46d7000 zgubił dysk zewnetrzny

sztucer

New member
Witam
Mój TV 46d7000 przestał widzieć dysk Samsunga 1 gigowy ( M3 portable , usb 3). Dysk ma dopiero około 3 tygodnie.
Podczas wchodzenia na " nagrane programy" telewizor wyświetla " ładowania danych"( nic nie widać- żadnej zawartości dysku) i potem TV się wyłącza i włacza. To samo , kiedy przełączam na żródło sygnału.( tu widać opcje i nazwe dysku).
Co ciekawe: kiedys miałem podłączony dysk Seagate i po jakims czasie tak samo sie porobiło z tamtym dyskiem. Myslałem , że to wina dysku i kupiłem nowy.
Dysk od nowości sformatowany przez telewizor, cały czas podłączony do USB.
Nawiasem mówiąc: czy to nie daje mu po kościach? tak cały czas włączany i wyłączany podczas eksploatacji telewizora...
pozdrawiam

tdx

New member
Bez reklam
Rozszerzenie tego co napisał Tsubasa
Jeśli do dysk do PVR odpal Hiren’s BootCD albo jakiegokolwiek program do oglądnięcia partycji xfs.
Wtedy będziesz wiedział czy dane są na dysku.

sztucer

New member
komputer widzi dysk i to wszystko. Mówi, że trzeba go sformatować....
Program Hirens boot... to samo- nie widzi żadnych danych.
mogę formatować , ale co z danymi ?

tdx

New member
Bez reklam
nie nie nie komp nie widzi żadnych danych widzi tylko dysk i nie potrafi rozpoznać partycji dlatego chce go formatować jakiego xfs viewera użyłeś?

sztucer

New member
Myslałem, że ten Hirens to zrobi...
W końcu sformatowałem dysk i jest ok. Oczywiście danych nie ma.
Boję sie tylko , ze znowu coś takiego zdarzy sie kiedyś znowu.
Danych nie było dużo, więc przeżyłem to :)
Dzięki za podpowiedzi

nemko

New member
Myslałem, że ten Hirens to zrobi...
W końcu sformatowałem dysk i jest ok. Oczywiście danych nie ma.
Boję sie tylko , ze znowu coś takiego zdarzy sie kiedyś znowu.
Danych nie było dużo, więc przeżyłem to :)
Dzięki za podpowiedzi

Następnym razem zrób naprawę dysku ale programowo. Niestety nie podpowiem Ci jakim programem bo nie pamiętam. Na pewno znajdziesz podpowiedzi w internecie. Mi kiedyś zniknęła partycja na dysku komputerowym, zrobiłem naprawę i nie straciłem danych. Oczywiście należy wcześniej zrobić kopię dysku, i dopiero później zaczynać zabawę z naprawianiem. A to co Tobie zażyło się z dyskiem do Tv, też tak miałem i też zastosowałem formatowanie. Myślę, że całą winę za powstałą sytuację należy zrzucić na błędy w oprogramowaniu telewizora.

Do góry