52LE830 vs 55hx750

frantz1971

New member
Witam,
proszę o pomoc w wyborze TV. Od jakiegoś czasu czytam różne fora, oglądam w sklepach te TV i nie mogę się zdecydować, który wybrać. Przydałyby się jakieś testy porównawcze - tu prośba do Kikiego, aby również testował modele LCD > 50" (mimo obietnic nie doczekałem się). Telewizor ma być przede wszystkim do oglądania programów TV, sportu, filmów HD z odtwarzacza HDD). W tej chwili mój obecny TV (Sony 32V4500) jest zasilany przez sygnał SD analogowy + naziemna DVB-T. Myślę, że w przeciągu pół roku przesiadka na sygnał cyfrowy SD i HD. Zależy mi tylko na dobrym obrazie 2D, nie interesuje mnie 3D, internet, odtwarzanie multimediów. Na placu boju pozostały tylko te modele - proszę nie proponować plazm. Ważne dla mnie są dobrze wydane pieniądze - różnica pomiędzy tymi telewizorami to ok. 1000 zł. Czy faktycznie te 1000 zł zobaczę w jakości obrazu 2D i czy sens jest wydać więcej na Sony? Jak z cloudingiem w tych modelach?

dzięki i pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja bym dołożył Philipsa 55PFL5507 , Sharpa 60LE 635
A jaką masz odległość od ekranu ?

frantz1971

New member
Ja bym dołożył Philipsa 55PFL5507 , Sharpa 60LE 635
A jaką masz odległość od ekranu ?

Odległość od ekranu to ok. 4 m. 60" odpada - nie zmieści mi się we wnękę. Z tego co wiem, to w 55pfl5507 jest matryca samsunga, jakoś nie jestem do nich przekonany ze względu na clouding. Cały czas czekam na testy modeli LCD > 50''.

pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Matryca nie ma żadnego wpływu na clouding.
A Philips właśnie ma super podświetlenie, poczytaj wpisy tych co mają.

frantz1971

New member
Matryca nie ma żadnego wpływu na clouding.
A Philips właśnie ma super podświetlenie, poczytaj wpisy tych co mają.

OK. Pisząc o matrycy użyłem skrótu myślowego. Miałem na myśli podświetlenie matrycy. Zakładam, że jak matryca jest od Samsunga, to również podświetlenie jest od tej firmy. Z tego co wiem, to Samsung nie radzi sobie zbyt dobrze, jeżeli chodzi o clouding. Cały czas proszę o testy modeli LCD > 50". Przy tych rozmiarach jeszcze bardziej uwidacznia się nierównomierność podświetlenie matrycy. Testy LCD w rozmiarze 40" niewiele pomagają w kwestii, jak jakość obrazu ma się do modelu 55". Czy może ktoś się wypowiedzieć w temacie 52LE830 vs 55HX750?

pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja mam w nasłonecznionym pomieszczeniu LE 830 i jest super.
Nie ma problemów z nierównym podświetleniem.

Do góry