Witam serdecznie,
Pewnie nie napisze nic nowego, ale na poczatku chciałbym podziękować za testy TV oraz przydatne opinie. Wiec stoje wlasnie przed wyborem kolejnego TV i pewnie jak większości z kupujących, którzy nie chca wydac pieniędzy w blotno, pojawia się znak zapytania… co będzie najlepsze w przeliczeniu cena / jakość.
Jak zauważyłem, najpierw trzeba odowiedziec na poniższe pytania, co poniżej uczyniłem:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 6x4
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? Ok. 4,0-4.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć? stac
6.Jak słońce świeci w pokoju? strona południowo - zachodnia, nasloneczniona
7.Jaki masz obecnie telewizor? Sony Bravia KDL-40V5500
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? Obraz wiekszy i co najmniej tak dobry jak powyższy model + fajnie byloby, aby obsługiwał platformy rozrywkowe, takie jak: ipla, iplex, itp. Obraz 3D mile widziany, nie wymagany (może dlatego, ze nie zdaje sobie sprawy z jego użyteczności.. jeszcze)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? W tej chwili sygnał cyfrowy naziemny, pozniej jakas platforma cyfrowa z HD
10.Jakie urządzenia? laptop hdmi
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3-4 max
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Mam teraz mat i bardzo mi to odpowiada, nie wiem jak by się zachowala matryca blyszczaca w moim pomieszczeniu
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? discovery+filmy+sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie? Od tego raczej mam laptopa
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Bardzo rzadko
16.Preferencje co do marki? Ogolnie brak preferencji, aczkolwiek ciezko mi się przełamać do LG, z racji znajomych, którzy pracowali/pracuja w tej fabryce J
17.Preferencje co do wielkości? 46cali, wiekszy moglby być, ale brak funduszy
18.Co Cię denerwuje w telewizorach? Blyszaca obudowa.. J
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? 60% wieczorem
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3,0-3,5k
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Brak preferencji
Telewizory, które do tej pory wpadly mi w oko, to:
TOSHIBA 46 TL 933 – fajny obraz; brak platform rozrywkowych
SAMUNG 46 ES 5500 – widzialem model serii 6, nie wiem jak bardzo sie rozni od tego.
SONY KDL 46 EX520 – 50hz moze przeszkadzac; nie wiem czy warto placic za marke
LG 47 LM 620 – ciezko znalezc jakis test; fajnie, ze multimedialny, obraz może byc
PHILIPS 46 PFL 5507 – nie widziałem jeszcze tego TV
Z tego, co ja zaobserwowałem, to najlepszy obraz posiadala Toshiba, aczkolwiek nie miałem możliwości obejrzenia jeszcze PHILIPSa 46 PFL 5507, który na forum zostal oceniony bradzo pozytywnie. Jedyny minus Toshiby jak dla mnie, to brak platform rozrywkowych. Z jednej strony nie po to kupuje się telewizor, z drugiej fajnie byloby oglądać rozne rzeczy nie podłączając za każdym razem komputera. Tak a propo, to bardzo mnie ciekawi, dlaczego akurat Toshiba w kierunku tej funkcjonalności nie podaza.. ale nic, nie ma to nie ma.
Z gory dziekuje za wszystkie porady i propozycje, mam nadzieje, ze cos uda mi się w niedalekiej przyszłości wybrac z Wasza pomoca.
Pozdrawiam, Juszczyn.
Pewnie nie napisze nic nowego, ale na poczatku chciałbym podziękować za testy TV oraz przydatne opinie. Wiec stoje wlasnie przed wyborem kolejnego TV i pewnie jak większości z kupujących, którzy nie chca wydac pieniędzy w blotno, pojawia się znak zapytania… co będzie najlepsze w przeliczeniu cena / jakość.
Jak zauważyłem, najpierw trzeba odowiedziec na poniższe pytania, co poniżej uczyniłem:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 6x4
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? Ok. 4,0-4.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć? stac
6.Jak słońce świeci w pokoju? strona południowo - zachodnia, nasloneczniona
7.Jaki masz obecnie telewizor? Sony Bravia KDL-40V5500
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? Obraz wiekszy i co najmniej tak dobry jak powyższy model + fajnie byloby, aby obsługiwał platformy rozrywkowe, takie jak: ipla, iplex, itp. Obraz 3D mile widziany, nie wymagany (może dlatego, ze nie zdaje sobie sprawy z jego użyteczności.. jeszcze)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? W tej chwili sygnał cyfrowy naziemny, pozniej jakas platforma cyfrowa z HD
10.Jakie urządzenia? laptop hdmi
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3-4 max
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Mam teraz mat i bardzo mi to odpowiada, nie wiem jak by się zachowala matryca blyszczaca w moim pomieszczeniu
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? discovery+filmy+sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie? Od tego raczej mam laptopa
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Bardzo rzadko
16.Preferencje co do marki? Ogolnie brak preferencji, aczkolwiek ciezko mi się przełamać do LG, z racji znajomych, którzy pracowali/pracuja w tej fabryce J
17.Preferencje co do wielkości? 46cali, wiekszy moglby być, ale brak funduszy
18.Co Cię denerwuje w telewizorach? Blyszaca obudowa.. J
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? 60% wieczorem
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3,0-3,5k
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Brak preferencji
Telewizory, które do tej pory wpadly mi w oko, to:
TOSHIBA 46 TL 933 – fajny obraz; brak platform rozrywkowych
SAMUNG 46 ES 5500 – widzialem model serii 6, nie wiem jak bardzo sie rozni od tego.
SONY KDL 46 EX520 – 50hz moze przeszkadzac; nie wiem czy warto placic za marke
LG 47 LM 620 – ciezko znalezc jakis test; fajnie, ze multimedialny, obraz może byc
PHILIPS 46 PFL 5507 – nie widziałem jeszcze tego TV
Z tego, co ja zaobserwowałem, to najlepszy obraz posiadala Toshiba, aczkolwiek nie miałem możliwości obejrzenia jeszcze PHILIPSa 46 PFL 5507, który na forum zostal oceniony bradzo pozytywnie. Jedyny minus Toshiby jak dla mnie, to brak platform rozrywkowych. Z jednej strony nie po to kupuje się telewizor, z drugiej fajnie byloby oglądać rozne rzeczy nie podłączając za każdym razem komputera. Tak a propo, to bardzo mnie ciekawi, dlaczego akurat Toshiba w kierunku tej funkcjonalności nie podaza.. ale nic, nie ma to nie ma.
Z gory dziekuje za wszystkie porady i propozycje, mam nadzieje, ze cos uda mi się w niedalekiej przyszłości wybrac z Wasza pomoca.
Pozdrawiam, Juszczyn.