- TV 46" ---- kolumna ---- 8 cm odstępu ---- szafa ---- 1 cm odstępu ---- ściana. Czyli, jak widać, nie mam za bardzo miejsca :/

Do góry