40-42" led

marcinsss

New member
Witam,

Po wizycie w kilku sklepach, rozmowie z kilkoma mniej lub bardziej zorientowanymi sprzedawcami wydaje mi się, że chcę sobie kupić Sony KDL40EX650BAE2 (2.599 w sklepie nie dla idiotów). Ale chętnie poznam opinię fachowców...

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? około 4 x 4,5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? najczęściej na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Okna od południa i od zachodu, TV na zachodniej ścianie. Słońce nie świeci bezpośrednio na ekran ale czasami jest sporo światła odbitego z różnych stron.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? THOMSON kineskopowy
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? WiFi, Skype, DLA, funkcjonalne menu.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Kablówka z kilkoma HD, filmy i zdjęcia z USB, może DVB-t
10.Jakie urządzenia ? laptop ,dysk zewn.
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? myślę ze do 5 godz. max
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? raczej mat.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, programy przyrodnicze, sport itp
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Hm.. na razie to wogóle nie zamierzam ale być może godzinka dziennie
17.Preferencje co do wielkości ? 40 – 42 cale
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? problemy ze złapaniem proporcji obrazu, złej jakości obraz
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczór 60% dzień 40%
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2700zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Moim zdaniem technologia 3D jest jeszcze niedopracowana i nie nadaje się to do oglądania.
22. Preferowana technologia LED?
23. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 80%tv, 20% wszystkie inne laptop , dysk zewn
24. czy będziesz korzystać z widgetów? Hm… raczej nie ale jak by miał to może się przekonam
25. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? czasem
26. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? tak
27. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Tak

paeru

New member
Bez reklam
Ten model nie ma nawet 100Hz matrycy, w tym roku Sony postawiło na tę samą ściemę co reszta producentów i niestety ten model, choć wszędzie widnieje jako 100Hz, takim modelem nie jest. Chociaż jakość obrazu i walory estetyczne złe nie są. Bądź co bądź o tym modelu wiadomo mało, a Sony w całej swojej kłopotliwej sytuacji, jest strasznie nierówne w swoich produktach. Przy okazji Sony, jak to Sony, nie obsługuje plików MKV.

W tej cenie zdecydowanie lepiej wybrać Philipsa 5507 lub (jeśli wiesz, że rzadko lub wcale będziesz korzystać z neta w TV) Toshibę TL933, która jest tańsza. Tak, te modele mają 3D, ale ono w niczym nie przeszkadza, a tym bardziej nie szkodzi. Ew. zawsze można wziąć model Philipsa 5007. Jedynym problemem jest odległość - trochę zbyt duża na takie przekątne, przydałaby się 46, ale to już ceny rzędu 3500 zł.

Ostatnia edycja:

marcinsss

New member
Dziękuję za szybką odpowiedź, ale:
1. Przekątna - 40-42 to wynik kompromisu z szanowną małżonką. Ona uważa, że 32" byłoby dość. :)
2. Soniacz ma WiFi a używanie Internetu i Skype jest dla mnie ważne. I choć nie będzie to podstawowe zastosowanie dla TV to jednak chciałbym, żeby było. A z tego co mi się udało wyczytać, to ani Panasłonik ani Toshiba tego nie mają. I Panasonik ma tylko 1 USB - wydaje mi się to mało wygodne.

paeru

New member
Bez reklam
Fakt, żaden z tych TV nie obsługuje Skype'a, choć ta funkcja akurat moim zdaniem jest mało potrzebna (a przynajmniej rzadko używana) i deklasują ją np. ceny kamer zewnętrznych - w przypadku Sony cena sklepowa takiego cuda to ok. 400zł (tyle kosztował egzemplarz do modeli ubiegłorocznych w jednym ze sklepów MM). Poza tym sam obraz jest ważniejszy, niż Skype, którego spokojnie można uzyskać z poziomu laptopa. Ale oczywiście jest to stricte subiektywne, i skoro dla Ciebie ważne, to nijak nie będę próbował udowadniać, że tak nie jest.

Aha, pisałem o Philipsie - on ma 3 złącza USB, w dodatku można do niego podłączyć bezprzewodową klawiaturę i mysz, co znacznie ułatwia obsługę Internetu - z poziomu pilota, jak w Sonym, jest to mały koszmar. Ten model ma tez wbudowane WiFi.

Do góry