1 maja HBO HD na C+????

siwy25

New member
Przed chwilą sprawdzałem(SZybkie wyszukiwanie programów) i narazie nic! tylko na kanal.25 ,,planszowa'' iformacja NOWOść HBO HD.....odpłatne 6 - 9zł/mies. w zależność od opcjii

wilczur

New member
Bonusik

Bajer, to keidy ma być ten kanał HBO HD, 9 zeta za HBO HD, niezle sobie poczynaja, podwyzka teraz to, juz wkrotce za telewizje bedziemy placic jak rate za samochod

Szemot

New member
Wilczur, ale 9zł to jest za wszystkie kanały HD także C+ Film i NG HD

Nie wiem kiedy właczyli ale ja dziś zauważyłem, ze jest. Jakoś beznadziejna. Na Canal+ nawet jak film nie jest w HD to jest upscallowany i jakosc jest dzieki temu nieco lepsza niz SD. Patrząc na HBO HD róznica jest tylko w znaczku i tym, ze na kanale HD jest automatycznie dopasowane 16/9 a w zwykłym HBP musze dostosowywać. Może to tylko ten film akurat co leci, zobaczymy potem. Niestety nie moge w programie sprawdzić czy bedzie jakis film w HD bo nie działa na HBO HD przycisk program a tam przeciez napisane czy film w HD czy nie. Co do dzwieku to też sie zobaczy. Ten film akurat leci w stereo i oby jednak leciało cos czasem w DD. Naszczęście mozna przelaczyć na cyfrowy dzwięk.

Ktos ogladał cos innego żeby stwoerdzic jakas lepsza jakość nad zwykłym HBO albo dzwiek DD ??

lepp

New member
Bez reklam
Oglądałem wczoraj 2 filmy, ale nie chciało mi się porównywać ze zwykłym HBO w trakcie. Wg mnie jakość jest zauważalnie lepsza. Ale głównie z tego powodu, że "normalny" HBO ma fatalną jakość. Dźwięk na obydwu filmach był dostepny w DD 2.0, ale bez napisów, do tego zwykłe stereo z lektorem.

Ostatnia edycja:

Szemot

New member
A od kiedy HBO zwykłe nadaje w jakimkolwiek DD ? Przeciez to od zawsze nadawło po analogu z tego co wiem i co widze od lat.

lepp

New member
Bez reklam
Przecież piszę o HBO HD.
Ciekawe jak zwykłe HBO nadaje analogowy dźwięk poprzez cyfrową platformę :p

Szemot

New member
Tak samo jak komputer wysyla obraz przez wyjście D-SUB co chwila zmieniajac na postac cyfrowa potem analogowa i znow na cyfrowa. Jesli HBO nadawałoby dzwięk w postaci cyfrowej to kazdy amplituner by to wykrył. I faktycznie, jak przestawie w HBO HD na oryginalny to wykrywa DD 2.0 a z lektorem jest PCM stereo. Na TVN np tez leci zwykle PCM stereo ale moge przestawic i leci DD2.0 badz 5.1 w zależności od programu. Na zwykłym HBO niezaleznie czy lektor czy oryginalny dzwiek i tak jest PCM stereo a nie DD które jest jako jedyne na cyfrze + dzwiekiem cyfrowym

lepp

New member
Bez reklam
Ładnie, pieknie, tylko od kiedy PCM to dźwięk analogowy. Idąc tym tropem, płytę CD trzeba by nazwać analogową.

siwy25

New member
Witam!
Szanowni Panowie na wstępie nadmienie że ze wzrokiem u mnie wszystko ok! oglądałem na HBO HD w sobotę ,,Piraci z Karaibów......'' i naprawdę obraz był ok! przełanczając na HBO duża różnica! a już wczorajszy film ,,Banda dzikich wieprzy'' to można śmiało porównać np.do c+film HD, owszem oglądałem też ,,Yamato'' to tu już było cieniutko można powiedzieć słabe SD, dzwięk mam tylko z tv więc nie skomentuje, pamiętajmy jednak że to narazie jest test techniczny ale mimo wszystko już na niektórych filmach widać dużą różnicę, poczekajmy zobaczymy co będzie dalej jak wiemy z doświadczenia każda nowość szczególnie u c+ potrzebuje ,,dopracowania'' obyśmy tylko nie czekali za długo.
Pozdrawiam serdecznie!

