32"-42" telewizor dla seniora

harmony

New member
32"-42" telewizor bez bajerów

Witam,

Kupuje dla ojca telewizor (32-42 cale), który będzie podłączony do cyfrowego polsatu (także kanały HD), ale bez dodatkowych bajerów bo ich po prostu nie będzie używał. Chodzi jedynie od dobry obraz, bez pikselozy. Jego budżet to 1700zł ale jak będzie warto i będzie to uzasadnione to mogę mu dorzucić kilka stówek.

1. Odległość od ekranu: 2- 2,5 m z boku i na wprost
2. Jak słońce świeci w pokoju: słabe nasłonecznienie, okno wschodnie
3. Jak duży jest pokój: około 30m2
4. Preferowana technologia: brak
5. Jaki masz obecnie telewizor: 32 LG LCD, oraz Sony CRT (nowy będzie w miejsce Sony) :)
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: informacyjne, filmy, dokumenty
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: przeważnie wieczorem, całe weekendy :)
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy świetle lampy nocnej
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: to bardzo subiektywne odczucie, raczej naturalny
10. Matryca błyszcząca czy matowa: bez znaczenia, słońce jest tylko rano
11. Preferowana wielkość telewizora: 32-42
12. Preferowana marka: ojciec uważa że jak coś ma plakietkę sony to musi być dobre...
13. Czego nie lubisz w telewizorach: buczenia i kolorów jak w kreskówkach
14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder HD Polsatu cyfrowego
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 100% telewizja
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: prosto i po bokach
17. Czy ważne jest wifi: nie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD:nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: nie musi
22. Ma mieć 3D: nie
23. Ma mieć slot na karty SD: obojętnie
24. Ma mieć tuner DVB-S: obojętnie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI do dekodera
26. Jaki masz sygnał: teoretycznie cyfrowy, ale jest też zwykła antena analogowa jako beckup
27. Ile programów HD: nie wiem
28. Ma stać czy wisieć: stać
29.Rozdzielczość: Full HD
30.Dvb-t: tak
31.Na czym najbardziej Ci zależy: jakość kanałów telewizyjnych
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4-6
33.Ile osób ogląda: najczęściej 1 (ma to być drugi tv w domu z dwoma domownikami ;) )
34.Jaka klasa cenowa? 1700zł (+ kilka stówek jeśli będzie warto)

Myślalem o plazmie Panasonica P42S30E, ale czy to dobre rozwiązanie na lata? Trochę ciągnie prądu i grzeje... Lub LCD 32-37E30E... ale to kilka zbędnych bajerów i złotówek więcej...

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

don111

Banned
42' ciągną w granicach 120-130W średnio więc za 10 lat może się różnica zwróci, nie grzeją się też zbytnio (może dawniej większe przekątne)
co do E30 to przed chwilą napisałem w innym temacie...
"jeśli idzie o obraz nie ma tu w ogóle co porównywać, jedyną przewagą E30 jest większa jaskrawość/matowy ekran - korzyści z tym związane są w jasny dzień
w porównaniu do E30 na S30 jest kilkukrotnie wyższy kontrast (kilka razy ciemniejsza czerń), dowolne kąty oglądania, lepsze kolory, szybsza matryca i naturalnie płynny ruch bez "teatrzyku"
tu masz potwierdzenie nt kontrastu, kolorów, szybkości matrycy itd
Panasonic TX-L42E30E | TV TEST

harmony

New member
Ogladalem dzisiaj ta plazme w euro, i niestety jestem strasznie rozczarowany... Ta czerń która w plazmach ma rozkładać lcd na łopatki była mocno szara ,duzo gorsza niz w wszystkich lcd dokoła. Poza tym obraz był blady. Na plus była sama jakość obrazu - mniej kwadratowa niz w lcd ( sygnał leciał po analogu - jakis film na polsacie). Wiem ze plazmy niby gorzej prezentuja sie w sklepie ale nie wierze w to ze ten szary który widziałe stanie sie głęboką czernią w domu.

Na pierwszy rzut oka podobał mi się obraz w sony 40ex520, samsung 40d5500, a z tych tańszych samsung le37d550, lg37lv3550 i .... Hannspree sv32lmnb... Ale nie mam pojecia co to za wynalazek...

Macie jakies sugestie? Uwagi? Im wiecej czytam tym mniej wiem. Nie ma tv idealnego, zwlaszcza przy niskim budzecie ale chyba da sie coś wybrać sensownego?

Jeszcze jedno - ktoś mi powiedział ze lepiej kupić droższe lcd z tradycyjnym podswietleniem niż tanszego lcd podswietlanego ledami. Co o tym sądzicie?

don111

Banned
Ogladalem dzisiaj ta plazme w euro, i niestety jestem strasznie rozczarowany... Ta czerń która w plazmach ma rozkładać lcd na łopatki była mocno szara ,duzo gorsza niz w wszystkich lcd dokoła. Poza tym obraz był blady. Na plus była sama jakość obrazu - mniej kwadratowa niz w lcd ( sygnał leciał po analogu - jakis film na polsacie). Wiem ze plazmy niby gorzej prezentuja sie w sklepie ale nie wierze w to ze ten szary który widziałe stanie sie głęboką czernią w domu.
kwestię wiary odłóż na bok ;)
obraz na S30 nie był blady, obraz był normalny, a nawet za bardzo nasycony bo leciał na maksymalnym kontraście i w trybie dynamicznym... to wszystkie LED dookoła były prześwietlone ale w jasnych warunkach sklepowych wyglądało to normalnie
szara czerń w sklepie - a gdy światło nie pada na ekran wygląda czarno, w zaciemnieniu jest przynajmniej dwukrotnie ciemniejsza od Sony i Samsunga, kilkukrotnie ciemniejsza od LG, o cloudingu na LED i o beznadziejnym ruchu (teatrzyk) już nie wspominam

Ostatnia edycja:

harmony

New member
Prawie mnie przekonaleś... ;) w koncu jak sam nie potrafie sie zdecydować to muszę komuś zaufać:)
Powiedz proszę jeszcze tylko jak ta szyba reaguje na wieczorne światło:
1. Lampki nocnej
2. Oświetlenia górnego (tradycyjne żarówki)

Refleksy to jedno ale czy nie traci na kontraście? Czerni?

Ps. Sprawdziłem jeszcze raz w telefonie fotke z tabliczką informacyjną i ta plazma co oglądałem to był jednak model p42cx3e...

Do góry