49nu8042 lub 49XF8596BAEP

Wasylkg

New member
Witam

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? - 10m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - do 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? - 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?
głównie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - najpierw będzie stać, potem wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? - słabe oświetlenie, okno po stronie lewej
7. Jaki masz obecnie telewizor ? - brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? - HDR itp. (na dzisiejsze czasy - standard)
9. Jaki sygnał będzie podłączony - PS4 Pro, USB, HBO Go, PC, w przyszłości Netflix
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? - PS4 Pro, PC, optyk do urządzenia audio
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? - 2-4h,
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - bardziej matowa,
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - Filmy z USB,PC,
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? - Czasem Youtube,
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? - 2-4h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - wieczorem,nocą
17. Preferencje co do wielkości? - 49 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? - zamulony interfejs/aplikacje/problem z kodekami
19. Preferencje co do marki ? Samsung/Sony ?
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - nie chce 3D/nie używam
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000-4200

Niestety przegrałem na polu walki z Żoną nt. 55 cali 55nu8072 ze 120Mhz matrycą więc pozostaje mi do kupienia 49 cali..
wiem że 49 cali posiada matrycę 60Mhz dlatego zawitałem do Was Szanowni Państwo :)

Jednak przy zmniejszonej ilości cali mam dylemat co do producenta.
Wybór pozostaje przy najnowszej serii Samsunga 49nu8042/8052/8072 oraz Sony 49XF8596BAEP
Który telewizor kupić bo już mam mieszane uczucia co do jakości obrazu, szybkości matrycy (brak smużenia itp.) w przypadku 49 cali (brak 120Mhz)

Odległość od telewizora = 2m !!! :-(( dla mnie 55 cali było oczywiste żeby kupić ale niestety Żona to maruda straszna i by biadoliła że za duży oczy bolą itp... jak to z babami... :)
Programy TV z kablówki itp. odpadają - tylko HBO GO, USB, PC, w przyszłości Netflix
Konsola PS4 Pro i USB filmy 4K najważniejsze.

W przypadku Samsunga, 49nu8072 ma bardzo przyzwoity czas reakcji matrycy itp. w przypadku Sony jakość obrazu i odzwierciedlenie kolorów.
Jak myślicie?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Szkoda, że przegrałeś i że jednak nie 55".
Szczególnie że jakbyś pokazał żonie obraz 4K we własnym domu z Netflixa, byłaby zachwycona.
Nie ma teraz czegoś takiego jak za duży ekran. Jest coś takiego jak słaby sygnał.
Ale u Was jest wszystko w kierunku na 55".
Ekran 49" będzie extra ale tylko max przez miesiąc.
Później u sąsiadów czy u rodziny będziecie z zazdrością zerkać na 55".
Jeszcze nie jest za późno...

Włączcie na 55" Wasz ulubiony film nawet fullhd i docenicie , tym bardziej że zakup na lata.
Przy obrazach z 4K szczęka jest na podłodze.
Oczywiście, że oczy nie bolą bo ilość szczegółów decyduje.

Do warunków z wielkością 49" uważam, że lepiej wypadnie szczególnie dla żony - Philips z matrycą natywna 100H , czyli 49PUS8303 za 3399 zł z pakietem.

Wasylkg

New member
Rozumiem że Amblilight dla Żony bardziej podpasuje ale czy jednak ten Philips nie jest gorszy pod względem obrazu/płynności (bez opóźnienia) konsoli?

Wasylkg

New member
Pod jakim względem ten Philips jest lepszy od Samsunga oraz Sony ? Sportów nie będę oglądał, tylko filmy oraz gry PS4

Wasylkg

New member
Witam serdecznie,
odświeżam temat :)
nie interesuje mnie niestety Philips z Ambilight.
Czytałem różne recenzje itp. i trochę z Żoną pochodziłem po sklepach RTV AGD więc wypatrzyliśmy 3 opcje :)

1. Samsung 55nu8052 (120Hz matryca VA, lag na poziomie 18~, badziewny local dimming)
2. Sony 49XF8596 (100Hz matryca VA, lag 23 [4K HDR sygnał] - 40 [1080p], brak local dimming)
3. Sony 49XF9005 (100Hz matryca VA podświetlenie full array local dimming, lag na poziomie 23-40)

Żona cały czas przy 49 cali a ja się boję że na PS4 będę miał laga przy Sony więc dalej obstaję przy nu8052 tylko że jest 55cali co zaboli Żonę..

Samsung ma podświetlenie krawędziowe, słaby local dimming ale za to nadrabia input lagiem.

W przypadku Sony XF8596 49cali odpowiada Żonie, ale dla mnie może być problem z jakością przez brak wygaszania stref (local dimming).

W przypadku Sony XF9005 49cali jest podświetlenie pełne, local dimming przy 48strefach jest dobrze ale lag dla 1080p w przypadku konsoli jest za duży (chyba że to nie odczuję)..

Android w Sony podobno nieźle zamula i potrafi się zawieszać..

Panowie dylemat niesamowity...
Samsung z beznadziejnym dimmingiem i 55 cali - Żona zamorduje..
czy Sony XF85 bez local dimming czy XF9005.. (w przypadku XF9005 bardzo nadszarpnie budżet który miałem na poziomie 4200zł a tu będzie trzeba dopłacić ponad 1k zł..)