Szemot

New member
siwy25 - no mam nadzieje, że masz racje i pewnie tak jest. Dziś jak patrzyłęm to nic ciekawego nie szło na czym możnaby zawiesić oko. Ale bede codzień wyczekiwał czegoś ciekawego. Może ta Cesarzowa która widać na broszurach któe Cyfra mi wysłała reklamujące HBO HD, bedzie w końcu fajna. Polecano mi ten film a w serio badziewiastej jakosci zwykłego HBO uznałem, ze zapomnę o tym filmie

lepp - Yyy jakto odkąd. Od zawsze http://pl.wikipedia.org/wiki/PCM

lepp

New member
Bez reklam
Ładna definicja, ale trzeba jeszcze przeczytać ją ze zrozumieniem. Tak więc napiszę powoli.
PCM to zera i jedynki, podstawowy cyfrowy sposób zapisania dźwięku. PCM to dźwięk nieskompresowany, tak więc przy zastosowaniu odpowiedniej częstotliwości może być znacznie lepszy od przereklamowanego DD.

Szemot

New member
Jak bym był bogaty to bym sobie kupił BMW. Nie piszemy co mogłoby być tylko co jest. Jednocześnie gdy mam podłączony amplituner do cyfry i jest stereo PCM oraz stereo DD to zarózno ja jak i każdy domownik czuje, ze jest lepiej. A róznica musi być znacząca skoro moi domownicy nie rozrózniaja stereo od 6.1 ale róznice miedzy DD2.0 a PCM któe prezentują polskie stacje na Cyfrze+ jest znacząca. I dlatego chodzi mi o to aby jak najwiecej stacji dawało dzwięk w standarcie DD (bo o DTS nie mam co marzyć w moim życiu zepewne z TV)

P.S. poza tym ja nie wiem czy to jest dzwiek PCM jaki puszczają. Możestrzeliłem z braku wiedzy. Ale generalnie jest to ten sam dzwiek o tej samej jakosci który usłyszymy ze zwykłęj naziemnej TV nawet jesli to dzwiek w innym standarcie to i tak kaszana jest.

lepp

New member
Bez reklam
Jakość dźwięku to inna kwestia.
Mi tylko chodzi o to, żeby nie pisać bzdur i nie mieszać podstawowych pojęć. Analogu z cyfrą itd. Szkoda, że media w tym nie pomagają, wręcz przeciwnie. Najbardziej denerwuje mnie wymyślony kiedyś slogan : "Cyfrowa jakość" WTF, to przecież nic nie znaczy.

Szemot

New member
Ja bym stwierdził nawet, że to gorsze :p Pamiętam jak zakupiłem kiedyś Vizję TV z tą "cyfrową jakościa obrazu i dzwięku" ale ich początki były takie, ze najmniejszy deszczyk pwooduje całkowity brak nadawnaia. Potem sie polepszyli i tylko niezła ulewa powodyje brak sygnału. Teraz na wiekszej antenie gdy juz Cyfra wchłonęła Wizję TV jakoś i tak przy duzym deszczu nie mam odbioru. I tym sie dla przecietnego używkownika rózni cyfrowa telewizja od analogowej. TVN ma np na tyle dobrą moc sygnału, że przełaczając z naziemnej na Cyfrę nie widzę róznicy.

P.S. a wracając do głównego wątku to może i to są zera i jedynki. Nie znam sie na PCM tyle co DD czy DTS ale wystarczy definicja z Wikipedii, że "to analogowy dzwięk mający zastosowanie w cyfrowych zestawach".

lepp

New member
Bez reklam
Źle cytujesz
Jest cyfrowy sposób zobrazowania analogowego dźwięku.
Podobnie zresztą jak DD czy DTS, które dodatkowo są skompresowane.
Dźwięk z zasady jest analogowy. PCM, DD, DTS i inne to tylko strumień bitów, który po rozkodowaniu staje się dźwiękiem.

Szemot

New member
Jakto źle cytuje. Nie da się źle cytować "PCM - to najpopularniejsza metoda reprezentacji sygnału analogowego w systemach cyfrowych" Czyli nawet po przekształceniu w cyfrowy to nadal oryginalnie jets analogowy. Czy jesli mam film w rozdzielczość SD i zwiekszę sobie jego rozdzielczość od HD to ma mfilm HD ?? To film SD w rozdzielczości HD ale nadal SD.

A co do DD czy DTS to wiem, ze to skompresowany materiał tylko w standarcie cyfrowym od początku. Bez kombinowania. I oczywiście moze ktoś sobie mieć nagraną muzyke na winylu, zrzucić ją na kompa i zakodować np w DD2.0 co raczej rzadko bywa ale w typowych założeniach standartu zarówno DD jak i DTS jest to standart od początku cyfrowy. A gdyby ten PCM był taki lepszy to raczej SACD nie robili by w DTS (czasem w DD).

P.S. KOlejny dzień HBO HD i kolejny dzień szmira czyli filmy SD w tragicznym bitrate z logo HBO HD :-( Rozumiem, ze to początki ale to niech bedą zakłucenia, przerwy w obrazie czy pikseloza jak to zwykle w testach bywa ale NIECH DZADZĄ COŚ W HD !

