1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? +/- 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2 dorosłych
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Wprost z lekkim odchyłem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać, najlepiej na 1 środkowej podstawce (85cm komoda)
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Za telewizorem, nieco po prawej.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG 37LH3000
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Szybkość działania, jakość obrazu. Smart nieważny, input lag nieważny.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder kablówki może dvd raz na rok.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 6-8 godzin dziennie
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Informacyjne, seriale, natura, dokumenty...
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? NIE
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? NIE
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Cały dzień równo.
17. Preferencje co do wielkości? 50/55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Posiadany LG wolno zmienia kanały + teraz już zrobił się ciemniejszy po 9/10 latach grania
19. Preferencje co do marki ? TCL/Samsung/Sony/LG... Philips odrzucam bo im Ambi jest zdecydowanie niepotrzebny jak na tak podstawowy użytek telewizyjny.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Do 3000 PLN
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej nie
Wiem że już za 2k mogę znaleźć odpowiedni sprzęt, ale nie wiem co do jakiego modelu. Fajne promki teraz są na sklepach. Zrobiłem krótki, losowy research i oto co mi wpadło w oko:
1. tcl 50EP640 - ale model zdecydowanie za tani. TCL robi dobre podstawowe TV?
2. LG 55SM8050 - mój faworyt z tej czwórki. WebOS chyba najlepszym systemem?
3. Philips 50PUS7855/12 - dobre ceny, ale AMBI... wolę tą kasę przeznaczyć na jak najlepszą jakość obrazu z kablówki. No i serwis mają słaby.
4. TCL 50C715 lub wersja 55cali.
Rozważałbym też Sony, ale się cenią...
Mimo wszystko, najlepszy TV dla seniorów z kablówki - aby działał jak najdłużej.
100Hz rzadkością jest, a szkoda. Zastanawia mnie czy robi robotę... chociaż czy seniorzy by zauważyli?
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2 dorosłych
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Wprost z lekkim odchyłem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać, najlepiej na 1 środkowej podstawce (85cm komoda)
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Za telewizorem, nieco po prawej.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG 37LH3000
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Szybkość działania, jakość obrazu. Smart nieważny, input lag nieważny.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder kablówki może dvd raz na rok.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 6-8 godzin dziennie
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Informacyjne, seriale, natura, dokumenty...
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? NIE
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? NIE
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Cały dzień równo.
17. Preferencje co do wielkości? 50/55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Posiadany LG wolno zmienia kanały + teraz już zrobił się ciemniejszy po 9/10 latach grania
19. Preferencje co do marki ? TCL/Samsung/Sony/LG... Philips odrzucam bo im Ambi jest zdecydowanie niepotrzebny jak na tak podstawowy użytek telewizyjny.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Do 3000 PLN
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej nie
Wiem że już za 2k mogę znaleźć odpowiedni sprzęt, ale nie wiem co do jakiego modelu. Fajne promki teraz są na sklepach. Zrobiłem krótki, losowy research i oto co mi wpadło w oko:
1. tcl 50EP640 - ale model zdecydowanie za tani. TCL robi dobre podstawowe TV?
2. LG 55SM8050 - mój faworyt z tej czwórki. WebOS chyba najlepszym systemem?
3. Philips 50PUS7855/12 - dobre ceny, ale AMBI... wolę tą kasę przeznaczyć na jak najlepszą jakość obrazu z kablówki. No i serwis mają słaby.
4. TCL 50C715 lub wersja 55cali.
Rozważałbym też Sony, ale się cenią...
Mimo wszystko, najlepszy TV dla seniorów z kablówki - aby działał jak najdłużej.
100Hz rzadkością jest, a szkoda. Zastanawia mnie czy robi robotę... chociaż czy seniorzy by zauważyli?