3700 - 4700 zł na LED TV 46"- 47" - Proszę o pomoc w wyborze.

Thomas-PA3

New member
Witam
Nadszedł czas na wymianę 3-letniego Samsunga LE40651. Od dnia zakupu do dziś jestem z niego bardzo zadowolony (no może po za pękającą i rysującą się plastikową obudową). Ze sprzętem nadal wszystko jest okey, lecz z biegiem czasu stał się po prostu za mały i dość ubogi w funkcje. Dlatego zwracam się do Was forumowi Eksperci i użytkownicy najnowszych telewizorów o pomoc w wyborze.
Za wszelkie propozycje z krótkim uzasadnieniem będę bardzo wdzięczny.
Poniżej przedstawiam moje preferencje:

1. Odległość od ekranu? 3-3,5 m.
2. Jak słońce świeci w pokoju? Okno na wprost TV, pokój raczej średnio nasłoneczniony.
3. Jak duży jest pokój: 4,5 x 3 m.
4. Preferowana technologia: LED, ale rozważę także Plasme.
5. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung LE 40"B651
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Piłka Nożna, Żużel, Filmy, Imprezy Muzyczne.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem?: Popołudnie i do późnego wieczora.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Słabe oświetlenie - kinkiet ścienny.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Zdecydowanie ostry.
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Błyszcząca.
11. Preferowana wielkość telewizora? 46” (LG 47”)
12. Preferowana marka? Samsung, LG, Sharp, Toshiba, Philips, Sony – Marka bez znaczenia, najważniejszy jest obraz.
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Przestarzałego design’u, smużenia, grubych ramek, długiego przełączania kanałów.
14. Jakie urządzenia będą podłączone? UPC HD, PC, Kino domowe.
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 50% TV, 50% PC.
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Tylko na wprost.
17. Czy ważne jest WiFi? Bardzo Ważne (Chcę zrezygnować z długiego kabla HDMI i przesyłać filmy HD przez sieć.
19. Czy chcesz surfować w Internecie z poziomu telewizora? Bez znaczenia, itak będzie podłączony do PC jako drugi monitor.
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Jeśli będzie taka możliwość to tak.
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Bez znaczenia, itak będzie podłączony do PC jako drugi monitor.
22. Ma mieć 3D? Fajnie by było (Ale raczej pasywne).
23. Ma mieć slot na karty SD? Bez znaczenia.
24. Ma mieć tuner DVB-S? Mile widziane, ale to nie priorytet.
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI - UPC i PC, Optyczny – Amplituner.
26. Jaki masz sygnał? UPC Cyfrowy.
28. Ma stać czy wisieć? Na razie stać (może kiedyś zawiśnie).
29. Rozdzielczość: Full HD.
30. Na czym najbardziej Ci zależy: Jakość wyświetlanego obrazu, brak smużenia, równomierne podświetlenie nowoczesny design, możliwość przesyłania obrazów przez sieć i z Telefonu (Galaxy S II).
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4-12 godzin.
32. Sugerowana cena? 3700 - 4700zł.

Karpaj

New member
Bez reklam
Z tego co podałeś, według mnie najlepszym wyborem będzie Toshiba 46WL863 - czyli to samo co Toshiba 46YL863, tylko w czarnej ramce.
Spełni wszystko aż nadto, oprócz 3D - masz tutaj aktywne z 1parą okularów w zestawie.
Co do odbijania światła - ma tak dobre filtry zastosowane, że radzi sobie z tym lepiej niż telewizory z matrycą matową.
004_P1360070.JPG

Co do wyglądu - przez wielu uznany za najładniejszy TV na świecie (Jacob Jensen Desing). Co do jakości obrazu - też jest bezkonkrencyjny, dzięki 7rdzeniowemu procesorowi CEVO Engine.
Wi-Fi oczywiście wbudowane, 400hz podbite do 800hz. No i PRO Led z 32strefami, a nie 16 jak u konkurencji. Więc czerń będzie absolutna :p
Z wad można podać średnie kąty boczne(takie powyżej 65stopni), oraz klasę energetyczną B.

No i jeszcze Panasonic ET50 - jeden z najlepszym TV na rynku, podobnie na Toshiba. W wielu parametrach identycznie, gorzej jednak trochę z jakością obrazu i podświetleniem LED. Lepiej natomiast jeśli chodzi o funkcje internetowe, ma np. pełną przeglądarkę, która powiedzmy w miarę dobrze działa o ile nie dostanie czegoś nietypowego.
Konkurencyjny sony hx850 będzie kosztować ponad 5.5tyś przy 46", więc raczej odpada.

jarjar82

New member
Sam miałem zaproponować ET 50 :D (choć może być problem z refleksami w słoneczne południe ), przejrzałem tego trochę. Lecz jak kolega wspomniał, jeśli jest szansa dozbierać do HX 850 to nawet sie nie zastanawiaj :)

Thomas-PA3

New member
Dziękuję za pierwsze odpowiedzi.

@ Karpaj:
Toshiba 46WL863 - specyfikacja na papierze wygląda imponująco. Wzornictwo i możliwości TV bardzo mi odpowiadają. Niestety nie chcę iść w kierunku aktywnego 3D, drogie i ciężkie okulary, męczenie wzroku i bóle głowy skutecznie mnie zniechęcają. Natomiast na stronie Toshiby znalazłem nadchodzący model 47VL963 z pasywnym 3D, czy coś ciekawego można już o nim powiedzieć? Czy to będzie taki 46WL863 ale z 3D pasywnym? Cena na początku zapewne będzie wygórowana, ale może warto dołożyć/poczekać?
Mam jeszcze pytanie odnośnie w jaki sposób Toshiba oznacza poszczególne serie? Jest to dla mnie narazie mało przejrzste. Proszę o wyjaśnienie.

Odnosząc się do Panasonic 47ET50 również bardzo ciekawa propozycja, ale ponownie z jedną zaporową wadą: 3D aktywne. Panasonic wypuścił jakąś nową linie z 3D pasywnym?

Sony 47HX850 Marką Sony nie jestem w ogóle zainteresowany ponieważ nie uśmiecha mi się płacić kilkaset złotych więcej za sam napis na obudowie. Wygląd podstaw także jest przynajmniej dziwny.

@ Kiki
Oba TV które podałeś są w za dużych rozmiarach i nie mieszczą się w budżecie.

Ale Philips PFL6007K w rozmiarze 47" jak najbardziej tak. Czytałem już jedną recenzję i po za nierównomiernym podświetleniem matrycy TV posiada same plusy. Do tego Ambilight gratis.

Czytając możliwości telewizorów spodobały mi się 2 funkcje. TimeShift i USB Recording. Od teraz także zależy żeby mój nowy TV je posiadał.

I ostatnie pytanie czy tylko na aktywnym 3D można osiągnąć efekt wychodzenia z obrazu, a na pasywnym tylko większą głębie? Czy jednak pasywne wraz z dobrej jakości materiałem sobie z tym poradzą? Pytam bo filmik pokazowy z "Żółwikiem Summy" robi na mnie ogromne wrażenie.

Pozdrawiam

Do góry