Ostatnia edycja:

lepp

New member
Bez reklam
Ale mieszasz i znowu bzdury, ale teraz przynajmniej cytat właściwy.
Powtórzę jeszcze raz, powoli.
Dźwięk to fala rozchodząca się w powietrzu. Dźwięk w postaci cyfrowej to zera i jedynki, na płycie CD, DVD, BD, sygnał przesyłany z satelity do cyfrowego odbiornika, muzyka w mp3 to wszystko zera i jedynki, czyli cyfrra.
Dźwięk wychodzący ze wzmacniacza do głośników i dalej do naszych uszu to już analog.
Nie ma czegoś takiego jak dźwięk od początku cyfrowy ( tak piszesz o DD ).
Wracając do PCM, wszystko masz w twojej definicji ale widać tego nie rozumiesz. Aby zobrazować ten dźwięk w postaci cyfrowej, powstał PCM. To najprotrzy sposób przetłumaczenia dźwięku na cyfrę, stosując wyższą częstotliwość próbkowania mozna uzyskać dźwięk fantastycznej jakości, ale zajmujący dużo miejsca. Dlatego powstały systemy kompresji DD, DTS, mp3, wma itp. Dźwięk jest poddawany kompresji aby zajmował mniej miejsca na płycie, dysku itp. Kompresja w przypadku płyt dvd lub przekazu tv, jest stratna, czyli pożera część informacji.
Prościej nie potrafię. Nie traktuj tego tez jak fachowe definicje, bo nie jestem specjalistą, a to tego starałem się upraszczać.

Co do SACD to nie ma tam DTSu, ani DD. Zapis PCM można za to spotkać na wielu płytach DVD (tylko stereo bo nie ma miejsca na 5.1), oraz na blu Rayach i HD DVD.

ArtS007

New member
Bez reklam
lepp napisał:
Nie ma czegoś takiego jak dźwięk od początku cyfrowy ( tak piszesz o DD ).
Są od tej reguły wyjątki: np muzyka elektroniczna. Ale generalnie jedna zasada jest absolutna: aby usłyszeć dźwięk musi on być już analogowy.

ArtS :)

Szemot

New member
YYyy to ciekawe czemu jak puszczam jakąkolwiek płytke SACD to maplituner wykrywa mi DTS.

Poza tym serio mniejsza o to czym jest PCM. BYć może pochopnie uzyłęm tego słowa uwazając ze mam racje której najwidoczniej nie miałem. Ale nie od PCM zaczął sie ten temat tylko od beznadziejnego dzwieku w HBO HD. I powiedziaęłm, że beznadziejne PCM. MOże nie PCM ale i tak beznadziejne. A po przestawieniu z polskiego na oryginalny leci stereo. I to jest ten standart HD ?? Przecież film żeby miał Logo HD musi mieć spełnione pewne standarty obrazu (minimum 720p) oraz dzwieku (5.1 Dolby Digital wzwyż) + że to ma być standart cyfrowy nadawania itp no ale to spełnione jest. I czemu wogóle te filmy które już sa puszczane na innych stacjach np Canal_ FilmHD jak nastawie sobie film w 5.1 i leci też jakaś scena w któej mozna to fajnie wykorzystać to jakaś lipa. Nastawie ten sam film tylko nie w HD a na DVD poprostu i odrazu lepszy dzwiek. Czy oni zakłądaja, że każdy używa głośniczkó wbudowanych w TV. A dla HBO nie widze nawet szansy w najbliższym czasie. Bo oni nawet napisów nidy nie dodawali do oryginalnej ściezki dzwiekowej. Kurde co za lipa.

P.S. Już kolejny dzień nadawania HBO HD i nadal nie widziałem filmu w HD. Ale jeden sukces, widziałęm już dwa filmu które rózniły sie nieco jakościa od HBO zwykłego. NIenazwałbym tego jednak dobrym początkiem bo taki upscaling to chyba raczej powinien być wymóg a nie rarytas.

P.P.S. (po kilku godzinach) no i nareszcie cos sie zmieniło. Odpalam kolejny film, tym razem Piraci z karaibów. I moim oczom ukazuje sie filmik w HD :) oprawda może i widać efekty kompresji ale to samo widać na NG HD i C+ HD wiec nie bede aż tak zrzedził. Niestety jednak dwie rzeczu nadal należą do krytyki. Jedno to, czemu nadal w stereo. A drugie to TOTALNY KWAS !! Czemu na zwykłym HBO leci ten film w 16:9 a na HBO HD w 16:6 (2:35/1) ?? Przeciez to jakiś absurd. czemu wogóle większość filmów w HD jakie ida na platwormach badz sa do kupienia sa w tym formacie. Przeciez to format kinowy a nie telwizyjny. Po co kupuję duze LCD jesli mam ciagle paski :-/

Ostatnia edycja:
Do góry