37 sharp GA6E/GA5E

nowy66

New member
Witam po raz pierwszy :) . Czy różnice pomiędzy wymienionymi LCD warta jest w PL 1.5k? Pytanie może naiwne - ale w D, DK, SE różnice to ok 200 Euro na korzyść ... GA6E!!! A może tylko polityka Sharpa w PL?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
przy sygnale cyfrowym - 37 Ga 5 Shap - gra super.
Podkreślaja to klienci - cena 7499 daje najlepszą cenę ze wszystkich ekranów o rozdzielczości 1366.
Jeśli podasz dobry sygnał - to jakość znakomita.
pozdrawiam
Krzysztof

nowy66

New member
Dziękuję za szybką odpowiedź. Ale podrąże trochę temat. :)

Wg specyfikacji (na stronie sharp.nl) :

GA5E : full HD-tak, ale już HD Ready i HD-compatible to - n.v.t. (cokolwiek to znaczy), HDMI-brak.
GA6E tylko HD ready - tak, oraz wejście HDMI - tak

Rozumiem, że matryce te same tylko wejścia inne? lub ich brak?

No i smaczek. W takich krajach jak SE, DK i D GA5E ok 2200€ a GA6E ok .... 2000€. Czyli "gorzej" wyposażony droższy? A swoją drogą w PL GA6E ok. 9.5K czyli 2400€. czyli lekko licząc 20%. :!:

No i co o tym sądzicie?

pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

TOmeKK

New member
Użyj opcji szukaj -na tym forum już było kilka razy.
GA5 - nie ma wejść cyfrowych i jest wycofany - ale jeżeli nie jest to dyskryminujące, jeżeli nie potrzebne ci HDMI np. to OK, przez kilka następnych lat.
Cena - albo widzisz archiwalną, albo ktoś kupił drożej i chce sprzedać.
Ceny spadły.

W Polsce GA5 sa tańsze, są to końcówki serii.

GA6 jest nowszy i ma HDMI. Jest produkowany równolegle z GD7- kolor tytanowy, który ma 3 tunery; GA6 tylko analogowy tuner+FM radio- kolor obudowy srebrny.

Pozdr.

nowy66

New member
Dajcie spokój z JVC

Dziękuję za odpowiedź kiki i TOmeKK. A propos tematu nie na darmo nazwałem się jak nazwałem :lol:

Ostatnia tylko sprawa - cena na 37 GA6E w PL i za granicą. Normalnie ceny do różnych modeli są w zasadzie zbliżone - a dla tego akurat nie. Czy ktoś wie dlaczego?

No i końcowe pytania: planuje (jak wiadomo) 37 LCD. Odległość 3.5-4 m, nasłonecznione.Sygnał Cyfra (80%), DVD (20%), brak kablówki. Cena do 7-8k, może być - jeśli różnica w jakości odbioru - do 9k. A może jednak plazma? 42 wydaje mi się za duży.
pozdrawiam

TOmeKK

New member
Przepraszam, ale książkę piszesz nt cen?

To kwestia VAT i rynku.

37 Ga6 w niemczech - ok 2100 euro, u Kikiego 9,5 kPLN
37 GD7 - u Kikiego 10,5 PLN, w MMarkt 10 kPLN za 32 cale!!!!

Cena to umowa pomiędzy sprzedającym a kupującym. Ostatnio - w sklepie - cena w internecie +10%.

Olsztyn jest the beściak!!! mimo wszystko.

Pozdr.

nowy66

New member
witam,
Subiektywnie wartość towaru to porównanie ceny do zadowolenia, które towar daje, a cena to popyt vs podaż. Tak przynajmniej mnie uczyli. :lol:
Różnica w cenie towaru to 2k (Szwecja) a to daje lekko licząc np. nowy tuner HD (HumaxPremier)+ nowy odtwarzacz DVD HD (samsung 850). Więc świadomość, że przepłaciłeś obniża wartość towaru.
Jeśłi dla ciebie TOmeKK to bez naczenia to gratuluję.

pzdr

PS - czy nie po to jest to forum aby wymieniać spostrzeżenia i aby móc dobrać dla siebie optymalny (pod każdym względem) sprzęt?

TOmeKK

New member
Jak wynika z twojego podpisu jesteś z Poznania. Naturalnie do Berlina masz najbliżej. Czy pojedziesz do Szwecji po telewizor? 37 cali z pudłem - chyba dostawczym.

W Stanach jeszcze taniej.

Dla każdego 2 tys ma znaczenie, ale szukasz grupy wsparcia? Samochody są tańsze w Niemczech, telewizory też, amplituner Yamaha kupiłem tam za 1500 u nas 2999.

Ale cena to sprawa skomplikowana, inny VAT, kilku pośredników, itp. Nie chcesz, to nie płacisz, o to mi chodziło.

Wniósłbyś coś dla mnie nowego, jak byś napisał - kupiłem w Szwecji....tutaj, za...., ekstra obsługa, towar na czas, polecam. Jakie ceny są u nas to kazdy wie.

