508XD i PS3 - ustawienia

chesky

New member
Witam,

Od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem 508XD.Ekran można powiedzieć bajkowy.Zastosowałem ustawienia 8 GD65 z tego linka.Mam pytanie do posiadaczy Pioneer'ów 8 generacji:
-jakie ustawienia zrobić w PS3 i 508XD do oglądania DVD/BD?
Sam obecnie podłączyłem to po HDMI z ustawieniami dla PS3 :
-DVD Upscaler Off
-Video Output Settings 1080p
Dla 508XD włączyłem HD AV Converter. Czy nie zachodzi tu problem podwójnego upscalingu? Czy możecie podzielić sie swoimi spostrzeżeniami?
Kolejny problem jaki zauważyłem i nie wiem jak zlikwidować to wspomniany judder. Telewizor czasami "nie nadąża" z wyświetlaniem obrazu. Czy można to jakoś wyeliminować? Nadmieniam, że Drive mode mam ustawione na 2.

pozdrawiam
_CHESKY_:twisted:

rosi

New member
Drive Mode 1: 75 Hz
Drive Mode 2: 100Hz
Drive Mode 3: 72Hz

Jeśli oglądasz materiał 24p przestaw na Drive Mode 3.

jtd

New member
Bez reklam
Sam ustawiam na DM 3 i niewiele to daje, ogolnie jest plynnie ale sa miejsca w filmach gdzie strasznie klatkuje obraz i nie wiem do dzis czy wina lezy po stronie tych co nagrali ten film, czy tez mojego sprzetu rtv.

chesky

New member
Testowalem to na Denon 1740 oraz na PS3 i zarówno na filmach DVD jak i na BD widać, że "coś" nie nadąża z wyświetlaniem. Zastanawiałem sie nawet czy to nie wina podwojnego upscalingu ale specem w tej dziedzinie nie jestem.

pozdrawiam

rosi

New member
jtd napisał:
Sam ustawiam na DM 3 i niewiele to daje, ogolnie jest plynnie ale sa miejsca w filmach gdzie strasznie klatkuje obraz i nie wiem do dzis czy wina lezy po stronie tych co nagrali ten film, czy tez mojego sprzetu rtv.
24 klatki na sekundę nigdy nie da dobrego płynnego obrazu na nie wiadomo jakim sprzęcie. Zawsze będzie widać w na szybkich scenach, że obraz klatkuje i nic się na to nie poradzi. Pytanie jedynie, czy jest juddering czy też nie. Jest już mowa o nowym standardzie cyfrowego kina, który wspiera 48p i tu już będzie zdecydowanie lepiej, ale obawiam się że szybko producenci filmów na ten format to nie przejdą.

-AS-

New member
Domyślam się, że jest to problem z Waszymi ustawieniami. Ja zdecydowanie nic takiego nie widzę u siebie. nie ma mowy o jakimkolwiek judder'ze, czy to z Blu-ray'a (PS3), czy DVD, czy SD TV. W wątku o 8G/Kuro wklejałem już ustawienia wiele razy, pokombinujcie. Wszystko powinno być super płynnie.

Jak oglądacie Blu-ray filmy z PS3, upewnijcie się, że w konsoli opcja 24fps jest włączona. Poza tym polecam zmienianie na Drive Mode 3 i Pure Cinema na Advanced przy BR. Przy takich ustawieniach u mnie wszystko jest płynnie.

rosi napisał:
24 klatki na sekundę nigdy nie da dobrego płynnego obrazu na nie wiadomo jakim sprzęcie

Nie zgodzę się. Przykład? Mój 428.

jtd

New member
Bez reklam
Czy zgodzilbys sie AS na maly eksperyment, na filmie BR "Sekretne okno" mam takie ujecie, gdzie jest mocny judder u mnie. Moge to nagrac jako film i umieszcze na internecie, Ty tez bys zrobil tak samo i by sie porownalo jak to wyglada u mnie i u ciebie. Wiem pewnie, ze laczy sie to z kupieniem przez ciebie filmu "Sekretne okno" i ew. kamery, wiec sie raczej nie zgodzisz na to :)

chesky

New member
AS,
mam dokladnie takie same ustawienia jak Twoje wiec problemów upatruje w ustawieniach PS3. Jaki masz sygnał na wyjsciu w PS3 i czy włączasz tam Upscaler dla DVD?

