32" LCD LED do 1500PLN.

arasel

New member
Witam. Poszukuję dla siebie telewizora 32" do 1500 złotych, ale mnogość modeli i funkcji przyprawia o zawrót głowy, dlatego potrzebuję pomocy w wyborze. Mile widziane wszelkie opinie, za i przeciw, wady i zalety.

Z moich poszukiwań wyłoniło się już kilku kandydatów, mianowicie:

Toshiba 32SL833 - niestety 3 dni temu był dostępny w morele i agito za ok. 1370PLN, teraz albo niedostępny albo cena zbyt wysoka
Samsung UE32EH5300
Philips 32PFL5606H
LG 32LS5600

1. Odległość od ekranu: około 2m.
2. Jak słońce świeci w pokoju: Słońce od lewej, ale jest roleta, która ładnie wygasi słonko.
3. Jak duży jest pokój: 21m2 (6x3,5)
4. Preferowana technologia: led/lcd
5. Jaki masz obecnie telewizor: Był LG 32LD450, obecnie JVC CRT 21"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: Sport, film, informacje
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: 90% wieczorem - pozostały czas to ewentualne granie w tle jakiś TVN24 czy inne info.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: Lampka nocna, słabe światło 25W.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: Ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: Matowa lub półmatowa
11. Preferowana wielkość telewizora: 32, (37, lecz nie mieści się w budżecie ponadto szerokość wnęki na TV to 90cm a wysokość 59,5cm)
12. Preferowana marka: Logo nieistotne.
13. Czego nie lubisz w telewizorach: migotanie, smużenie, przy ruchach głową dziwnych efektów rozkładania się kolorów, nierównomiernie oświetlonego ekranu i zbyt jasnej czerni (ale nie wariuję na punkcie tych dwóch ostatnich)
14. Jakie urządzenia będą podłączone: Pace PVR Cyfry+ przez HDMI, Laptop przez D-Sub lub HDMI (bez znaczenia, bo jeśli film z komputera to dźwięk wychodzi do wzmacniacza z kolumnami)
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 60% Cyfra+, 40% laptop
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: Głównie na wprost, lecz czasem z sofy pod kątem ok. 30-40 stopni.
17. Czy ważne jest wifi: Nie, w tej klasie cenowej i tak trzeba dokupić dongle - wystarczy Ethernet
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: Nie wiem.
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: Zdarzało się korzystać, ale TV służył jako sklonowany obraz z laptopa i też było dobrze.
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: nie próbowałem do tej pory i wątpię żebym miał na to czas
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: Może, ale nie musi.
22. Ma mieć 3D: Nie.
23. Ma mieć slot na karty SD: Nie.
24. Ma mieć tuner DVB-S: Może, ale nie musi
26. Jaki masz sygnał: Tylko Cyfra+ przez HDMI. Może w przyszłości DVB-T.
27. Ile programów HD: Ponad 20.
28. Ma stać czy wisieć: Stać, aczkolwiek w przyszłości może zawisnąć.
29.Rozdzielczość: Full HD
30.Dvb-t: Tak.
31.Na czym najbardziej Ci zależy: Najlepszym stosunku cena/jakość, bezawaryjności, najlepszym możliwym obrazie (ostrość, kolory, płynność) w tej klasie cenowej, energooszczędności.
32.Ile godzin dziennie ma grać telewizor: Średnia dzienna z tygodnia to pewnie 2h dziennie, TV oglądam głównie w weekend a w tygodniu wieczorne wiadomości ew. jakiś film.
33.Ile osób ogląda: Jedna do dwóch.
34.Jaka klasa cenowa? Chciałbym się zmieścić w 1500 razem z przesyłką, ale o dodatkowe 100PLN mogę budżet nagiąć jeśli będzie to coś wyróżniającego sięi "must have".

Pozdrawiam.

arasel

New member
Zastanawiałem się również nad 3517, ale wydawało mi się, że może być ciut gorszy obraz, bo jednak seria 5000 wydaje się być wyższa. Jeśli jednak tak nie jest to chyba muszę się bliżej przyjrzeć temu modelowi. Co sprawia, że polecasz właśnie ten a nie LS5600 czy EH5300? Bo prawdę mówiąc cały czas waham się nad wyborem jednak FULL LED, ale zdaje sobie sprawę, że w tej klasie telewizorów i przy moim sporadycznym używaniu to może nie grać większej roli.

betman

New member
Zastanawiałem się również nad 3517, ale wydawało mi się, że może być ciut gorszy obraz, bo jednak seria 5000 wydaje się być wyższa.

Warto też sprawdzić czy ekran jest matowy czy błyszczący, w dziale Philipsa Kiki dokonał sporo testów i np. seria 5507 (co dotyczy pewnie także 5007) ma dobrą powłokę antyreflekcyjną, natomiast seria 4007 mocno odbija światło.

arasel

New member
Witam ponownie. Finalnie zdecydowałem się na 32PFL3517/12H za radą Kiki i jestem bardzo zadowolony. Telewizor jest bardzo przyjemny dla oka, dość kompaktowy za sprawą wąskiej ramki i obraz jest znakomity. Muszę tylko pokombinować z ustawieniami tak, aby dobrać jak najlepsze, bo opcji jest multum. Jeśli chodzi o matrycę to jest zdaje się półmatowa, bo do matu takiego jak w moim Thinkpadzie jest daleko, ale nie jest to też wysoki połysk.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak w tej wersji jest półmat ale najważniejsze że jesteś "bardzo zadowolony" z tego Philipsa.

Do góry