55" UHD 3D do 6tyś

Tusiu

New member
Witam wszystkich,

zastanawiam się nad wymianą TV na nowy i mam dylemat

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5-4 m (najczęściej 4)
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć (ale może też stać)
6.Jak słońce świeci w pokoju ? prawie w ogóle (okna od zachodu)
7.Jaki masz obecnie telewizor ? sony KDL-32S2030
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? UHD, 3D, dual play, dekoder dwugłowicowy
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? naziemna cyfrowa, bluray
10.Jakie urządzenia ? bluray, być może PC
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6-10 h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez różnicy
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? różne (od wiadomości, przez sport po filmy i seriale)
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? być może
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? zależy na ile mi żona pozwoli ;)
16.Preferencje co do marki ? nie
17.Preferencje co do wielkości ? 55"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? za duży wybór ;)
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? nieprzekraczalne 6tyś PLN
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? TAK, pasywne

3D pasywne - bo zdrowsze, jeżeli się mylę to proszę mnie wyprowadzić z błędu ... i cena okularów niższa. Zastanawiałem się nad philipsem 55pus7170, ale wyczytałem na forum, że ma 50HZ matrycę - czy to bardzo duże ograniczenie? Na +, tuner dwu-głowicowy, żebym mógł nagrywać z innego mux'a jak żona coś ogląda z innego.

pozdrawiam,
Tusiu

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To do Twoich potrzeb brałbym jednak model 55PUS 7600 na matrycy natywnej 100Hz. Jak będziesz zalogowany w klubie HDTV - masz specjalną ofertę z kalibracją gratis.

Tusiu

New member
O ile się nie mylę to 7600 ma aktywną matrycę 3D, dlatego nie brałem go pod uwagę jak również modeli sony, który chyba do większości jak nie wszystkich tv daje aktywną :(

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale 3D sobie odpuść, to zabawa najwyżej na kilka godzin, później - zapytaj innych. A 3D i tak spada już do drugiej ligi potrzeb.

Tusiu

New member
Ogólnie nie chcę sobie odpuszczać 3D, dlatego się pytam czy ten model Philipsa jest najlepszym wyborem jeżeli chodzi o moje potrzeby w tej granicy cenowej. Co do 3D, to po prostu w aktywnej dają matryce 100 Hz wzwyż bo muszą wyświetlić 2x tyle klatek, natomiast w pasywnej traci się połowę rozdzielczości, czyli jeżeli mam UHD to wyjdzie 1920x2160 na każde oko, w przypadku FHD jest to odpowiednio 960x1080 - jeżeli się mylę to prosiłbym o wyprowadzenie mnie z błędu.

pozdrawiam,

Bartoszko

New member
Podłączę się do wątku i zapytam - Czy telewizory Philips poprawiły wszystkie niedogodności które występowały w poprzednio rocznych modelach? ( trochę przykrości użytkownicy mieli - czytając opinie internetowe ).

Tusiu

New member
Tak jak na początku pisałem od 2,5 do 4 m - w zależności czy siedzę na rozłożonym łóżku, czy wygodnie leżę :)

Przy okazji jak jesteśmy przy pasywnym 3D - to są jakieś telewizory 4k 100-120Hz. A jak tak to czy za sensowną cenę, czy raczej takie ponad 8-10tyś ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Aktywne oczywiście masz w modelach Samsunga .
Ale odległość którą podajesz powinna skutecznie likwidować różnicę pasywne vs aktywne.

To sprawdź:
- Sharp 70UD20
- Samsung 75H6400
- Philips 65PUS9109
- Sony 75W855

Ostatnia edycja:

Tusiu

New member
Kiki, my się chyba kompletnie nie rozumiemy. Ja się pytam o telewizory 4K 55" z pasywnym 3D z natywną matrycą 100-120Hz, a Ty mi podajesz telewizory z aktywnym 3D 65-75" z czego dwa są FHD.

Ponawiam więc pytanie o telewizory z PASYWNYM 3D, 4K z matrycą 100-120Hz. Do tej pory znalazłem tylko jeden taki LG UF950V, czy jest jakaś alternatywa dla niego ?

SebaWolf

New member
Kiki, my się chyba kompletnie nie rozumiemy. Ja się pytam o telewizory 4K 55" z pasywnym 3D z natywną matrycą 100-120Hz, a Ty mi podajesz telewizory z aktywnym 3D 65-75" z czego dwa są FHD.

Ponawiam więc pytanie o telewizory z PASYWNYM 3D, 4K z matrycą 100-120Hz. Do tej pory znalazłem tylko jeden taki LG UF950V, czy jest jakaś alternatywa dla niego ?

też szukam czegoś na pasywnym a co myślisz o Panasie TX-55CX740E

SLAV7

New member
Bez reklam
Uważam,z e ten PANAS to najlepsza opcja. Oczywiście jeśli chodzi o 4K i pasywne 3D. Na drugim miejscu stawiałbym na LG. Z tańszych modeli od serii 950 masz serię 850

Tusiu

New member
a te LG serii 950 i 850 mają matrycę 50/60Hz czy 100/120Hz.
I czy w każdym tv (niezależnie od producenta) z pasywnym 3D można korzystać z czegoś podobnego jak "dual play" LG

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Panasonic jest akurat najsłabszy w historii Panasonica.
3D i tak jest w odwrocie i szkoda zdrowia.
Lepiej zdecydowanie iść na prawdziwe 3D do Imaxu.

Do góry