2500-max3000 zł (cienki)

Ketalon

New member
Dzień dobry, szukam telewizora do powieszenia na uchwycie na ścianie.

1. Odległość od ekranu? 2,5-3.0 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Mam rolety
3. Jak duży jest pokój: około 17 m2
4. Preferowana technologia: Nie ma znaczenia, mam smartboxa
5. Jaki masz obecnie telewizor? Stary Philips 37 cali, który ma bardziej równomiernie podświetloną matrycę niże 3 letni sony (43 cale) znajomego
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Różne
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: Głównie wieczorem, ale pomieszczenie jest dobrze oświetlone
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? tak i tak
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? wolę ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? obojętnie
11. Preferowana wielkość telewizora? 50-55
12. Preferowana marka? Brak, liczy się najlepsza matryca w danym przedziale cenowym i cienkość całego TV
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Słabych kątów widzenia
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Chromcast i dekoder kablowy
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? Nie rozumiem pytania
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? czasem pod kątem na sofie, około 30 stopni
17. Czy ważne jest wifi? tak
18. czy będziesz korzystać z widgetów? raczej nie
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? pewnie raz w miesiącu
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? raczej nie
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? obojętne mi to
22. ma mieć 3D? obojętne mi to
23. ma mieć slot na karty SD ? nie musi mieć
24. ma mieć tuner DVB-S? nie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? głównie HDMI (smartbox) i USB (pendrive)
26. Jaki masz sygnał: kablówka UPC, której i tak nie oglądam
27. ile programów HD? nie wiem, głównie netf. i hbo
29.Rozdzielczość: min. oczywiście, że Full HD
30.Dvb-t: tak, DVB-C: tak
31.Na czym najbardziej Ci zależy: jakość matrycy (oglądanie pod lekkim kątem na stałym uchwycie) i głębokość bez podstawy (jak najmniejsza)
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: codziennie 2-4h
33.Sugerowana cena: max 3000 zł

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To masz, extra modele.
Philips 58 Plus 8535
Tcl 56 c728
Philips 58 Plus 8506
LG 55 nano 863.
Plus dla niebieskich członków forum masz pakiet gratisów o wartości 500 zl

Ketalon

New member
Myślałem o LG 49NANO803NA ze względu na IPS i lepsze kąty widzenia. Teraz jak pisałem mam Phillipsa TX37 sprzed prawie 10 lat z matrycą IPS-alpha i nie odczuwam problemów z czernią, na pewno bardziej wkurza mnie wyblaknięty kolor na nowych telewizorach u znajomych (choć przeważnie są to te tańsze modele).

Te które poleciłeś całkiem fajne i nawet bym się skusił, ale boję się braku IPSa (nie będę w ogóle oglądał go prostopadle), a ramię wychylane nawet spłaszczone zajmuje nieco więcej jak 2 razy tego co stały uchwyt TV (estetyka).

No i ostatecznie chciałbym ten telewizor 48-50 cali. Teraz mam 37, ze względu na zmianę położenia w pokoju (przeciwległa ściana) dystans oglądania zmieni się o około 70 cm, to myślę, że dodatkowe 13 cali dobrze to zbalansuje. Te 55 to już straszne duże...

Edycja

Czy te modele LG:

LG 50NANO863PA - ten to chyba VA, nie wiem po co oni tak mieszają z tymi nazwami. Myślałem, że wszystkie nano to IPS ehhh. Jak ja mam to w ogóle sprawdzać.
LG 50NANO88 - tutaj też czytam opinie, że obraz pod kątem jest wyblałky to jaka jest w tym TV matryca na litość...

Mają IPSy? Bo z tego co czytam to producenci potrafią dać jakiś rodzaj matrycy np. do wersji 65 cali, a do innej już inną.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Trochę się pozmieniało.
Zapytaj tych co mają 55".
Po 10 dniach każdy pisze , ze wielkość telewizora się (skurczyła)
Dla Twoich potrzeb zdecydowanie 55"
Tym bardziej , że mieścisz się w klasie cenowej

Do góry