Dylematy Panowie Dylematy... :((

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ok ale ile masz max kasy ?
Jaki macie teraz telewizor i czy jesteście z niego zadowoleni?
Ile czasu % do grania ?

Wasylkg

New member
Witam, wyremontowałem pokój i chce wstawić telewizor, niestety oglądanie będzie do 2m (1.8m nawet). Granie na konsoli PS4 Pro do 2h raz na kilka dni a czasem więcej jak sobie zrobię wieczór :)
Nie będę oglądał na telewizorze sportu ze względu na to że mam od tego TV w salonie. Jedynie do tego telewizora będą podłaczone urządzenia typu ps4 , laptop lub PC. Posiadam HBO Go więc super by było jakby aplikacja była w TV wbudowana niż puszczać HBO z laptopa.

Max do 5k zł.
najważniejsze dla mnie jest to abym nie odczuł jakiegoś dyskonfortu na PS4 ze względu na lag, aby TV nie zamulał oraz filmy z USB/HBO GO wywoływały efekt "WOW".

Przy 1.8m 55 cali może być za duży i przez marudzenie Żony ten telewizor wyląduje do salonu co chciałbym uniknąć. 49 cali pasuje dla Żony bo już kilka widziała w sklepach RTV i w szczególności przypadł jej do gustu 49XF8596 bo stał akurat obok 55nu8042 który jednak wydawał się dla niej za duży..
W przypadku 49XF8596 brak local dimming może zaniżyć jakość obrazu + lag na poziomie 40ms przy 1080p (co z tego że PS4 Pro jak niektóre gry są tylko pod taką rozdzielczość). Nie wiem jak to jest z aplikacją HBO na androidzie.

Bluncik85

New member
Czy imput lag bedzie 25 czy 40 to i tak tego nie zauważysz. Bierz to co sie tobie podoba najbardziej lub weź to co podoba się żonie bo jak żona zadowolona będzie to Ty również xD Najważniejsze by nie słuchać marudzenia :)

Wasylkg

New member
Marudzenie Żony jest najgorsze :-D Sony bym z góry wziął ale problem jest taki że nie ma HBO... jaki jest sens puszczać z konsoli HBO jak płace ponad 5k za TV który nie ma HBO (Sony...) technologia do przodu a taki TV za 5.5k Zł nie ma aplikacji do HBO idzie się pochlastac....

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz Philipsa 49PUS8303.
HBO GO pobierzesz z Androida.
Input Lag w pierwszej klasie, ambilight. Cena 3399 zł

Wasylkg

New member
49PUS8303 to matryca IPS ?
Brak wygaszania stref?
Czyli czarny jest szary oraz IPS Glow ?
Już wcześniej pisałem że ambilight mnie nie interesuje a dodatkowo ten TV jest IPS + brak wygaszania stref = słaby kontrast, szary zamiast czarnego wiec..?

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
49PUS8303 to matryca IPS ?
Już wcześniej pisałem że ambilight mnie nie interesuje a dodatkowo ten TV jest IPS + brak wygaszania stref = słaby kontrast, szary zamiast czarnego wiec..?

Już byłem na niego zdecydowany i teraz mnie odstraszyłeś. Sony brałbym w ciemno ale nie za te pieniądze. Prawie 2k więcej niż Philips. Czy warto? Kiki jaka cena za Sony KD49XF9005?

Wasylkg

New member
Ja mam monitor na matrycy IPS gdzie nie ma lokalnego wygaszania i jest szaro jak się gasi światło (kolory ICC zmienione, monitor skalibrowany itp.).
Zasada jest taka że matryca IPS jest fajna jak się pod kątem ogląda, ale przez to jest bardzo zaniżony kontrast (~1000:1). Tym bardziej brak lokalnego wygaszania stref skutkuje tym że wszystko cały czas świeci (nie wygaszane są strefy więc diody LED cały czas są podświetlone).

Kiki Philips Ci płaci cały czas za to aby ich telewizory sprzedawać i promować?

Jeżeli ten Philips jest krawędziakiem na matrycy IPS to nie ma ch.. we wsi - czarny jest szary, nie ma głębi czarnego (przecież Ambilight ma z tyłu podświetlać ścianę co ma niby pogłębiać czarny...); IPS Glow, krawędzie cały czas podświetlone itp. - jak mam kupić TV który ma szary zamiast czarnego to grubo bym się zastanowił..

Wasylkg

New member
Wszędzie marudzą na matrycę IPS, że lepiej VA (bo i tak się siedzi zazwyczaj na przeciwko...) więc po co polecać TV ? Bo ma Ambilight ? jeżeli będzie telewizor ustawiony pod kątem od ściany to nie będzie efektu Ambilight!!!

Porównując kontrast - Philips 1200:1 a taki półśredniak 49XF8596 3500:1 jaki można z tego wniosek wyciągnąć??

Intenso

Banned
A ja kolegom powiem tak. Przesiadłem się (siła wyższa) z Samsunga KS7000 gdzie lag był na poziomie 21 na Sony XF9005 lag w 4k 23 a w 1080p 38.
Przy jednych i drugich ustawieniach na wyjściu konsoli (PS4 Pro) nie widać różnicy w stosunku do KS7000.
Jak się zapytałem o Philipsa w sklepie to Panowie kazali toto omijać jak ognia.
Także Sony będzie dobrym wyborem.
Najpierw wybrałem NU8042 ale to tragedia w porównaniu do KS i XF, wszystkie tv w wersji 65".

Do góry