46EX720 czy 47LW570S

kastomat

New member
Witam ponownie, jak już pisałem w dziale powitań od ponad pół roku noszę się z zamiarem zakupu nowego telewizora do swojego mieszkania. Z początku byłem zdecydowany na Sharpa 46LE830e jednak z powodu cięć w budżecie postanowiłem szukać czegoś tańszego. Po przestudiowaniu wielu tematów na forum HDTV obecnie waham się między modelami Sony X720 a LG LW570S - minimum 46 cali.

Co sądzicie o moich typach? Oba są w podobnej grupie cenowej 3600-3800zł. Jakie będą plusty/minusy tych modeli? TV zamierzam podpiąć do n-ki oraz ps3, odległość 3,5m od kanapy, pokój jasny-nasłoneczniony - promienie niestety wpadałyby przez okno bezpośrednio na TV - w przyszłości zamierzam zamontować rolety... jakiś szczególnych wymagań nie mam - będzie to przesiadka z TV Sony KV-32FX68 - leciwego 40kg kineskopowego kolosa :) Wiem, ze dokładając niewiele znajdę lepsze telewizorki jednak 3800zł to maximum jakie mogę wyłożyć.

będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do tych warunków to brałbym wyłącznie Sharpa 46LE 830 z uwagi na nasłonecznienie. Może lepiej weź brakującą kwotę na raty.

kastomat

New member
i tu właśnie cały czas się waham. LG ma tańsze okulary, dodatkowy gadżet jak pilot magic, sharp znów okulary migawkowe o wiele droższe od tradycyjnych - boję się migren po kilkunastu minutach oglądania w 3D, cena sharpa zaczyna się od 4300 wzwyż LG od 3700zł z 4 parami okularów + ok 100zł za pilot magic. Okulary do Sharpa są w cenie ok 200zł - do LG 10-20zł ... Czy faktycznie jest sens dopłacać te 500-600zł do sharpa + później dodatkowe okulary (4 os w rodzinie) kolejne 600zł. Tu fakt, że nie zawsze wszyscy będą oglądać jednocześnie ale na wypadek odwiedzin gości dobrze mieć jakąś parę w zapasie...

klaus71

New member
Bez reklam
przede wszystkim powinieneś stwierdzić który rodzaj 3d preferujesz.
pasywny ma utratę rozdzielczości pionowej - dla niektórych jest ona bardzo widoczna a dla niektórych wogóle.
natomiast aktywne 3d to (zwłaszcza w lcd) widoczny crosstalk - przy konsoli ps3 wręcz masakra - ja z tego powodu wolę grać na lg niz panasonicu gt20

co do nasłonecznienia to zdaje się wszystkie te 3 tv mają matową matrycę więc w porównaniu z twoim crt i tak będzie mega poprawa.

lukwlkp

New member
Mam 47lw570s, oglądam z 2do 2,5m , jakoś żadnej utraty nie widzę,najpierw czyta się instrukcje względnie czat z LG, potem ustawiasz tv ,i super szczególnie w 3D zero migania, obraz lustro. Matowa matryca. Sony to nie te czasy. Została nazwa, sentyment i kiepskie wyniki firmy jeżeli chodzi o Tv.

kastomat

New member
Po przeczytaniu licznych testów, opinii na temat technologi okularów 3D porównania cen - skłaniam się ku 47LW570S. ... Czy jest jeszcze jakiś inny model godny uwagi o rozmiarze min 47 cali o podobnych parametrach i cenie??

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Napisałeś że światło pada na telewizor , więc nie wiele zobaczysz na ST30
LG słabo skaluje obraz SD. Ale to Twój wybór.

kastomat

New member
Dzięki KIKI za szybką odpowiedź, zamówiłem już do pokoju w którym będzie użytkowany TV żaluzje pod wymiar także powinno to rozwiązać problem dużego naświetlenia. Było to szczególnie uciążliwe latem kiedy to w pokoju nie dało się wysiedzieć bo tak był nagrzany od słońca. Do wypłaty pozostało jeszcze trochę czasu także przeanalizuje wszystkie za i przeciw...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tym bardziej matowa matryca aktywna powodowała że nawet przy słońcu można spokojnie oglądać telewizję. A żaluzje i tak się przydadzą choćby do mniejszego ciepła w pokoju latem.

Do góry