37" do 2500zł

T

t_rutana

Guest
Witam!
Ponieważ nie mam miejsca na Panasonica TX-P42GT30E jestem zmuszony wybrać coś mniejszego, czyli 37 lub 40" z tendencją bardziej ku temu mniejszemu. Ważne jest, alby TV dobrze radził sobie z sygnałem SD i czytał z pendrive'a najpopularniejsze formaty, czyli .avi i .mkv wraz z napisami z polskimi znakami. Jeżeli TV będzie miał gwarancję dłuższą niż 24 m-ce to będzie duży plus.
1. Odległość od ekranu? Około 2,5m lub 4m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Jasny pokój, okno z południowej strony bez rolet
3. Jak duży jest pokój? 5m x 4m
4. Preferowana technologia: Plazma, ale nie zmieści się 42"
5. Jaki masz obecnie telewizor? CRT 27"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? filmy, dokumentalne, przyrodnicze, sport (Cyfrowy Polsat, później prawdopodobnie TV naziemna)
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: Wieczorem, rzadziej popołudniu
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Bez
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Matowa
11. Preferowana wielkość telewizora? 37", ale tylko dlatego, że nie ma miejsca na 42"
12. Preferowana marka? Bez preferencji
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Rozmazanego obrazu, długiego przełączania kanałów
14. Jakie urządzenia będą podłączone? dekoder CP (EURO),pendrive USB, Komputer
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 95% TV, 5% filmy z zewn. źródeł
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Raczej na wprost +/- 15 stopni
17. Czy ważne jest wifi ? Nie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? tak, jeżeli będą, a nie jest to konieczność
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? W zależności od komfortu obsługi, okazjonalnie i również nie jest to wymagane
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Raczej nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? Zdecydowanie tak
22. Ma mieć 3D? Nie
23. Ma mieć slot na karty SD ? Niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-T? Tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? Komputer HDMI,pendrive USB, dekoder EURO
26. Jaki masz sygnał: SD z cyfrowego polsatu, później prawdopodobnie cyfrowy, naziemny
27. Ma stać czy wisieć? stać
28. Rozdzielczość: Full HD
29. Na czym najbardziej Ci zależy: Jakość obrazu oraz trwałość sprzętu
30. Ile osób ogląda: 1-5
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ~6h
32. Jaka klasa cenowa ? max. 2500zł
Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
T

t_rutana

Guest
Podbijam i przy okazji zadam jeszcze jedno pytanie:
Gdybym jednak zmieścił Panasonica TX-P42GT30E do mojego pokoju to jak spisywałby się w dobrze nasłonecznionym pokoju takim jak opisałem w pierwszym poście? Refleksy byłyby znacznie większe niż w przypadku LED/LCD?

don111

Banned
ale chyba nie zmieścisz go w budżecie ;)
w jasnym pokoju można bez problemu oglądać plazmę z dobrym filtrem, ale jeśli chcesz komfortowo oglądać to słońce ani ostre odbicia słońca od ścian/mebli itd (np naprzeciwko tv) nie może padać bezpośrednio na ekran, podobnie z punktowymi źródłami światła (np nieosłonięta lampka) naprzeciwko tv, górne oświetlenie bez znaczenia

T

t_rutana

Guest
Jejku, ale się pomyliłem. Cały czas miałem na myśli Panasonica TX-P42G30E.
Wiem, że GT30 nie zmieści się w budżecie, ale byłem dzisiaj obejrzeć kilka telewizorów i zauważyłem skąd ta różnica w cenie :)
Martwi mnie jeszcze to buczenie, które się czasami pojawia, w sklepach nie sposób tego usłyszeć i pozostaje liczyć na to, że trafi się cicha sztuka.
Wciąż nie mam żadnej alternatywy dla Panasonica. Dzisiaj lekko przyciągnął moją uwagę Sony 37EX720, ale nie stał w pobliżu Panasonica, wyświetlał zupełnie co innego, więc ciężko mi je porównać.

Do góry