1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Pokój 5,5x3,5
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? Aktualnie 2,5 - 3 metry, telewizor stoi w kącie ale zamierzam przekonać rodziców do małego przemeblowania i telewizor będzie stał pod ścianą albo wisiał, jakieś 2 metry docelowo
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? Czasem jedna, czasem 6
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Aktualnie na wprost i bokiem, docelowo telewizor będzie stał albo wisiał naprzeciw, ew pod lekkim kątem.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Jak wyżej
6. Jak słońce świeci w pokoju? Z boku (południowy-wschód)
7. Jaki masz obecnie telewizor? Jakis stary
8. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Kablówka
9. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? Różnie, 1h albo 6h, rano, wieczorem i w dzień.
10. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak
11. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Wszystko
12. Czy zamierzasz serfować po internecie? Tak
13. Czy zamierzasz grać w gry? Raczej nie
14. Preferencje co do marki? Brak
15. Preferencje co do wielkości? 55 cali
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Nie ma reguły
17. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4000, jeśli warto mogę dopłacić
18. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Jak są pieniądze Nie częściej niż 4-5 lat
19. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Głównie youtube, wyszukiwarka, vody, netflix
Priorytet to jakość obrazu, matryca 100/120hz, dobre skalowanie, funkcje smart to głównie youtube, wyszukiwarka, jakieś vody, ewentualnie netflix.
Pytanie czy warto się rozglądać za 4k biorąc pod uwagę jakość przesyłanego obrazu, fakt, że telewizor ma służyć (mam nadzieję) jakieś 5 lat, więc 4k wydaje się "przyszłościowe" ?
Modele, które wpadły mi w oko
Philips 55PUS7181/12 - wyglądał ok, ale naczytałem się o nim w innym temacie i raczej nie warto brać go pod uwagę ?(problemy z obrazem)
Panasonic TX-58DXU701 -wszystko ok, tylko matryca 50hz ?
Sony KD-55XD8005 (cena 4600 ale jestem w stanie tyle dać jeśli warto) 60hz ?
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? Aktualnie 2,5 - 3 metry, telewizor stoi w kącie ale zamierzam przekonać rodziców do małego przemeblowania i telewizor będzie stał pod ścianą albo wisiał, jakieś 2 metry docelowo
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? Czasem jedna, czasem 6
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Aktualnie na wprost i bokiem, docelowo telewizor będzie stał albo wisiał naprzeciw, ew pod lekkim kątem.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Jak wyżej
6. Jak słońce świeci w pokoju? Z boku (południowy-wschód)
7. Jaki masz obecnie telewizor? Jakis stary
8. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Kablówka
9. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? Różnie, 1h albo 6h, rano, wieczorem i w dzień.
10. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak
11. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Wszystko
12. Czy zamierzasz serfować po internecie? Tak
13. Czy zamierzasz grać w gry? Raczej nie
14. Preferencje co do marki? Brak
15. Preferencje co do wielkości? 55 cali
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Nie ma reguły
17. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4000, jeśli warto mogę dopłacić
18. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Jak są pieniądze Nie częściej niż 4-5 lat
19. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Głównie youtube, wyszukiwarka, vody, netflix
Priorytet to jakość obrazu, matryca 100/120hz, dobre skalowanie, funkcje smart to głównie youtube, wyszukiwarka, jakieś vody, ewentualnie netflix.
Pytanie czy warto się rozglądać za 4k biorąc pod uwagę jakość przesyłanego obrazu, fakt, że telewizor ma służyć (mam nadzieję) jakieś 5 lat, więc 4k wydaje się "przyszłościowe" ?
Modele, które wpadły mi w oko
Philips 55PUS7181/12 - wyglądał ok, ale naczytałem się o nim w innym temacie i raczej nie warto brać go pod uwagę ?(problemy z obrazem)
Panasonic TX-58DXU701 -wszystko ok, tylko matryca 50hz ?
Sony KD-55XD8005 (cena 4600 ale jestem w stanie tyle dać jeśli warto) 60hz ?
Ostatnia edycja: