50 cali do 2700

doob

New member
Witam proszę o pomoc w wyborze telewizora. Tv ktory mialem polecony przez was 10 lat temu dopiero mi sie psuje a bylem z niego zadowolony
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Ok 15-20m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok 2- 2,5m

3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2 dorosłych + 1 dziecko

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Na wprost i pod nieduzym katem

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Jeszcze nie zdecydowałem ale raczej wisiec

6. Jak słońce świeci w pokoju? Mam rolety dzien noc tv tez jest zasloniety sciana od prawej strony

7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung LE37B550A5W

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? UPC . Mam podpietego mi boxa ale jak bedzie mial aplikacje to juz nie bede podpinal

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Dekoder upc xbox 360
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? Ponad 5h

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Nie mam zdania.

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Bajki przyrodnicze rozne*** filmy*** i seriale. Malo sportu

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Youtube netflix

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Mam podpietego xboxa ale wlacze raz na miesiac wiec na graniu mi nie zalezy

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Roznie mozna powiedziec ze 50/50 dzieciak w dzien ja wieczorem

17. Preferencje co do wielkości? 50

19. Preferencje co do marki?Nie mam, zależy mi na jak najlepszych parametrach tv.

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Nie potrzebuję 3d

21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?max 2700

Mam juz pare typow:
Sony KD-49XG8096
LG 49NANO86
Sony*** KD-49XH8096
Samsung QLED QE50Q67TAU
PANASONIC TX-50HX820E

Bylem w media expert to mi powiedzieli zeby nie patrzec na Samsunga tylko wybierac miedzy sony a lg.
Przy samsungu i sony xh80 50 a 55 cali roznicy cenowej nie ma wiec moze i na 55 cali bym sie skusil.
Proszę o poradę , oraz propozycję

Petru23

Banned
Nie będę się rozpisywał ponownie. Powiem Ci, że ta sama sytuacja u mnie. UPC, dzieciak tluczacy bajki za dnia, ja tv i Netflix wieczorem przy źródle swiatla, upc itp...
Wybieraj między Panasonic a sony xh80
Miałem 50gx810, teraz mam 55xh80. Dwa różne tv, sony u mnie wygrywa jakością sygnału z upc. Panas jakby nie skalowal wcale. Szumy i kasza na większości.
Sony po załączeniu hld na wejściu sygnału (horizon) obraz stał się czyściutki i na każdym programie jest bardzo dobrze. Jak wczoraj w nocy to odkryłem to doznałem szoku po posiadaniu jeszcze q74t i q77t ostatnimi tygodniami.
Oczywiście nasłuchałem się i naczytałem o VA jaka to czerń itp a tu sony ma IPS pozamiatał wszystkie w/w w codziennym użytkowaniu. 4k wygląda zacnie. Obraz na ips bardziej plastyczny, mniej taki maszynowy. Kolory są płynniejsze, bardziej miękkie, głębsze. Jest po prostu inaczej. Po przesiadce z plazmy jest lepiej niż na va.

Ja jestem bardzo zadowolony a jak poczytasz moje posty i przejścia z różnymi tv to okaże się, że jestem lekko pier....ięty pod kątem TV :)

Xg80 zostaw, dopiero xh80 ma na pokładzie X1. Seria G80 to tylko XG70 z androidem.
Panas hx810 to ta sama półka, ma topowy proc HCX.

Najlepiej sprawdzić oba. Zamówić nawet na raty 0% z odroczona płatnością oba, zostawić ten, który lepiej się sprawdzi. I jak nie chcemy rat to spłacić je od razu i po sprawie. Jakbyśmy przelewem zapłacili.

Edit.
Polecam 55". U mnie sprawdza się w odległości 1-4m po przesiadce z 42".. 50" które miałem wydawało się takie samo jak stara plazma.
Sony w 49" ma podświetlanie krawędziowe i zasilacz na kablu, w 55" direct led i zasilacz wbudowany.

Tak świeci na planszach z yt
https://drive.google.com/folderview?id=1DqYS9NGxiVKRnkN9cSaPHS1cX-x9Oexf

Aparat czarny widzi jako granat. Przy pionowych pasach z przejściem w czerń widać ją tak, jak mniej więcej na własne oczy.

Ostatnia edycja:

doob

New member
Jak xh80 po ciemku ? Lubie ogladac bez dodatkowego źródła światła.sądząc po zdjęciach co dodales to wyglada spoko bo po ciemku robione wole dopytac:)
Ambilight raczej odpada bo tv bedzie przy samej scianie wiec to oswietlenie od prawej strony chyba nic by nie dalo

Petru23

Banned
Jak xh80 po ciemku ? Lubie ogladac bez dodatkowego źródła światła.sądząc po zdjęciach co dodales to wyglada spoko bo po ciemku robione wole dopytac:)
Ambilight raczej odpada bo tv bedzie przy samej scianie wiec to oswietlenie od prawej strony chyba nic by nie dalo
50 ma podświetlanie krawędziowe.

ja na 55 oglądam właśnie antmana na polsat i nie mam nic do zarzucenia czerni. Ale mam uwagi co jakości sygnału TV. Spodziewałem się, że dobry sygnał da dobry obraz. A tu cały czas na mniej więcej takim samym poziomie. Na GX810 było tak, że obraz był albo do dupy albo zyleta.

Do góry