pozdrawiam

chesky

New member
Kiedyś AS załączał juz te ustawienia.
Załączam poniżej. Na TYM forum toczy się dyskusja dot. ustawień 8G.

pozdrawiam

Attachments

• 8 G D65 HDMI Settings.txt
    1,9 KB · Wyś: 162
Ostatnia edycja:

-AS-

New member
Chesky - forum, do którego podałeś link, to forum amerykańskie. Oni mają inny sygnał (NTSC), więc ich TV się trochę różnią. Ustawienia dotyczące BR powinny być OK, ale głowy nie dam. PS3 mam podłączone przez HDMI.

Upscaller DVD w PS3 mam wyłączony.

Jtd - jak się zapewne domyślasz nie mam filmu "Sekretne okno" na BR, szczerze mówiąc w swojej kolekcji mam bardzo mało BR jeszcze. W większości wypadków wypożyczam BR z wypożyczalni. Kamery jeszcze jakoś też się nie dorobiłem (na razie nie mam potrzeby kupowania kamery). Więc test, o którym mówisz na razie odpada :) Będę jednak pamiętał o problemie i następnym razem, jak będę oglądał jakiś film na BR - zwróce uwagę. Jak na razie, tak jak pisałem wcześniej, nie zauważyłem czegoś takiego u siebie.

Dyskusja o ustawieniach i judderze była niejednokrotnie przerabiana na brytyjskim forum AV w temacie o 8G (dużo bardziej adekwatnym do "polskich" egzemplarzy 8G). Jedyny problem jest taki, że w tym wątku jest ponad 8000 postów. Niestety nie mam czasu przeglądać całego wątku jeszcze raz i szukać odpowiednich postów, ale jak ktoś jest zawzięty i ma trochę czasu, to może sobie poczytać - jest tam mnóstwo ciekawych informacji - link TUTAJ.

Pozdrawiam

Czy na pewno updatenałeś software PS3, słyszałem że w którejś poprawce ulepszyli kompatybilność z telewizorami i poprawili odtwarzanie filmów. Też wydaje mi się że to wina PS3 a nie plazmy. Ewentualnie kiepskiej jakości odtwarzanych filmów - przegrywane płyty itp.

Sory za OFF-TOPIC- ale AS skąd wypożyczasz BR z wypożyczalni? Z jakiej i może spytam gdzie mieszkasz?

ja w Poznaniu nie widzę żadnej wypożyczalni z BR wszyscy mówią że nie ma jeszcze filmów z licencjami.

Bede wdzięczny za wszelkie info.

Pozdrawiam

WuMike

New member
Bez reklam
tigerheart napisał:
Sory za OFF-TOPIC- ale AS skąd wypożyczasz BR z wypożyczalni? Z jakiej i może spytam gdzie mieszkasz?

ja w Poznaniu nie widzę żadnej wypożyczalni z BR wszyscy mówią że nie ma jeszcze filmów z licencjami.

Bede wdzięczny za wszelkie info.

Pozdrawiam
AS mieszka za granica, na Wyspach, ZTCP :)

-AS-

New member
Tak, mieszkam w UK i tutaj prawie każda (każda większa) wypożyczalnia ma w swojej ofercie filmy BR. Tuż za rogiem mam Blockbuster'a, więc wypożyczam najczęściej stamtąd.

Pozdrawiam

-AS-

New member
ArtS007,
nie ma problemu ani z tym, ani z tym. Przyznam jednak, że zawsze omijam sekcję HD DVD, ponieważ nie posiadam sprzętu, aby to odtworzyć i, szczerze mówiąc, nie wiem nawet, jakie filmy wyszły na HD DVD i jakie są dostępne. Domyślam się, że każda większa wypożyczalnia, która posiada w swojej ofercie fimy BR, posiada też kolekcję filmów w formacie HD DVD, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

EDIT:
Blockbuster UK - Blu-ray & HD DVD

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Do góry