37" 1920x1080, czy

Spiv

New member
We wczesniejszym watku pytalem czy odleglosc jaka mam do odbiornika czyli 6m pozwoli na komfortowe ogladanie przy lcd w rozmiarze 37", jak juz sie dowiedzialem niestety chyba nie za bardzo. W zwiazku z powyzszym mam pytanie: czy jako przecietny odbiorca docenie roznice miedzy pelnym HD a obrazem skalowanym, a co nastepuje czy upierac sie przy zakupie 37" z pelnym HD, czy lepiej odpuscic sobie pelne HD w zamian za wiekszy rozmiar LCD. Troche chaosu w moich pytaniach, ale mam nadzieje, ze wszystko jest zrozumiale.

Fatman_1

New member
Bez reklam
Zdecydowanie najpierw idź w HD. To znaczy pełna matryca 1920x1080 bo jak kupisz jakieś "sztukowane" 1366x768 czy inne wymysły niektórych firm (których nazw nie wymienię) tzw. "matryce PAL" to już za rok będziesz przeklinał siebie i sprzedawcę.
A jak zostanie pieniędzy to dopiero jedziesz w większy rozmiar.
Za chwilę pojawią sie niebieskie ryje i satelitarna w HD a wtedy żebyś sie nie obudził z ręką w wiadomym naczyniu.

Pomyśl jak muszą się czuć teraz właściciele plazm 842 x cośtam, którzy kupili je na jesieni w bardzo przyzwoitych cenach bo już po 5500 pln ?

A może będziesz przemablowywał chałupkę i wtedy będziesz oglądał z bliska? Kto to wie?
Dla Twojej odległości 42" LCD to minimum ale spiesz się bo TV z matrycami 1920x1080 jest w magazynach jak na lekarstwo a u dystrybutorów braki...

krytyk

New member
kiepski obraz na LCD to mity, po prostu dobra matryca bezwzględnia obnarzy słaby sygnał jaki jest w eterze i kablu, pokaże wszystkie błędy, na CRT po prostu tego nie zobaczymy, bo tego nie wyłapie..

apropos zakupu moze warto poczekać na nowe np Toshiby 42 lub 47 fullHD, bo z 42" full HD jest póki co wybór ograniczony do jednego modelu Philpsa 9830, jednak mimo to nie fullHD co zostało sprawdzone, pozostaje zatem 37" benq, acer, amoi lub 45" sharpa,

absolus12

New member
Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego takie firmy jak JVC, SONY, PANASONIC, Fujitsu, itd nie mają w swojej ofercie FullHD a inne mniej znane posiadają.

Pozdrawiam

Fatman_1

New member
Bez reklam
@bofff

Czy odbior kablowki analogowej na tych LCD rzeczywiscie jest tak zly?

Wczoraj oglądałem Matrixa na TVN. Obraz jak z DVD.

9830 to 1080i a nie 1080p ale nie jestem aż takim szczególarzem i z lupą przed telewizorem nie zamierzam siedzieć. Jak będę chciał "p" to sobie obejrzę w 720p póki co.

olinek

New member
Philips podaje ,że 37pf9830 ma prawdziwą matryce 1080 progresywną , a jedynie sygnał odbiera w 1080 z przeplotem.Jak dobrze rozumiem to rozdzielczość jest cały czas 1080 tylko , że 50 półobrazów (50 Hz) na wejściu jest zamieniane na 25 pełne obrazy i wyświetlane progreswwnie na panelu.

Fatman_1

New member
Bez reklam
Tak właśnie Philips to interpretuje.
Ale podanego "fizycznie" sygnału 1080p telewizor nie wyświetli.
Czarny ekranik :(

Do góry