Cześć,
Planuję zakup TV do salonu. Poprzednio korzystałem z TCL 75C805 (niecały 1 rok). Z uwagi na pojawienie się ognisk martwych pikseli, sprzęt został zwrócony.
Jakość obrazu była dla mnie wystarczająca. To co mi przeszkadzało w tym TV to:
Wstępnie rozejrzałem się po rynku i wychodzi na to, że powyższe wymagania spełnia tylko TCL. Celowałbym w 75MQLED85, który z tego co się orientuję powinien być delikatnie lepszy od mojego poprzedniego TV pod względem jakości obrazu. Spodziewam się, że bolączki, o których pisałem będą dalej występowały w nowszym modelu z uwagi na zastosowanie tego samego układu SoC.
Czy widzicie może jeszcze jakąś alternatywę? Coś przeoczyłem? Może szykują się jakieś nowe modele innych producentów? Może warto do czegoś dopłacić?
Poniżej jeszcze standardowa ankieta:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ~40m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2.5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? W okolicach południa słońce świeci prostopadle do TV, na szczęście nie przez największe okna
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Google TV
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: (4K, HD, SD)? HD, 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Wzmacniacz stereo (kabel optyczny), Konsola, sporadycznie laptop
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 0-4h dziennie
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Głównie, tj. YouTube oraz inne aplikacje wideo
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? W przyszłości
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 75cali
19. Preferencje co do marki? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Bez 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 7k PLN
Planuję zakup TV do salonu. Poprzednio korzystałem z TCL 75C805 (niecały 1 rok). Z uwagi na pojawienie się ognisk martwych pikseli, sprzęt został zwrócony.
Jakość obrazu była dla mnie wystarczająca. To co mi przeszkadzało w tym TV to:
- przeciętna płynność systemu
- słaby sygnał audio - mam wrażenie, że wysokie tony był przesterowane, zniekształcone
Wstępnie rozejrzałem się po rynku i wychodzi na to, że powyższe wymagania spełnia tylko TCL. Celowałbym w 75MQLED85, który z tego co się orientuję powinien być delikatnie lepszy od mojego poprzedniego TV pod względem jakości obrazu. Spodziewam się, że bolączki, o których pisałem będą dalej występowały w nowszym modelu z uwagi na zastosowanie tego samego układu SoC.
Czy widzicie może jeszcze jakąś alternatywę? Coś przeoczyłem? Może szykują się jakieś nowe modele innych producentów? Może warto do czegoś dopłacić?
Poniżej jeszcze standardowa ankieta:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ~40m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2.5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? W okolicach południa słońce świeci prostopadle do TV, na szczęście nie przez największe okna
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Google TV
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: (4K, HD, SD)? HD, 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Wzmacniacz stereo (kabel optyczny), Konsola, sporadycznie laptop
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 0-4h dziennie
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Głównie, tj. YouTube oraz inne aplikacje wideo
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? W przyszłości
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 75cali
19. Preferencje co do marki? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Bez 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 7k PLN