32lx70p i kanały HD w "N"ce

sunnyluk

Member
Witam,
zakupiłem TV LCD Panasonic 32LX70P, który już do mnie jedzie... myślę więc nad kupnem TVsat. Zdecydowany jestem raczej na TV N ze względu na kanały HD. Przeczytałem o problemach powyższego TV w ogóle z telewizją N... czy mam się obawiać kupna TV N i odbioru kanałów HD na tym TV? rozważam również zakup Cyfrowego Polsatu...
Uwaga, dekoder zamierzam podłączyć przez HDMI (obraz) i kabel optyczny(dźwięk) do ampli Onkyo505, a dalej przez HDMI ampli z TV. Dźwięk chcę mieć jedynie wyprowadzony na głośniki zestawu KD z dekodera.

simonbl

New member
Witaj,
Ja mam ten telewizor i n-kę i podobny sposób połączenia - wszystko działa bez problemowo (no może trochę dużo pilotów do obsługi - przydałby się jeden uniwesalny). Mam połączony telewizor z n-recorderem kablem HDMI (tylko obraz), ale czytałem, że w nowszych wersjach n-boxów dźwięk i obraz już działa po HDMI - aczkolwiek ja mam dźwięk puszczony chinchami. Następnie mam podłączony zestaw kina domowego też panasonica przez HDMI oraz dodatkowo kablem optycznym n-boxa z amplitunerem zestawu kina domowego. Jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony.

fiaam

New member
Dzwięk w telewizorze puszczony kablem cinch niczym się nie różni od tego przesyłanego kablem HDMI.

Gucio50

New member
Bez reklam
sunnyluk napisał:
Uwaga, dekoder zamierzam podłączyć przez HDMI (obraz) i kabel optyczny(dźwięk) do ampli Onkyo505, a dalej przez HDMI ampli z TV. Dźwięk chcę mieć jedynie wyprowadzony na głośniki zestawu KD z dekodera.

Prawidłowy sygnał HDMI z tunera zawiera obraz oraz dźwięk
Niestety dla ONKYO sygnał HDMI z nki takim NIE JEST :confused:

Dlatego nKę podłącza się do onkyo tak
- obraz, Component,
- dżwięc kabel optyczny

Wszystkie inne żródła, kamerę, odtwarzacz Blu-Ray, tuner ONKYO rozpoznaje po HDMI i posyła do telewizora

nKa stanowi niechlubny wyjątek :p

sunnyluk

Member
OK więc gdy już będę mieć Nkę muszę zakupić kolejne dwa kable, optyczny i component.
A czy obraz po componencie (pomiędzy sat a ampli) nie będzie odbiegał jakościowo od tego jakbym puścił go przez HDMI? ampli z TV wtedy też podłączyć componentem?

Do góry