6 lat temu pomogliście: SONY 43" - 48", jaki teraz?

tomekmy

New member
Czołem.
6 lat temu pomogliście perfekcyjnie. Wówczas kupiłem SONY 40W4000. Trochę czasu minęło i zaczynam myśleć o czymś innym. Nie wiem, czy to moje wrażenie ale wydaje mi się coraz częściej, że obraz jest coraz bledszy i mniej kontrastowy. Reszta działa znakomicie.
Oglądałem różne TV w różnych miejscach: znajomi, sklepy, hotele, puby. Czasem odnosiłem wrażenie, że obraz w nowych telewizorach jest "dziwny", wszystko ostre, łącznie z tłem. Znam film, scenę z filmu i "coś nie gra", jakieś filtry, poprawiacze obrazu, nie wiem. Obawiam się, że to rodzaj ekranu i jak kupię nowy to mnie "krew zaleje".

Cena ? Powiedzmy do 7000 PLN. Ważny dla mnie jest OBRAZ i wielkość bo ponad 48" nie wsadzę na stare miejsce. Czy to będzie z Androidem czy bez - nie ma znaczenia. Czy nadal HD czy 4K - sam nie wiem. Pewnie dobre 4K będzie rzeczywiście dobre i obraz HD będzie poprawnie interpolowany. To co dla mnie BARDZO istotne to taki format obrazu aby dało się wyłączyć zniekształcenie (tzw "dopasowanie") do całego ekranu. Nic mnie tak nie wkurza jak małe, grube krasnale z formatu SD rozciągniętego do HD, tfu!
Nie zależy mi na 3D. Źródłem obrazu jest tuner sat Vu+ Duo2 oraz PS3.
Mam uznanie dla SONY acz wiem, że jakieśtam problemy z produkcją TV mieli (mają), dodatkowo za tą marką przemawia konsola i wzmacniacz, też SONY.
Coś poradzicie, proszę?

Pozdrawiam.
Tomek

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To się może niestety zgadzać.
Niestety bo telewizor powinny być bardziej trwałe.
A jaką masz odległość od telewizora - bo przy 4K to bardzo ważny parametr.
Jakie masz i na czym materiały 4K ?

tomekmy

New member
Czołem.
Dzięki za zainteresowanie :).
KD-49X8309C jest "ciut" za szeroki bo te 10cm wlazłoby mi w światło okna, no tak mam w pokoju. Może tragicznie źle nie byłoby ale na dzisiaj z miarką w ręku to mam dokładnie 101 cm ściany.... hmmm, acz po chwili zastanowienia dochodzę do wniosku, że przez kilka lat obecny sprzęt stał a nie wisiał i 30% jego powierzchni było "w oknie" - muszę to jeszcze przećwiczyć z obecnym wieszakiem.

KD-43X8309C byłby idealny rozmiarami ale widzę, że nie jest łatwo go kupić (już ?)

Odległość widza do/od telewizora to ok 4m (pokój ma 4,2m - od tego odjąć grubość TV na wieszaku oraz zagłówek, no to powiedzmy, że 3,9 ... może 3,8m.

4K nie mam. Mój dekoder sat nie obsługuje takiej rozdzielczości.

Pozdrawiam.
Tomek

Ostatnia edycja:

jacekcy

New member
Troszkę mieszasz. Zdecyduj jaki rozmiar matrycy. To już dużo wyjaśni. Później będzie można rozważyć czy 4K ma sens (przekątna matrycy, odległość, źródła materiałów 4k, nawet czas po jakim znów zapragniesz wymienić TV).

bestman101

New member
Do 7000zł polecam KDL-65W855C cena/jakość najlepsza w tej klasie. Ne ma za bardzo konkurencji. Jest tylko jeden problem to 65cali :)

A tak miedzy nami prawdziwe oglądanie TV zaczyna się od 60 cali w górę poniżej to oglądanie filmów czy sportu przez dziurkę od klucza :)

tomekmy

New member
"Mieszasz" :), no trochę tak bo rozważam wszystko co piszecie :). Dla mnie to też nie jest prosty wybór uwzględnić wszystkie warianty: cena, rozmiar, 4K/FullHD.

Zakładam, że pytania o odległość od patrzącego są związane z tym, że 4K na przykładowo 43" będzie tak samo wyglądać jak FullHD na tych samych 43".

Może tak aby i Wam było prościej mi coś poradzić:
1. FullHD bo 4K odpuściłbym. Nie mam materiału i sprzętu do 4K, u nadawców, których oglądam nie ma w ofercie 4K. Dochodzę do wniosku, że dobre FullHD będzie lepsze niż wątpliwe 4K, tym bardziej że...
2. ... przekątna max 49"

Na KDL-65W855C patrzyłem, dzięki za podpowiedź, fajny! ale ... faktycznie za duży a modele o mniejszych matrycach czyli W805C posiadają podświetlenie krawędziowe Edge LED a nie Direct LED (pewnie chodzi o siatkę diod za matrycą).

Pozdrawiam.
Tomek

Do góry