40-42" LCD czy LCD LED ? Jaki model ?

raivel

New member
Witam.

Planuje zakup nowego tv, o wielkości 40 lub 42 cali.
Telewizor ma służyć przede wszystkim do oglądania kanałów telewizyjnych (CP, kilka HD), poza tym także do odtwarzania filmów z zewnętrznego źródła (pen drive, dysk, odtwarzacz dvd), rzadziej do podpięcia PC. Miłym dodatkiem byłyby funkcje internetowe, takie jak ipla, z której często korzystam.

Odległość od ekranu wynosi około 2,5-3 metrów. Pokój jest raczej ciemny (okna od północy). Oglądając tv, szczególnie w większym gronie, nie zawsze widzowie będą patrzeć na wprost tv.
Budżet mam dosyć ograniczony, w granicach 2300, dlatego też skłaniam się ku dwóm markom: Samsung lub LG. Posiadam już jeden tv LG i jestem z niego zadowolony, dodatkowo LG posiadają 2 cale więcej (w stosunki do 40" Samsungów) co również jest pewnym atutem.

I Problem.

Póki co, zainteresowany jestem szczególnie dwoma modelami LCD LED:
1) LG 42LV375S
2) Samsung UE40D5500

Moje wątpliwości budzi jednak płynność obrazu w w/w modelach i zastosowane technologie, sztucznego zwiększania częstotliwość odświeżania (Motion Clarity Index i Clear Motion Rate).
Jestem posiadaczem LG 32LK530 i podoba mi się zastosowany w nim TruMotion, szczególnie podczas oglądania transmisji sportowych, koncertów czy teledysków. Lecz jak wiadomo TruMotion (lub Motion Plus w Samsungu) daje efekt lepszy niż MCI czy CMR. Stąd moje pytanie do posiadaczy lub znawców tematu, aby wypowiedzieli się w kwestii płynności obrazu w w/w modelach. I czy nie byłoby lepiej dołożyć (niewiele), np. do LG 42LV5500 (z TruMotion 100Hz).

II Problem.

Czy zamiast kupna LCD LED z niższej półki (jakimi niewątpliwie są w/w modele) lepszym rozwiązaniem byłoby kupno LCD, z podobnymi funkcjami, np. Sony KDL-40EX500, LG 42LD650 lub Samsung LE40C630.

Z góry dziękuje za wszelkie komentarze, porady i słowa krytyki.
Pozdrawiam.

vitek

New member
Moim zdaniem jeżeli LCD (nie LED) to tylko sony. Inne marki mają beznadziejną czerń (a raczej szarość). Jeżeli LED to serię D samsunga mogę jak najbardziej polecić, co do LG to wydaje mi się że samsungi mają lepszy obraz (ale LG większy ekran, fakt) oczywiście to moje subiektywne wrażenie

don111

Banned
Odległość od ekranu wynosi około 2,5-3 metrów. Pokój jest raczej ciemny (okna od północy). Oglądając tv, szczególnie w większym gronie, nie zawsze widzowie będą patrzeć na wprost tv.
Przy takich warunkach lepiej kupić Panasonic 42S30 + player hd (typu Asus o play mini, usb w Panasonic nie odtwarza wszystkiego), wyjdzie taniej a obraz będzie lepszy w zaciemnieniu, kąty nieistotne, Ipla też jest

raivel

New member
Oglądałem dzisiaj wszystkie wymienione TV w Media Markt i muszę powiedzieć, że mam mieszane uczucia.
LG 42LV5500 wyróżniał się wśród innych tym, że miał tragiczną jakość obrazu (sygnał raczej SD- jakieś reklamy). Nie wiem czy mogło być to spowodowane niewłaściwym podłączeniem ale widać było szumy, dziwne kolory i nierówne krawędzie.
Samsung 40D5500 natomiast obraz miał dużo ciemniejszy ale to już pewnie wina ustawień.
Najbardziej spodobał mi się LG 42LV375S, z tym, że wyświetlany na nim obraz był raczej statyczny i nie wiem jak sytuacja wygląda podczas wyświetlania szybkiego ruchu (brak 100Hz).

W oko wpadły mi także Samsung UE40C6000 oraz Panasonic TX-L42E30E, tylko w przypadku Samsunga brak funkcji internetowych, a Panasonic trochę przewyższa mój dopuszczalny budżet.

don111 - wiem, że plazmy mają wielu zwolenników (może nawet więcej niż LCD) ale ja jednak jestem bardziej przekonany do LCD LED.

Ostatnia edycja:

don111

Banned
don111 - wiem, że plazmy mają wielu zwolenników (może nawet więcej niż LCD) ale ja jednak jestem bardziej przekonany do LCD LED.
tylko jeśli sądzisz, że te tanie modele (co do jednego) wypadną lepiej w zaciemnieniu to jesteś niepoprawnym optymistą, ja mam obydwa typy i wiem, że dopiero top model jest w stanie osiągnąć jakość dobrej plazmy

Do góry