32D3000 czy 32w4000 -oto jest pytanie....

jendrol9

New member
Witam wszystkich:) Od pewnego czasu nie moge się zdecydować pomiędzy tymi dwoma modelami,a czasu coraz mniej...Dlatego prosze o pomoc Was :D
Będe oglądał z odległości ok 4m ,polsat cyfrowy-jak narazie bez hd-ale w przyszłości pewnie też... ;od czsu do czasu filmy z kompa(divix) no i dvd(hdmi).D3000 można już teraz kupić w dobrej cenie,ale w sumie cena w4000 nie jest aż tak wysoka...Interesuje mnie jakośc obrazu CP bo to będe oglądaj najczęściej....W d 3000 przekonuje mnie 100hz i panel 10 bit a w W4000 mpeg4 i wysoka rozdziała (pod kompa i zdjęcia.)Na co lepiej postawić??Prosze o pomoc !!:???:

mgomski

New member
na tym forum czytałem, że przy większej odległości (a 4m się do tego kwalifikuje) mniejsze znaczenie ma 100Hz....

z drugiej strony, nie wydaje mi się, abyś z 4 metrów zobaczył różnicę pomiędzy HD-ready, a HD-full na LCD 32' calowym...

czyli większy TV, bo 100Hz i FullHD w 32' będą raczej tylko zbędnym dodatkiem....

amadeo

New member
mgomski napisał:
...
z drugiej strony, nie wydaje mi się, abyś z 4 metrów zobaczył różnicę pomiędzy HD-ready, a HD-full na LCD 32' calowym...
...
Oczywiście, że tak. Dla HD (1920x1080 i TV 32") widać różnicę tylko do odległości ok. 1.3m.

Interaktywna strona pokazująca te odległości:
http://www.flatpanels.dk/screensize_UK.php

Jak z tego skorzystać:
- aby zorientować ilu calowy TV potrzebujemy do rozróżnienia wszystkich szczegółów w przypadku sygnału HD (1920x1080) i odległości 4m w polu Enter:Choose resolution wybieramy 1080p i przesuwamy fotel na odległość 4m - wychodzi... 102"!

Zapewniam Was, że są to prawidłowe wyliczenia oparte na rozdzielczości naszego wzroku (założenie: graniczny kąt ostrego widzenia oka ludzkiego wynosi ok. 1 minuty czyli 1/60 część stopnia).

Amadeo

mumu

New member
o ile zgodze sie, ze dla odleglosci 3m tv o przekatnej 52 moze byc ok, ale proponowanie juz 106 cali jest raczej przegieciem ;).

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Mogę tylko napisać jako były posiadacz 32d3000 że to rewelacyjny telewizor.Absolutna czołówka.Jedyna jego wada to brak kompensacji overscanu którą posiada w4000.

jendrol9

New member
SierzantHarris napisał:
Mogę tylko napisać jako były posiadacz 32d3000 że to rewelacyjny telewizor.Absolutna czołówka.Jedyna jego wada to brak kompensacji overscanu którą posiada w4000.

A dlaczego to "były posiadacz" ???Czyżbyś lubił zmieniac tv ??
O co chodzi z tym overscanem ??Tak jak pisałem będe najczęściej oglądał z CP.Czy obraz naprawde nie będzie za rewelecayjny na W4000 ???Nawiasem mówiąc to już zdecydowałem się na D3000 o ile jeszcze będzie dostępny...:-D

Pozdrawiam jendrol9

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Ponieważ lubię amiany i w międzyczasie miałem jeszcze trzy inne tv.Overscan - obraz nie mieści się w całości na ekranie i jest troche przycięty po bokach(troche czyli jakieś 1-2,5%).W4000 ma kompensację overscanu a d3000 nie.W4000 widziałem w sklepie(nie dla PZPN-u) przy mega świetle więc nie wypowiadam się na temat czerni.W każdym razie d3000 to rewelacja jeśli chodzi o płynność ruchu,czerń,kontrast(prawdziwy a nie na papierze),kolory(nigdzie nie widziałem lepszych) i naprawde dobry odbiór sd.Kąty średnie(samsung 32a451 za 2k ma lepsze).Poza tym d3000 ma panel 10bit a w4000 w wydaniu 32 cale tylko 8.(im więcej bit tym lepsze przejścia tonalne między kolorami-dla mnie to ważne).

Ostatnia edycja:
Do góry