55-60" do 3 tysięcy

Pawlo96

New member
55-60" do 3 tysięcy z RTV EURO AGD

Witam :bober:

Zacznę od tego, że mój aktualny Samsung UE50RU7102 kupiony 2,5 roku temu, wziął i się popsuł. "Na szczęście" wykupiłem ubezpieczenie na okres 5 lat. Usterka TV to skaczący góra-dół obraz - serwis stwierdził, że to usterka matrycy, była jedna próba naprawy, ale niestety matryca przyszła uszkodzona. Ubezpieczyciel stwierdził (po kilku telefonach do serwisu jak i do ubezpieczalni), że da mi możliwość wybrania nowego TV z EURO RTV AGD, ponieważ tam był zakupiony powyższy sprzęt.

Ogólnie z tego TV byłem zadowolony, oprócz mankamentu z czarnym kolorem - tzn w grach na PS4, nawet w Fifie gdzie był czarny kolor, to widać było jakby "prześwietlony czarny", taki jakby efekt ciemno-niebieskiego koloru tam gdzie powinien być czarny. Dało się z tym żyć ogólnie, bo w filmach raczej tego nie zauważałem.

Szukam TV LED, OLED, bądź QLED - zależnie co lepsze, ale wydaje mi się że na OLED/QLED nie ma co liczyć w tej cenie.

Co powiecie o poniższych modelach ?
- Samsung UE55TU7022K DVB-T2/HEVC / 2 299 zł
- Samsung UE55AU7122K DVB-T2/HEVC / 2 699 zł
- Samsung UE55AU7192U DVB-T2/HEVC / 2 699 zł

Lista dość okrojona, ponieważ jestem przyzwyczajony do TIZEN'a, jak i jego funkcjonalności związanych z udostępnianiem ekranu z telefonu itd. Drugą kwestią jest to, że TV musi być dostępny w RTV EURO AGD. Głównie TV jest używany do TV (nc+), Netflix, PS4.

Czy któryś z powyższych modeli będzie "godnym" zastępcą - tak abym nie wybrał gorszego TV, bo to bezsensu ? Jeśli macie jakieś lepsze propozycje to śmiało. Raczej nie chciałbym wydać na TV więcej niż 3 tyś zł, bo znowu skuszę się na ubezpieczenie - jak widać, przydaje się. :p

PS: Wiem, że to istotne przy wyborze "nowoczesnych" TV, nie oglądam kanałów informacyjnych godzinami, jedynie z przypadku na jednym z nich mogę wylądować. ;)

Ostatnia edycja:

mpDante

Member
Bez reklam
Do 3000 masz fajne qledy TCL 55C725 lub Samsung 55Q67A (często są promocje z ceną poniżej 3)

Te modele, ktore wymieniłeś to właściwie ten sam TV, z czego TU to model 2020... więc już lepiej wypada 55AU8002. Tak czy inaczej, brałbym TCL.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W klasie do potrzeb :
- TCL 55C725
- Philips 58PUS8535
- TCL 55C715
- Philips 55PUS7906
- LG 55Nano 813

Pawlo96

New member
Samsung QE55Q67AAU, oraz TCL 55C725 to QLEDy - czytając na forum różne tematy doczytałem się, że nie zawsze czerń jest czarna, więc jaki efekt wtedy jest ? W aktualnym TV kolory były nawet ok, a czerń czasem aż za mocno podkręcał (granatowe "przebarwienia" czerni) - głównie w grach to było widoczne.

Z uwagi na przyzwyczajenie do Samsunga byłbym skłonny ku QE55Q67AAU, niestety TCL mnie nie przekonuje - nie lubię eksperymentować, dodatkowo android na pokładzie o którym słyszałem (jak i również czytałem tutaj na forum) różne opinie.

QE55Q67AAU w RTV jest droższy o 400 zł od UE55AU8002K - warto dopłacić do QLEDa, różnica jest aż tak bardzo zauważalna ? Raczej nie będę bawić się w kalibracje z uwagi na dodatkowe koszty.

mpDante

Member
Bez reklam
Warto, u konkurencji aktualnie Q67A jest za 2999... więc może zrobią ci taką samą cenę.

Pawlo96

New member
Cenę będę próbować zbić - może coś uda się ugrać, w końcu zapłacę im za dodatkowe ubezpieczenie. :wink:

Czytałem trochę na temat QE55Q67AAU i doszedłem do wniosku - nie wiem, czy prawidłowego - że odwzorowanie kolorów ma bardzo dobre, ale ma problem z ciemnością czarnego. Tzn, czarny będzie jasny/delikatnie wyblaknięty, tak ?

Z ciekawości zapytam, może akurat ktoś miał taki przypadek. Przy pełnym ubezpieczeniu na 5 lat, w tym od uszkodzeń fizycznych, spotkał się ktoś z odrzuceniem naprawy, bądź wymiany w przypadku np "przypadkowego" zrzucenia TV?

mpDante

Member
Bez reklam
Co ty masz z tą czernią? Chcesz czerń absolutną to kupuj oleda... Q67A ma matrycę VA z dobrą czernią. Szarość zamiast czerni mają matryce IPS.

Odrzucenie szkody z polis się zdarza, od wyłączeń masz OWU... Czasami to kwestia odpowiedniego zgłoszenia.

Pawlo96

New member
Pytam o czerń ze względu na to, co zauważyłem w poprzednim TV - grając wieczorami, było to lekko uporczywe.

Ok, dzięki za pomoc. Zdam relację z pierwszych wrażeń jak mój pierwszy QLED stanie na szafce. :cool:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Powinieneś się wyraźnie skierować na Qled ale 55C728 .
To najlepszy LCD w Europie w klasie cena do jakości.
I czerń również !.

Pawlo96

New member
Niestety TCL mnie nie przekonuje, nawet jeśli obraz jest lepszej jakości. To chyba lekkie przywiązanie do marki - może niesłusznie, ale tak już mam.

Widziałem Q67 na ekspozycji, obraz wydawał się ciemniejszy od obok stojących TV, ale odzwierciedlenie kolorów itd jak najbardziej na plus. ;-)

Do góry