Witam
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? - 10m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - do 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? - 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?
głównie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - najpierw będzie stać, potem wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? - słabe oświetlenie, okno po stronie lewej
7. Jaki masz obecnie telewizor ? - brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? - HDR itp. (na dzisiejsze czasy - standard)
9. Jaki sygnał będzie podłączony - PS4 Pro, USB, HBO Go, PC, w przyszłości Netflix
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? - PS4 Pro, PC, optyk do urządzenia audio
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? - 2-4h,
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - bardziej matowa,
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - Filmy z USB,PC,
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? - Czasem Youtube,
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? - 2-4h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - wieczorem,nocą
17. Preferencje co do wielkości? - 49 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? - zamulony interfejs/aplikacje/problem z kodekami
19. Preferencje co do marki ? Samsung/Sony ?
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - nie chce 3D/nie używam
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000-4200
Niestety przegrałem na polu walki z Żoną nt. 55 cali 55nu8072 ze 120Mhz matrycą więc pozostaje mi do kupienia 49 cali..
wiem że 49 cali posiada matrycę 60Mhz dlatego zawitałem do Was Szanowni Państwo
Jednak przy zmniejszonej ilości cali mam dylemat co do producenta.
Wybór pozostaje przy najnowszej serii Samsunga 49nu8042/8052/8072 oraz Sony 49XF8596BAEP
Który telewizor kupić bo już mam mieszane uczucia co do jakości obrazu, szybkości matrycy (brak smużenia itp.) w przypadku 49 cali (brak 120Mhz)
Odległość od telewizora = 2m !!!
( dla mnie 55 cali było oczywiste żeby kupić ale niestety Żona to maruda straszna i by biadoliła że za duży oczy bolą itp... jak to z babami... 
Programy TV z kablówki itp. odpadają - tylko HBO GO, USB, PC, w przyszłości Netflix
Konsola PS4 Pro i USB filmy 4K najważniejsze.
W przypadku Samsunga, 49nu8072 ma bardzo przyzwoity czas reakcji matrycy itp. w przypadku Sony jakość obrazu i odzwierciedlenie kolorów.
Jak myślicie?
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? - 10m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - do 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? - 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?
głównie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - najpierw będzie stać, potem wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? - słabe oświetlenie, okno po stronie lewej
7. Jaki masz obecnie telewizor ? - brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? - HDR itp. (na dzisiejsze czasy - standard)
9. Jaki sygnał będzie podłączony - PS4 Pro, USB, HBO Go, PC, w przyszłości Netflix
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? - PS4 Pro, PC, optyk do urządzenia audio
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? - 2-4h,
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - bardziej matowa,
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - Filmy z USB,PC,
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? - Czasem Youtube,
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? - 2-4h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - wieczorem,nocą
17. Preferencje co do wielkości? - 49 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? - zamulony interfejs/aplikacje/problem z kodekami
19. Preferencje co do marki ? Samsung/Sony ?
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - nie chce 3D/nie używam
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000-4200
Niestety przegrałem na polu walki z Żoną nt. 55 cali 55nu8072 ze 120Mhz matrycą więc pozostaje mi do kupienia 49 cali..
wiem że 49 cali posiada matrycę 60Mhz dlatego zawitałem do Was Szanowni Państwo
Jednak przy zmniejszonej ilości cali mam dylemat co do producenta.
Wybór pozostaje przy najnowszej serii Samsunga 49nu8042/8052/8072 oraz Sony 49XF8596BAEP
Który telewizor kupić bo już mam mieszane uczucia co do jakości obrazu, szybkości matrycy (brak smużenia itp.) w przypadku 49 cali (brak 120Mhz)
Odległość od telewizora = 2m !!!

Programy TV z kablówki itp. odpadają - tylko HBO GO, USB, PC, w przyszłości Netflix
Konsola PS4 Pro i USB filmy 4K najważniejsze.
W przypadku Samsunga, 49nu8072 ma bardzo przyzwoity czas reakcji matrycy itp. w przypadku Sony jakość obrazu i odzwierciedlenie kolorów.
Jak myślicie?