1080i wygląda lepiej niż 1080p?

Dudziek

New member
Mam telewizor Grundig Vision 7 37-7850
Zdaje sobie sprawę, że nie jest to mistrzostwo świata, ale może uda mi się przy Waszej pomocy wycisnąć z niego tyle co się da :p
Do rzeczy. Mam z nim następujący problem:

Po podłączeniu do TV komputera przez złącze HDMI (karta graficzna Radeon HD6850) i po ustawieniu rozdzielczości FullHD... 1080i wygląda lepiej od 1080p!
Załączam obrazki:
1080p

1080i

Jak sami widzicie, ikonki z przeplotem są wyraźne, a bez niego... no po prostu brzydkie. Popatrzmy chociażby na te ikonki:
ikonka1080p.png

ikonka1080i.png

Nakłada się na to jeszcze problem z overscanem - mimo iż rozciągnąłem (przy pomocy tego suwaka w sterownikach który prezentuje poniżej) obraz do krawędzi tv to mam wrażenie że nie jest to ustawienie 'piksel w piksel'. Czy ktoś wie, jak powinienem na tym tv ustawić taką opcję?

Żeby było jeszcze dziwniej, to kiedy odpalam coś na odtwarzaczu Sony BDP-S370 to w 1080p obraz jest żyleta.

Jak to się dzieje, że kiedy źródłem sygnału jest PC to czar pryska i widzę obraz w takiej słabej jakości?
Na chwilę obecną oglądając filmy z pc/grając na pc używam rozdzielczości 1080i25 (mój tv ma tylko 50Hz). Obraz daje radę (jest lepszy niż 720p według mnie), ale przy włączeniu synchronizacji pionowej maksymalna liczba fps wynosi 25, co w przypadku gier nie jest ultra-płynne (zwłaszcza że mój komputer bez problemu radzi sobie ze wszystkimi grami w FullHD). Dlatego chciałbym korzystać z 1080p50Hz, tylko co tutaj zdziałać żeby obraz był wyraźny?

Seba_Fan

New member
Bez reklam
komputer ma 60Hz
i nie obsługuje przeploty a na TV nie widać przeplotu bo taką ma TV konstrukcję, to tak w skrócie.
Wiec obraz jest taki sam.

Może cała sprawa to ten program do sterownika karty graficznej.
U mojej mamy był podobny problem z jakością. Po zmianie kabli hdmi, zabawie ustawieniami TV, nagrzebałem coś w programie obsługującym stery do grafy, tak aby screan resolution był ( u niej nie ma HD) taka jak moniotra, bez bajerów. Teraz obraz jest czysty i ostry.
Będę u mamy to obczaję ten programik(Catalyst center) to może Ci coś podpowiem.

Alkor

New member
Bez reklam
Jest to pewnie wina telewizora, który nie posiada trybu 1:1, piksel w piksel, czyli nie można wyłączyć overscanu. Jeżeli nie masz takiej opcji w menu ustawień formatu obrazu, to TV zawsze obetnie trochę pikseli na krawędziach i nie da się tego poprawić ustawieniami karty graficznej.

Spróbuj jeszcze wyjścia D-Sub przejściówką z DVI - może być całkiem dobrze, jeśli Grundig obsługuje na tym wejściu rozdzielczość 1920X1080. Mój Samsung 50B530 wyświetla bez obcinania 1024X768 pikseli ze starego laptopa Dell, oczywiście 4:3 lub rozciągnięte do 16:9, z całkiem niezłą jakością.

Mając Blu-ray Sony 370, możesz to łatwo sprawdzić - przy pomocy płyty testowej DVD/BD lub obrazów testowych. Zapisujesz na pendrivie i wkładasz do USB. Bez overscanu obraz 1920X1080 pikseli powinien być kompletny, bez obciętych pasów przy krawędziach, a najdrobniejsze prążki poziome i pionowe powinny być idealnie ostre i wyraźnie widoczne. W załączniku masz przykładowy obrazek do testu.

Różnice między 1080i a 1080p mogą być "winą" zarówno karty, jak i telewizora. Stawiam znowu jednak na Grundiga i jego procesor obrazu - to także możesz przetestować ustawiając wyjście BD Sony na 1080i (przeplot usuwa TV) lub 1080p (przeplot jest usunięty przez Sony).

Telewizor ma swoje lata, trzeba się rozejrzeć za nowym, a może jakiś projektorek - granie na 100" jest podobno całkiem ciekawe :).

Pozdrawiam.

Attachments

• Ostrosc.jpg
    Ostrosc.jpg
    728 KB · Wyś: 466
Ostatnia edycja:

fula

New member
Stawiam na telewizor, że niema sprzętowej możliwości wyświetlenia obrazu w 1080p50Hz.
Zła jakość w tej rozdzielczości świadczy o tym, tylko konwertuje.
Najlepiej sprawdzić telewizor na innym sprzęcie z sygnałem 1080p.

Do góry