To dziwne bo filmy są nagrywane w tym właśnie formacie, i się nic nie przycina.1080P jest formatem dla obrazów statycznych, w tym formacie obrazy dynamiczne będą się przycinać (chodzi o bitrate dla kumatych).
......Telewizje to raczej nadają tylko w 720i i tunery to skalują do 1080i, do tego bitrate 6 mb/s i mamy takie lepsze DVDCiekawe bo my wszystkie materiały robimy w 1080p i wyglądają na ruchome ale może mam coś ze wzrokiem .
Jeśli chodzi o zadane pytanie to 1080i - tak nadają telewizje.
1080P jest formatem dla obrazów statycznych, w tym formacie obrazy dynamiczne będą się przycinać (chodzi o bitrate dla kumatych).
Miałem TurboBoxa i nie pamiętam czy była taka opcja wyboru 1080p.Seba_Fan - totalne bzdury opowiadasz co do tych niedostrzegalnych roznic.
Calkiem niedawno polsat pocisnal Avatarem oczywiscie w 1080i i ogladac sie nie dalo ! Ze mam Avatara na blu ray to z czystej ciekawosci zatrzymalem sie na tym kanale na chwile i tak sobie porownalem jakosc - ktora jest bez dyskusyjna i nie ma tu nawet co porownywac ! Poprostu 1080p to zupelnie inna bajka w rozdzielczosci 1080i ten filmacz wygladal slabo !
ernet - ja rowniez mam dekoder n.ki i nie ma w nim opcji cyfrowej przerobki sygnalu na 1080p .