1 metr - 40cali

maslopl

New member
Takie pytanie, jako, że zauważyłem, że 37' generalnie mają najbardziej niekorzystną cenę, więc postanowiłem kupić albo 32'(300-400zł taniej niż 37) albo 40'(100-200zl drożej).

I stąd moje pytanie, z 1metra będzie oglądany materiał tylko i wyłącznie 1080p(pulpit, gry, internet), w przypadku gorszego(telewizja, starsze filmy) - będzie oglądane z 2metrów, z kanapy.

I teraz czy ogarne 40cali z 1metra? I czy 1080p będzie wystarczające, żeby cieszyło z tego metra? Czy po prostu kupić malutkie 32? so hard... Prosze o pomoc, dzieki :)

bielikk

New member
Bez reklam
Jeżeli zakładasz , że będziesz oglądał TV z 1m to tylko 32 cale. Nawet to 32 cale przy oglądaniu szybkich, dynamicznych scen, filmów akcji itp., będzie za duże. Tak mała odległość jest dobra do oglądania zdjęć i pani, która czyta wiadomości.

maslopl

New member
W okolicach 2000zl. Jak wezme 40 to prawdopodbnie model samsunga d5500, ale poważnie zastanawiam się nad 32. Na pewno 40 z 1 metra - podkreślam z 1 metra(100cm, właściwie 90) - będzie zdatna do oglądania? Everything full hd.

JackS.

New member
Bez reklam
Może jeszcze ktoś wyrazi opinię? ; p Bo to jest problematyczne... 90cm - 40cali 1080p - przemyślenia?
Prawidłową odległością do oglądania materiałów o rozdzielczości 1920x1080 na 40-calowym telewizorze jest ok. 150 cm. Optymalną nie znaczy minimalną. Odległość ok. 1 m może dla osób z bardzo dobrym wzrokiem być odrobinę za bliska z racji wyraźnego dostrzegania poszczególnych pikseli, ale dla osób o przeciętnym wzroku jest całkiem O.K. To samo z aktywnym 3D 1920x1080. Natomiast nie kupuj sobie czasami telewizora z pasywnym 3D, bo takiego 3D z tej odległości oglądać się już komfortowo nie da.

Do góry