42PV700 czy 50PV70 - proszę bardzo?

robiw

New member
Witam szanownych Kolegów i bardzo proszę o wybór z tych dwóch modeli, które sobie upatrzyłem po ponad półrocznych poszukiwaniach:

42PV700 - 4300zł
50PV70 - 4800zł

Odległość od ekranu 3.5m - 4m,
Sygnał: 90% kablówka analogowa UPC

Nie wiem czy wziąć lepszy (?) a mniejszy czy też dopłacić do starszego większego. Bardzo proszę o pomoc i dziękuję... robiw

robiw

New member
kiki napisał:
ale czy pokój jest większy ? czy siedzisz już na maksa pod ścianą ?
Te 4m to jest już na maksa - wtedy gdy siedzę na kanapie ustawionej pod ścianą a znajdującej się na wprost telewizora. To salon z otwartą kuchnią a w części wspólnej ze stołem (jadalnia) - gdy się przy nim siedzi jest nawet trochę więcej niż 4m ale pod kątem - ponoć oglądanie TV w czasie posiłku szkodzi ;-). Sam już nie wiem na jakie rozwiązanie się zdecydować. Kusi 50" ale jest też obawa o jakość z kablówki UPC na takim ekranie...robiw

Kurczę do tego dochodzi TH-42PV80 lub PX80 (nowe modele) i nawet tańsze niż PV700 - o co w tym chodzi?

Ostatnia edycja:

deniro24

Member
Bez reklam
Przy tej odległośći napewno kupiłbym 50" - nawet przy takim sygnale. Jeżeli kupisz 42" to zakładam się, że będziesz żałował już po dwóch tygodniach.

Pozdrawiam.

krakers003

New member
robiw napisał:
Te 4m to jest już na maksa - wtedy gdy siedzę na kanapie ustawionej pod ścianą a znajdującej się na wprost telewizora. To salon z otwartą kuchnią a w części wspólnej ze stołem (jadalnia) - gdy się przy nim siedzi jest nawet trochę więcej niż 4m ale pod kątem - ponoć oglądanie TV w czasie posiłku szkodzi ;-). Sam już nie wiem na jakie rozwiązanie się zdecydować. Kusi 50" ale jest też obawa o jakość z kablówki UPC na takim ekranie...robiw

Kurczę do tego dochodzi TH-42PV80 lub PX80 (nowe modele) i nawet tańsze niż PV700 - o co w tym chodzi?
Miałem niedawno ten sam dylemat - te same modele, podobna odległość, podobny sygnał (analogowy Aster). Wziałem 50pv70 i .. teraz jestem pewien, że to była słuszna koncepcja - 42" byłyby po prostu za małe.

smalec

New member
deniro24 napisał:
Przy tej odległośći napewno kupiłbym 50" - nawet przy takim sygnale. Jeżeli kupisz 42" to zakładam się, że będziesz żałował już po dwóch tygodniach.

Pozdrawiam.

Zgadzam się z Tobą. Sam kupiłem 42PV700p. Jak go przywieźli do domu wydawał się kolosem, po ok 2 tygodniach strasznie zmalał :).

Odległosć od TV mam ok 3-3,5m. Kablówka z UPC. Sygnał znakomity.

robiw

New member
A ja myślałem (miałem nadzieję), że powiecie iż 42" ;-). Jest już w sprzedaży PV80 (11 generacja matrycy), wcześniej myślałem o PV700 a teraz wyjdzie na to, iż 50PV70 czyli 3 modele wstecz :-(. Fakt, nie wiem jak duża jest różnica w jakości obrazu. 50" z modeli 700 lub 80 za drogie...robiw

krakers003

New member
Zaraz, ale chyba przekombinowałeś ... pv70 i pv700 to jest ta sama generacja, różnią się dodatkami (głośniki, gniazda, etc.), panel jest ten sam, no może z dokładnością do powłoki antyrefleksyjnej w pv700.

Pzdr
M<

robiw

New member
krakers003 napisał:
Zaraz, ale chyba przekombinowałeś ... pv70 i pv700 to jest ta sama generacja, różnią się dodatkami (głośniki, gniazda, etc.), panel jest ten sam, no może z dokładnością do powłoki antyrefleksyjnej w pv700.

Pzdr
M<

Tak, powłoka robi tez swoje...no i jak dla mnie PV700 ładniejszy jest od PV70...robiw

krakers003

New member
Co do estetyki, to mi "eleganckie wzornictwo najwyższej jakości" w postaci srebrnego paska w 700 pasuje jak pięść do oka. Oczywiście kwestia gustu i komponowania się z wystrojem danego wnętrza. Mi nie pasowało, chociaż właśnie powłoka kusiła.

Pzdr
M<

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
posłuchaj tych co Ci dobrze radzą . Dzielą się swoją gigantyczną wiedzą żebyś nie popełnił błędów w wyborze - chyba że chcesz :D . Jak się zdecydujesz pytaj na priw. Coś tam dla członków jeszcze zostało :).

robiw

New member
kiki napisał:
posłuchaj tych co Ci dobrze radzą . Dzielą się swoją gigantyczną wiedzą żebyś nie popełnił błędów w wyborze - chyba że chcesz :D . Jak się zdecydujesz pytaj na priw. Coś tam dla członków jeszcze zostało :).

A 42PV80 ? W końcu to nowa matryca i więcej odcieni kolorów? robiw

robiw

New member
...ale czy 50" przy sygnale SD ze zwykłej kablówki UPC nie będzie za duże dla opdległości 3.8m? robiw

piotdz

New member
robiw: 50" i SD z 3.8m to wg mnie za duzo,
z drugiej strony DVD czy tez HD z takiej odległości to w sam raz.

pozdrawiam,
Piotr

robiw

New member
piotdz napisał:
robiw: 50" i SD z 3.8m to wg mnie za duzo,
z drugiej strony DVD czy tez HD z takiej odległości to w sam raz.

pozdrawiam,
Piotr

Ciekawe, sam się zastanawiam...reszta twierdzi inaczej. 50" wydaje się duże ale wiem, iż TV, który dzisiaj wydaje się duży/za duży, jutro wyda się OK :). Na 42" sąsiada (PV70) ta kablówka wygląda OK z odległości 2.5m...robiw

piotdz

New member
robiw napisał:
Ciekawe, sam się zastanawiam...reszta twierdzi inaczej. 50" wydaje się duże ale wiem, iż TV, który dzisiaj wydaje się duży/za duży, jutro wyda się OK :). Na 42" sąsiada (PV70) ta kablówka wygląda OK z odległości 2.5m...robiw
Ja oglądam z ok 3.3m i powiem ci, po miesiącu oglądania, że w tych warunkach dla mnie 50ka była by za duża do oglądanie SD.
Jednak osobiście dużo oglądam DVD (po component) i tu z kolei wolał bym mieć 50ke :)

pozdrawiam
Piotr

Do góry