40-42 cale do 3300

largo87

New member
Witam mam 3 dni na wybór TV proszę o wyczerpujące odpowiedzi mam do wydania max 3300
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? około 19m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-2,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? najczęściej na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Dość ciemno okno z prawej strony pokoju
7.Jaki masz obecnie telewizor ? rubin 1970 r. zart J
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobry obraz.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Kablówka z kilkoma HD
10.Jakie urządzenia ? laptop ,dysk zewn.
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? myślę ze do 5 godz. max
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie wiem
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, programy przyrodnicze itp
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie planuję, ale może jak tv by to umożliwiał ...
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Hm.. na razie to wogóle nie zamierzam ale być może godzinka dziennie
17.Preferencje co do wielkości ? 40 – 42 cale
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? kiepskie kolory a ogólnie obraz
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczór 60% dzień 40%
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? aktywne
22. Preferowana technologia brak
23. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 80%tv, 20% wszystkie inne laptop , dysk zewn
24. czy będziesz korzystać z widgetów? Hm… raczej nie ale jak by miał to może się przekonam
25. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? czasem
26. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? tak
27. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Tak
A może któryś z tych albo coś innego cena TV wacha się od 2600 do 3250 a do wydania mam max 3300 co polecicie nie wiem czy warto kupować tego sharpa

[FONT=&quot]Toshiba 40TL838 [/FONT]
Philips 40PFL5507K

Sharp LC-40LE830E

micmus

Member
Bez reklam
Masz idealne warunki do oglądania plazmy: Panasonic 42ST50 jakością samego obrazu w nie nasłonecznionych warunkach nie do pobicia w tej cenie 3100-3200 zł.

Dodatkowo 2 cale więcej zawsze na plus bo dziś praktycznie żaden TV nie jest za duży.

Panasonic ST50 bo:

- 42 cale zamiast 40
- rewelacyjny obraz
- fenomenalna czerń, głębia
- dużo lepsze skalowanie słabego sygnału niż w każdym LCD
- całkiem przyzwoite multimedia i widżety
- może się podobać wizualnie
- bardzo dobra powłoka antyrefleksowa, a jak pokój dość ciemny to w ogóle super

micmus

Member
Bez reklam
Szkoda bo TV rewelacyjny.

Do Twojego zestawu LED w tej cenie możesz dorzucić Panasonica 42ET5 (względem Twoich typów ten by mi najbardziej przypadł do gustu jeśli chodzi o obraz/cena/multimedialność/jakość wykonania).

Sharpa i Toshibe bym skreślił jeśli nie chcesz dokupić dodatkowego Playera multimedialnego bo z tym u nich jest kiepsko - mnie by to denerwowało.

W tej cenie taka super klasa "A" to raczej niestety nie będzie. Klasa A w leadach jak dla mnie to przykładowo Sony HX850 i to jest dopiero klasa A.

Ostatnia edycja:

largo87

New member
Do tv zamierzam kupić jakieś kino wiec chyba problemu nie bedzie , a jezeli chodzi o klase energetyczna to moze zle sie wyraziłem zeby brały mniej wiecej tyle co sharp itp
p.s 3d aktywne szukam

Ostatnia edycja:

largo87

New member
tylko z tego co widzę model 42ET5 ma 3d pasywne a szukam aktywne nie jest łatwo wybrać dobry tv za dużo tego jest . Jeszcze coś jest godne uwagi ?

micmus

Member
Bez reklam
Szkoda, że nie chcesz tej plazmy: najlepszy wybór i najlepsze 3D dla Ciebie. Pobór energii ma taki jak ledy mało energetyczne sprzed 2 lat, albo i niższy. Mam nadzieje, że nie bazujesz na mitach od ludzi z otoczenia, że plazmy są prądożerne jak spawarki. Jeśli tylko to Cie powstrzymuje przed tym TV to duży błąd.

Tym bardziej, że cali się więcej przyda (nawet o te 2) - w dzisiejszych czasach na taką odległość to można brać nawet 46-50 cali i nie jest za dużo.

Ostatnia edycja:

largo87

New member
a czy z tą plazma jest cos nie tak bo widze ze sporo ludzi ma problemy z nią na forum chyba bardziej upierałbym sie przy ledach nie wiem dlaczego a jak z żywotnoscią matryc ?

voodoopeople

New member
Jeśli szukasz LEDa to teraz w dobrej cenie jest Toshiba 42WL863.

... i ja się przyłącze do dyskusji. Mam dylemat co wybrać LG 42LM660S czy właśnie Toshibe 42WL863/YL863 o której mało jest napisane a która bardzo przypadła mi do gustu (cena zaczyna być przystępna).
Co do plazm (panasonic), które były moimi faworytami na początku, musiałem skapitulować - efekt migotania, który widzą nieliczni (ja w szczególności) mi to uniemożliwił. I dlatego radzę przed zakupem plazm wybrać się na spacer do jakiegoś salonu aby sprawdzić czy nie jesteście "uczuleni" na nie ;)
Co do tych dwóch LEDów sam mam nieziemski problem ... nie mam możliwości sprawdzenia ich koło siebie (zresztą w sklepie nie odzwierciedla to rzeczywistości). Wcześniej miałem samsunga 37c6500 i efekt cloudingu (a nie był w tym modelu duży) działał mi na nerwy. Teraz jak ognia boje się tego efektu (czytaj - problemu).

micmus

Member
Bez reklam
... i ja się przyłącze do dyskusji. Mam dylemat co wybrać LG 42LM660S czy właśnie Toshibe 42WL863/YL863 o której mało jest napisane a która bardzo przypadła mi do gustu (cena zaczyna być przystępna).
Co do plazm (panasonic), które były moimi faworytami na początku, musiałem skapitulować - efekt migotania, który widzą nieliczni (ja w szczególności) mi to uniemożliwił. I dlatego radzę przed zakupem plazm wybrać się na spacer do jakiegoś salonu aby sprawdzić czy nie jesteście "uczuleni" na nie ;)
Co do tych dwóch LEDów sam mam nieziemski problem ... nie mam możliwości sprawdzenia ich koło siebie (zresztą w sklepie nie odzwierciedla to rzeczywistości). Wcześniej miałem samsunga 37c6500 i efekt cloudingu (a nie był w tym modelu duży) działał mi na nerwy. Teraz jak ognia boje się tego efektu (czytaj - problemu).

Obraz zdecydowanie lepszy w Toshibie. Seria LG ma sporo wad, o których jest dość głośno w wątku o nim (dziwne smugi w obrazie, nierównomierne podświetlanie). Ta Toshiba to bardzo wysoki model także obraz, płynność ruchu klasa.

Po względem multimedialnym, smart, wizualnie LG o 2 klasy lepszy.

Wybór nie będzie łatwy. Odrzuciłbym LG i rozpatrywał Panasonica 42ET5 (Clouding minimalny).

Pozdrawiam
Michał

Do góry