32'' internet i dvb-t - jaki wybrać?

Sai

New member
Szanowni użytkownicy:)

Stanąłem przed koniecznością wybrania telewizora "sypialnianego". Przy opisaniu preferencji posłużę się ściągawką:

odległość od ekranu ok 3 m
jak słońce świeci w pokoju: świeci
Jak duży jest pokój ? ściana będzie 1-1,5m od łóżka
jaki masz obecnie telewizor? Sony 40W4000
jakie programy najczęściej oglądasz? cyfrowa naziemna i internetowa
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? 50/50
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez ? 50/50
wolisz obraz ostry czy łagodny ? raczej ostry
matryca błyszcząca czy matowa? najlepiej matowa, ale w ostateczności może być błyszcząca.
preferowana wielkość telewizora? 32 cali
preferowana marka ? brak
czego nie lubisz w telewizorach? buczenia, rozmazania
jakie urządzenia będą podłączone ? laptop, może kiedyś konsola
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? 60tv/40net
siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych ? na wprost i lekko z boku
czy ważne jest wifi ? tak
czy będziesz korzystać z widgetów ? tak
czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? to byłaby bardzo duża zaleta
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? tak, szczególnie iplex
czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? tak
ma mieć 3D ? nie ma takiej potrzeby
ma mieć slot na karty SD ? nie ma takiej potrzeby
ma mieć tuner DVB-S ? nie koniecznie, za to DVB-T zgodny z polskim standardem to mus
jakimi złączami ? standard
jaki masz sygnał ? cyfrowa naziemna
ile programów HD ? tyle ile będzie na pendrive:)
ma stać czy wisieć ? wisiec
jaka klasa cenowa ? ok 2300, ewentualnie trochę więcej o ile naprawdę warto dopłacić.

Jak do tej pory moim faworytem jest Samsung UE32D6500, jednak ma on swoje wady - błyszczącą matrycę, a telewizor będzie miał okno zaraz obok oraz smużenie przy szybkiej akcji (narzekają na to użytkownicy forum). Poczytałem o nim, ale póki co dobrnąłem do 30 strony tematu o tym TV, a resztę przeczytam dopiero w weekend, więc jeśli miałbym tam napotkać jakąś niepokojącą informację to dojdzie kolejna wada.

Nie wiem, czy na rynku jest jeszcze jakiś tv 32 cale z iplexem i wbudowanym wifi (nawet z przeglądarką internetową), a biorąc pod uwagę brak kablówki i tv satelitarnej to właśnie będzie główne źródło sygnału. Szukałem, nie znalazłem, więc ostatecznie może być bez tej przeglądarki i z adapterem wifi o ile miałby mieć jakąś wyraźną przewagę nad tym samsungiem.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc:)

Sai

New member
Dzięki za odpowiedź, jednak ten Panasonic jest zbyt duży. 32'' to maksimum. W zasadzie to już się zdecydowałem na tego ue32d6500. Sprzedawca stwierdził, że przy wyraźnej chmurze będzie można bez problemu wymienić, a w sypialni będą rolety, więc te większe wady zostały zneutralizowane:)

Do góry