42w809 obraz w szybkich scenach

remiqa

New member
Witam, od kilku dni posiadam tv 42w809 i mam problem z ustawieniem go w szybkich scenach np. piłka czy jak ktoś biegnie to na obrazie są takie małe kwadratowe piksele, nie wiem jak to nazwać . Pytanie która funkcja w ustawienia za to odpowiada czy może kabel hdmi ( stary kupiony ok 2 lat temu ) czy może dekoder nc+ ( turbo box500gb )

SLAV7

New member
Bez reklam
Dekoder może mieć na to wpływ ale na 99% jest to efekt ustawionych na maksimum "polepszaczy" typu MOTIONFLOW czy redukcji szumów. Wyłącz te polepszacze, a MOTIONFLOW ustaw na minimum. Powinno być lepiej.

Pozdrawiam

remiqa

New member
Witam, ustawiłem tryb obrazu na kino2 motionflow jest na standard i powiem że jest dobrze a nawet bardzo dobrze, jeszcze spróbuję pobawić się ustawieniami typu rozdzielczość czy łagodna gradacja. dzięki i pozdrawiam

SLAV7

New member
Bez reklam
Napisz proszę jak w tym modelu wygląda równomierność podświetlenia matrycy i czerń oraz kontrast podczas oglądania wieczorem. Czarny jest czarny czy raczej granat ?

Pozdrawiam

remiqa

New member
Miałem samsunga 40d5500 i miał lepszą czerń ale miał nierównomiernie podświetloną matryce, sony jak oglądam wieczorem ma czerń w bardziej szarym odcieniu (widać kiedy jest czarny obraz w porównaniu z czarną ramką tv) ale za to jest idealnie podświetlony (żadnych obłoków i.t.p.) W dzień obraz jest żyleta oczywiście nie jestem super fachowcem i cały czas próbuje ustawiać obraz pod siebie Pozdrawiam

Do góry