Np cena 19,9 za Sharp 45 cali w PL to mniej niż 6tys euro w Niemczech, co nie udowadnia, że tak jest ze wszystkim.

Pozdr.

nowy66

New member
Prezent Mikołajkowy dla miłośników HDTV od eli

witam,
wyczuwam pewną złośliwośc ze strony TOmeKK'a :)
Nie bardzo zrozumiałem vistu o "poszukiwaniu grupy wsparcia" - ale nie oto chodzi. Może to mój wiek :)

Nie mam zamiaru zbawiać świata i obrażać się na warunki rynkowe. Chodzi mi wyłącznie o to, że tylko ten konkretny model (GA6E LC-37) tak różni się ceną. Inne modele i marki już nie koniecznie się tak różnią. I już. (np. por. kelkoo.se, torget.se, pricerunner.com i wyszukiwarki w D - różni dostawcy ok. 18000 SEK czyli ok. 7.5k PLN)

Gdybym kupił wcześniej a później żałował na forum - toby dopiero była jazda !! Chyba bym sie tym szczególnie nie chwalił.
:)

Niestety dojazd do USA jest trochę kosztowny - ale wysyłka z D i SE może już nie tak bardzo.

Może jednak uda mi się kogoś skłonić to info nt meritum. Czyli zakupu wg warunków lokalowych j.w. Czy to będzie dobry wybór? GA6E LC-37. Czy może coś innego? Zakup na min.5-7 lat, więc zakładam, że HD już będzie w miarę powszechne. Jak po poradach kupię w SE to z pewnością dam znać. :)

pzdr

funatic

New member
nowy66 napisał:
Niestety dojazd do USA jest trochę kosztowny - ale wysyłka z D i SE może już nie tak bardzo.
pzdr

Witam,

Jedna kwestia sprzetu sprowadzanego z USA...

Ceny istotnie generalnie sa super, ale trzeba pamietac, ze sprzet sprzedawany w Stanach jest produkowany wylacznie na ten rynek. Niesie to za sobą pewne konsekwencje. O ile nie ma żadnych problemów ze zmiana napiecia ze 110 V na 230V, niewielkich problemow ze zmianą kodu DVD z 1 na 2 ke lub 0 to schody zaczynaja sie z TV. Bywajac w USA ale nie spotkalem sie z TV innymi niz obslugujace wylacznie NTSC. Wiedzieć też trzeba, że sprzet z tunerami SAT czy same set top boxy nie nadają sie do pracy w Europie.

Ponadto przy oficjalnym imporcie trzeba pamietac o doliczeniu kosztow transportu i od tej kwotu odpowiedni cła i podatku VAT.

Finalny rezultat czasem bywa jeszcze bardziej interesujacy niż europejskie odpowiedniki, ale już nie tak bardzo.

Pozdrawiam

Funatic

TOmeKK

New member
a41, r31 czy r51

@nowy

Nie jestem złośliwy, sam zacząłeś z 2 tys. nie zrozumiałeś intencji, przepraszam, chciałem ci pomóc, żebyś nie kupował ga5.

Czy ktoś tutaj może poradzić na różne ceny w różnych krajach a nawet w Polsce?

Myślisz, że wiekszość wchodzi do sklepu teraz mając internet i płaci nie próbując negocjować?

W naszej dyskusji jeszcze nie padły argumenty używane przez sprzedawców nt gwarancji....

Wg kursu 3,9 w berlinie 37ga6 za 8030,- daj znać czy kupisz w Szwecji te 500,- taniej - wliczając przesyłkę i ubezpieczenie - nie jestem złośliwy.

Pozdr.

TOmeKK

New member
Siedzi w skrzynce do wysłania - to ten soft forumowy- już się to zdarzało wcześniej, ja od ciebie dostałem.

Zedytowałem i wysłałem ponownie. Jak dalej nie masz, to wyślij na priv swojego e-maila.

Pozdr.

nowy66

New member
Chciałbym wrócić do sprawy wyboru LCD wg podanych wyżej warunków lokalowych. Czy ktoś może mi odpowiedzieć?
Posty obok dotyczące reklamacji Sharp'ów dają wiele do myslenia a propos importu :-( . Chyba jedne z najobszerniejszych wątków dotyczą właśnie problemów z Sharpem. Mimo designu OK, na prawdę daje do myslenia. Więc .. następuje powolne przeorientowanie w kierunku Samsungów. A może z nimi też są problemy?

No właśnie - czy ktoś zna dane nt (bez)awaryjności LCD?

pzdr

TOmeKK

New member
Od wczoraj PREMIERE HD nadaje 4 kanały HD

Problem dotyczy serii P50, ty chciałeś kupić GA6. Miałbyś niemiecką gwarancję 3 lata, u nas tylko 2.

Pozdr.

PS
nie wychodzą priv mess z mojej skrzynki,- siedza tam 2 do ciebie- zgłaszałem to juz ar2 kiedyś, pisał mi że zmieni soft, że wiele rzeczy się mu tu psuje.

Do góry