24''-26'' do sypialni

kombinat

New member
Witam,
Poszukuję przyzwoitego telewizora do sypialni. Jeśli się w cenie zmieści LED to chętnie, ale być może warto pozostać przy CCFL dla jakiegoś modelu?
Najpierw nakreślę krótko warunki pracy:
Sypialnia 2,5x4, okno skierowane na wschód, łóżko tuż pod oknem, telewizor na ścianie południowej.
Odległość oglądania wyniesie około 2m. telewizor zawiśnie około 1,5 metra nad łóżkiem.

Krótko wymagania co do telewizora:
Już byśmy zamówili 22 cale, ale na szczęście przejechaliśmy się do sklepu zobaczyć jak to wygląda - malutkie. Dlatego myślę nad 24-26 z naciskiem na 26. 25 też jest opcją.
Telewizor oglądany 90% w nocy, sporadycznie niedzielne poranki itp.
Źródła - jedynie ma być cyfrowa naziemna i możliwość odtwarzania divx z USB. Nic więcej. Czyli FHD raczej zbędne.

Już miałem kupować LG M2550D, ale na szczęście poczytałem trochę i sie przeraziłem - wad ma sporawo.
Wiem, że lepiej się orientujecie w większych kalibrach, ale może zaproponujecie coś fajnego. Aha - cena około 1000zł.

Pozdrawiam,

kombinat

New member
Praktycznie 100%. Telewizor głównie pomaga w zasypianiu, a jak się zdarzy oglądać w dzień to też na leżąco. Także telewizor będzie zawieszony tak, aby był trochę pochylony do przodu.

kombinat

New member
Też o tym myślałem, bo jak kiedyś plazmę panasa kupowałem to miało być 37'', na szczęście stanęło na 42'', a tak jak na nią patrzę to i 46'' albo więcej by nie zaszkodziło ;)
Z drugiej strony mamy tutaj zupełnie inne zastosowania. Ten telewizor w sypialni praktycznie nigdy nie zobaczy sygnału FHD (no chyba, że by odtwarzał mkv, to może by się zdarzyło raz na ruski rok, ale i tak prawdopodobnie max 720p). Jak chcę dobrej jakości to idę do salonu, a tutaj 95% czasu będzie jakość SD z naziemnej cyfrowej...
To, że w takiej cenie są 32 to widzę, ale po to tutaj piszę, abyście zaproponowali konkretne, sprawdzone modele (i jak najbliżej tysiąca zł).

kombinat

New member
Dzięki! Sprawdziłem, wydaje się dobrym wyborem. Chyba wychodzi na prowadzenie.
Jeśli czytam, że 32EL833 ładnie skaluje to chyba mogę bezpiecznie założyć, że wersja 26 cali również robi to dobrze?

kombinat

New member
Dobra, decyzja sprowadza się do wyboru pomiędzy (chyba, że coś jeszcze zaproponujecie):
LE26D450 - podobno dobre wsparcie odtwarzania z USB, ale boję sie skalowania
26EL833 - dobrze skaluje SD, ale nie jestem do końca pewny USB
32AV833 - czy to będzie to samo co 26el833 tylko poprostu większe, tańsze i bez LED? CCFL mi chyba nie przeszkadza... czy ma ten sam soft odtwarzacza usb co el833?

Ktoś pomoże rozwiać wątpliwości?

kombinat

New member
Kupiłem LE26D450.
Odtwarzanie Divxów z pendrive'a działa moim zdaniem super. Dla polskich znaków wystarczy przestawić strefę na europę środkową. Przydałaby się możliwość zmiany koloru napisów, chociaż domyślna czcionka jest spoko - nie irytuje nie przeszkadza. Divxy wyglądają lepiej niż na mniejszym ekranie w laptopie. Innych formatów jeszcze nie sprawdzałem.

Z obrazem naziemnej cyfrowej nie jest już tak dobrze. Wygląda gorzej niż na 2-3 letniej plaźmie panasa (42 cale i to rozdzielczosci 1024x768 ). Oczywiście bez żadnej przesady - generalnie jakość jest całkiem niezła tylko takie tam porównanie, odczucia itp.

Podoba mi się menu, całkiem płynnie to działa, może nie wszystko jest dobrze przemyślane (np. układanie listy kanałów - brrr...) ale potencjał jest. Mógłby się jedynie szybciej włączać (mały problem) i szybciej przełączać kanały (większy problem).

Polecam, zwłaszcza, że kosztował niecały tysiąc złotych.

Do góry