50" bez 3d do 3200zł: 50ln575s, UE50F5000 czy inny?

bigfoot741

New member
Pora na zakup tv do mieszkania. Pisałem już w temacie ogólnym (jaki lcd wybrac?) ale zmieniły się troche moje wymagania i budżet oraz zdefiniowałem wstępnie marki tv.

1. Odległość od ekranu? 3,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? zza telewizora po skosie z prawej strony, rolety w oknie
3. Jak duży jest pokój: około 20 m2
4. Preferowana technologia: (LCD, LED z IPS)
5. Jaki masz obecnie telewizor? brak
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? film, gry XBOX 360
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: Różnie
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Przy świetle
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Obojętnie
11. Preferowana wielkość telewizora? 50 cali
12. Preferowana marka? LG, Samsung
13. Czego nie lubisz w telewizorach? braku kontrastu, braku płynności obrazu, problemów ze skalowaniem,
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Xbox360, laptop, tuner UPC
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 40%TV, 10% Xbox,50 % dvd, filmy, koncerty, filmy z Lapka przez HDMI lub na penie
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? na wprost i po bokach
17. Czy ważne jest wifi ? tak
18. czy będziesz korzystać z widgetów? niekoniecznie
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? tak
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? nie
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Zdecydowanie tak
22. ma mieć 3D? zdecydowanie nie
23. ma mieć slot na karty SD ? tak
24. ma mieć tuner DVB-S? tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI xbox360 i komputer, USB pen, usb klawiatura i mysz do internetu
26. Jaki masz sygnał: na razie brak, domyślnie tuner UPC
27. ile programów HD? trudno powiedzieć
28. ma stać czy wisieć? stać
29.Rozdzielczość: Full HD
30.Dvb-t: tak, DVB-C: tak
31.Na czym najbardziej Ci zależy: Dobrej płynności i jakości obrazu oraz dźwięku, powinien odtwarzać pliki mp4 i mkv i wszystkie popularne pliki wideo,
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4-6 h
33.Sugerowana cena ? ok. 3200zł

ponadto po wstępnym rozeznaniu spodobały mi się telewizory
LG 50LN575S
Samsung UE50F5000
Toshiba 50L4333G

W pierwszej kolejności prosiłbym o opinie o tych tv, a w następnych doradzanie innych modeli.:smile:

Karpaj

New member
Bez reklam
Nie da rady dopłacić do 50L7335 Toshiby? Bo różnica między l4 a l7 jest znacząca, a różnica w kwocie to jakieś 300zł.
Ma 3d, ale ma też 100hz matrycę, stąd różnica w jakości obrazu 2d będzie zauważalna z daleka.

bigfoot741

New member
Dzięki, z funduszem na tv więcej nie wycisne, bo i tak miało byc 3000, ale sie uparłem na 50 cali, więc dalem radę te 200 więcej przeznaczyc. Zobaczymy jak ten Lg będzie się sprawował. Wcześniej na starym mieszkaniu i tak miałem kineskopowy, więc to i tak będzie jak dla mnie skok jakościowy.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Poprawa będzie znaczna jeśli tylko bitrate sygnału będzie na dobrym poziomie.
Ale wyjdzie też więcej dropów na ekranie i no i czerń ... trochę gorzej w tej klasie.

bigfoot741

New member
Poprawa będzie znaczna jeśli tylko bitrate sygnału będzie na dobrym poziomie.
Ale wyjdzie też więcej dropów na ekranie i no i czerń ... trochę gorzej w tej klasie.

Czuję, że chciałeś mi coś mądrego przekazać, ale jestem zielony w tych sprawach, więc przekaz do mnie dotarł niejasny ;-). Wiem, że podpowiadałeś mi wcześniej philipsa 47" w innym temacie. A z tych 50" który byś wybral? Toshiba,samsung czy LG?

Do góry