75 cali do salonu i 55 cali do syna

MARSCooL

New member
Dzień Dobry,
jakiś czas temu burza zrobiła spustoszenie w moim domu pozbywając się większości sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Z 3 telewizorów przetrwała tylko stara plazma Panasonic w salonie którą chciałbym wyminić na coś 75 cali oraz dokupić TV dla syna - trochę oglada netflix i gra na PS3 i PS4. PS5 narazie nie jest brane pod uwagę.

Salon 45m2 ok 4m od TV. Jasność nie gra aż takiej roli bo TV używany zazwyczaj wieczorem. Oglądamy głownie programy temetyczne i filmy. Czasami jakiś mecz o ile żona pozwoli ;)
Pok. Syna odległosć od TV ok 2.4m

Wstępnie myślałem o OLed jako naturalny przeskok ale nie stać mnie na aktualną ofertę i obraz wydaje mi się bardzo ostry kolorystycznie jak LG tak i w Sony - mam porównanie do LG 65B i 55B rodziców z przed 2 lat i tam jest zdecydowanie naturalniej. Z oledów najbardziej mi odpowiadał LG A13 gdzie TV bardzo naturalnie odtwarzał TV oraz YT i netflix ale nie są dostępne w rozmiarze 77cali.

Jako tańszą alternatywę porównywałem LCD sony 75X90J z X85K i X90K wszystkie obok siebie i wg mnie najlepiej wyglądał X90J gdzie można było go tak ustawić aby nie miał zafarbów na skórze oraz dobrze reagował na szybkie sceny. Dobrze tez radził sobie z zielenią. X85K i 90K ma strasznie podbite i jaskrawe kolory niczym z Samsunga i na skórze wyłaziły bardzo mocno różne zafarby praktycznie nie do usuniecia.

Doradźcie czy w cenie ok 5-7tyś za 75 cali jest jeszcze jakiś TV na którego mógłbym spojrzeć wiedząc ze lubię czyste kolory i nieprzejaskrawiony obraz?

Co polecacie do pokoju syna w rozmiarze 55cali - czasami będę oglądał u niego mecze oraz jakieś wspólne granie na PS4.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Też miałem podobnie , chociaż piorun uderzył w dom sąsiada.
Faktycznie na oleda kasy nie wystarczy.
Najtańszy nowy Oled 77" to koszt 11.999 zł - więc dużo brakuje.
Chociaż po plazmie to byłby najlepszy wybór.

Do Twoich potrzeb :
  • Sharp 75EQ7
  • Philips 75PUS8807
  • TCL 75C735
  • Sharp 75EQ6
  • Philips 75PUS8007
  • LG 75nano 793
  • Philips 75PUS8506
  • TCL 75P615
Na mini ledy kasy też nie wystarczy .

Dla Syna masz już mini Leda 55C825 w extra jakości z niskim input lagiem
oraz LCD
Philips 55PUS8807
TCL 55C735
Sharp 55EQ7
Chyba ze ciut dopłaci do Oled Philipsa 55"
A ile masz na ten model 55" - kasy ?

MARSCooL

New member
Dziękuję za propozycje spróbuje coś podejrzeć na żywo - wczoraj byłem w pobliskim sklepie i mają na wystawie sony 77x90J i 77x92j w cenie ok 5400zł czy warto się tym zainteresować?

W domu używałem tylko TV Panasonic i nigdy się nie zawiodłem czy plasma czy LCD wyświetlały bardzo dobrze.

dla syna myślałem w cenie 2,5 - 3.5 k - czy oled 55a13 będzie dobrym wyborem jest na ekspozycji w sklepie blisko mnie za ok 3200zł

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Mają 77" - to chyba Oledy w tej przekątnej - ale nie ta cena.
Z wystawy - to ryzyko - jako używany non stop.
Ja bym został przy nowych .
Jak duzo gra to najlepiej zdecydowanie mini led !
LG Oled 55A 13 extra ale nie do grania, bo nie ma zabezpieczeń.

MARSCooL

New member
moja pomyłka mają 75 ;) - podjadę dzisiaj i sprawdzę tablicami niestety sprzedawca nie wie ile czasu to u nich stoi - mam dorwać kierownika
zastanawiam sie tez nad oledem 65 cali ale boje się ze to będzie mało choć znacznie więcej niż 50 cali

syn nie gra za duzo czasami w jakieś gry na ps3 i ps4 wiec 100hz nawet nie obsługuje
jaki tv byś polecił poza x85j bo w kazdym sklepie zaczynają od niego

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Sony 55X85K jest za 4899 zł z pakietem - ale to się nie mieścisz.
Serii J nie ma już kilka miesięcy
W klasie do 3,5 tyś za 55" - brałbym TCLa 55C735 za 3299 zł z pakietem
Jeśli nie mam mocy grania to Oled 55 706 za 4399 zł z pakietem

Do salonu Oled będzie zdecydowanie najlepszy i mieścisz się w klasie cenowej :
- Philips 65Oled 856 z ambilightem za 7399 zł z pakietem
To ogromna różnica, od podanych.

MARSCooL

New member
Seria K jest strasznie jaskrawa i ma dziwnie zalatujące tinty i zafarby - nie wiem czy sony nie zmieniło matryc ale bardziej mi to przypomina Samsunga niż poprzednią serję J.
TV będzie używany w ciemnym pokoju wiec jasność nie jest najważniejsza.

Co do oleda to jeszcze dzisiaj podjade do sklepu i spróbuje go ogladnąć

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dla syna - o ile zasługuje - to oled będzie super nagrodą za starania.

U Ciebie też .
Ok. ale musisz się pośpieszyć bo te modele się kończą a nowe są droższe o 2000 zł

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Pakiet jest dla niebieskich członków forum.
Ale na razie po przenosinach nie wszystko jeszcze działa, więc jest dla innych na ten okres również.
  • Kalibracja
  • Wtyczki
  • Sprawdzenie
  • Aktualizacja
  • dostawa gratis ( ale nie do wszystkich modeli)
Jak wybierzesz daj znać.

MARSCooL

New member
Zmieniło się bo nie wejdzie większy niż 65cali (kominek nie dotarł i musze zapłacić za większy który jest na stanie) tak że budżet jeszcze bardziej został ograniczony.
Znalazłem LG 55nano920 za 2500zł i OLED65C9 za 4700 ze stojaków magazynowych ale jeszcze nie zostały do mnie wysłane. Zastanawiam się czy to dobra oferta.
IPS lubie za kolory a 65B9 ma mój brat i bardzo ładnie to mu wyświetla wiec chyba zaryzykuje

Do góry