55/65 cali do piłki nożnej i filmów/seriali do 4 tys.

danwas

New member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost w 70% + 30% pod niedużym kątem ok 70-80 stopni.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać na szafce rtv
6. Jak słońce świeci w pokoju ? okno na południowy - zachód, ale po południu nie pada na telewizor
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? min. 120 Hz,
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) dekoder upc/play
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder Horizon, wzmacniacz słuchawkowy smsql pro + 2 kolumny.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? w tygodniu 2-3 h dziennie (ale nie codziennie), w wekeend 3-6 h.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55 lub w miarę możliwosci cenowej 65 cali
18. Co cię denerwuje w TV? Przycinanie/pikselizacja przy piłce nożnej, widoczny banding, clouding.
19. Preferencje co do marki ? Znana marka, bez szczególnej preferencji
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4 tys. zł

Witam.

Proszę o pomoc w zakupie telewizora. Poprzednio miłem Samsung 40cali UE40EG5300W i śmiga do dzisiaj, jestem zadowolony, choć widzę przepaść względem obecnych dlatego chcę wymienić.
Chciałbym, aby w szczególności telewizor płynnie wyświetlał mecze piłki nożnej, bez jakichś przycinek czy mocno widocznych artefaktów lub bandingu. Dodatkowo powinien w miarę dobrze wyświetlać seriale/filmy z netflix/max.
Zastanawiam się nad jakimś MiniLed, ale wtedy raczej 55" ( TCL, Hisense, Philips rzucają mi się w oczy), bądź może 65" a wtedy LED może LG. Widziałem też LG OLED w tym budżecie, ale to już strasznie utrudnia wybór dla laika.

Dodam, że miałem Samsung gq55q80dat ale musiłem zwrócić z uwagi na wyraźny banding na meczach piłkarskich (miałem pionowe pasu na całej szerokości) oraz jakieś lekkie przycinki, zwłaszcza przy powtórkach. Na Max wyświetlał fajnie i taki poziom mi wystarczy (dla porównania), choc zwiększyłem budżet i oczywiście jeśli bedzie lepiej, to super.
Zakupu chciałbym dokonać w MediaExpert z uwagi na możliwość zwrotu w sklepie (aby uniknąć kosztów wysyłki w razie potrzeby zwrotu).

Proszę o pomoc w wyborze, rzucają mi się w oczy 3 poniższe modele ale nie zamykam się w tym gronie.

TCL 55MQLED85 55" (rozważam też droższy 65")
PHILIPS 55PML9019 55”
SAMSUNG QE55S85D 55

Do góry