55cali ps4 i oglądanie piłki nożnej

ponsky

New member
Cześć,
w związku z faktem, iż moi chłopcy zaczęli grać na ps4 i kupili swoją pierwszą Fifę to zauważyłem, że wysłużony już tv okazuje się za mały, gdyż aktualnie siedzą około metr przed tv. Zatem decyzja o kupnie nowego TV

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? - strefa telewizyjna ok 12m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,5-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 3-4 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? głównie na wprost, kąty nie są najważniejsze
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? telewizor wisi na ścianie
6. Jak słońce świeci w pokoju? od strony południowo-zachodniej, ale bez problemy zasłaniane jest okno w części telewizyjnej i światło na tv jest skutecznie ograniczone
7. Jaki masz obecnie telewizor? SONY Bravia 40 cali KDL coś tam
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? HDR, przyjemny i w sprawnie działający Smart TV, 4K (czyli aktualnie podstawy)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: NC+, PS4, Internet
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 2-4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Obojętnie, ale chyba raczej matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Netflix, sport (głównie piłka nożna) PS4
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? głównie weekend około 2-3h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55-60
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? blade kolory, brak czarnego koloru, ale wolę żywe kolory z szarym kolorem czarny, aniżeli piękny czarny ze słabymi kolorami
19. Preferencje co do marki? PHILIPS z ambilight
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3k pln (z doświadczenia wiem, że jak się określa górną granicę, to i tak kilka pln trzeba dorzucić)

Telewizor służy nam głównie do:
1. oglądania sportu (piłka nożna, koszykówka),
2. NETFLIX,
3. PS4.

Aktualny wybór Philips 50PUS7303

W związku z 60hz odświeżania w tym tv obawiam się, aby tv nie smużył przy szybkich akcjach w meczach. Nigdy tego sam nie zaobserwowałem, ale często o tym czytam (taki Yeti??). Również nie chciałbym aby były jakieś problemy z graniem w PS4. Mam oddzielnie nagłośnienie także jakość głośników w tv jest dla mnie bez znaczenia. Dzieci (wiek 5 i 7 lat) okupują tv w około 70% czasu jego użytkowania, dlatego nie chcę przepłacać za coś z czego i tak nie będę korzystał. Bardzo mi się podoba funkcja ambilight, zwłaszcza, że za tv mamy jednolitą jasną ścianę.
Z góry dzięki za pomoc

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To znaczy chyba 55PUS7303 .
Tak spełni Twoje potrzeby i oczekiwania.
Nasz teraz go za 2799 zł z pakietem .

ponsky

New member
Właśnie wracam ze sklepu i obejrzałem 55PUS7303 i 55PUS8303 na żywo i powiem szczerze, że ich stylistyka średnio przypadła nam do gustu. Sprzedawca pokazał nam jeszcze:
SAMSUNG UE55NU8042
LG 55SK8100
SONY BRAVIA KD-60XF8305B

LG miało fajnego smarta. Samsung w sumie niczym nie powalił. SONY przemówiło do wyobraźni swoją średnicą, chociaż smart jakiś taki ubogi miałem wrażenie, że był. W Philipsie funkcja Ambilight w sklepie oczywiście nie była widoczna, a nie miałem możliwości tej funkcji zobaczyć do tej pory na żywo, jedynie filmiki YT.
Teraz moje pytanie, czy może warto kilka złotych dorzucić i kupić ten SONY lub jeżeli decydować się na 55 cali, to może z tym większą częstotliwością odświeżania, na którą sprzedawca zwracał uwagę. Także, który z tych 55 celi będzie miał najlepszy stosunek jakości do ceny?

jasssu

New member
W zasadzie stać Cię również na ten 8303, z tym, że Ty chciałeś kupić 50. Zapytaj o cenę, albo poszukaj na ceneo, bo wydaje mi się, że zmieścisz się w budżecie.

Do góry