HiMedia HD910B Droga przez mękę ale ....SUKCES
Witam wszystkich myślę że to co tu napiszę naprawdę pomoże wielu ludziom którzy męczą się z fajnym aczkolwiek słabo oprogramowanym odtwarzaczem HIMEDIA HD910B.
Zakupiłem go nie mając za bardzo pojęcia o nim, w dobrej wierze w znanej skoninąd warszawskiej firmie C....... (został polecony przez właściciela 8], dla mnie, usera który był totalnym noobem w tej dziedzinie !!!) 1 miesiąc drogi przez mękę ... 1 sztuka przegrzewała się i gubiła FW, co się nakłóciłem ... zawsze moja wina, czułem się bardzo wkręcony, po miesiącu Znany Pan uznał mi gwarancję i wymieniono mi player na sprawny (aczkolwiek używany) trochę żenada... Pan był przekonany że z premedytacją uwaliłem mu player ... pewnie to przeczyta i niech pomyśli jak można uwalić player aby po 40 minutach robił cyrki, gubił sygnał na TV, wieszał i gubił FW ... no jak ? uwalić raczej można na amen a nie tak)
a teraz do rzeczy ... w sumie to pomogę znanej firmie w Warszawie ..... ot tak taki prezent nie wiem za co .... nawet nie chciał mi wypisać nowej gwarancji aby przy odsprzedaży w przyszłości było gładko .... żenada .....
aby player chodził dobrze odpalał wszystkie usługi sieciowe, ba nawet sprawny
SERWER uPnP DLNA !, (mój ampli yamaha rx475 chodzi malinowo i ma fantastyczny dekoder FLAC), aby pracował stabilnie, miał fajne menu, działa USB ! (HOST PC) i wiele rzeczy których nie oferuje oryginalny FW a nie migał ekranami, żle montował usługi, źle inicjował wifi usb host itp itd
trzeba:
1. Wgrywamy modowany soft:
http://www.mediafire.com/download.php?g68vqhpzvl1yrsc CS v1.5 (całą zawartość archiwum przenosimy na świeżo sformatowany fat32 pen)
(wyłączamy player, wkładamy pena w usb1, trzymając wciśnięty np długopisem przycisk taka dziurka, z pilota uruchamiamy player i jak się pojawi plansza z upgrade, zabieramy długopis

i czekamy ok 5 min obserwując ekran ....
2. dysk formatujemy w Windows normalnie ntfs, domyślnie (nie w XP bo nie obsługuje tych nowych advanced format, do XP potrzeba programu ze strony Caviara nie dotyczy mniejszych dysków(mam Caviara GREEN 2TB earx)
3. wkładamy dysk do playera uruchamiamy, niby jest ok ale player jest niestabilny, błyska ekranami potrafi się wieszać , nieprawidłowo uruchamia niektóre usługi ogólnie nie jest tragicznie da się używać ale ...
4.odrazu bez kombinowania bez zakładania folderów, formatujemy z poziomu playera
od razu i koniecznie robimy restart, player musi założyć katalogi i coś tam sobie nagrać na dysk .... po restarcie player założy katalogi na dysku, który odpowiednio teraz się nazywa (HDD) itd (image,movie,music) to jest początek dobrej drogi ..... (player utwożył 3 partycje główną i 2 małe pewnie pod androida) nie ruszamy tego, nie zmieniamy nazw folderów itp restartujemy jeszcze raz....(potem po wszystkim media umieszczamy we właściwych do tego katalogach muzykę w music itd będzie lepiej obsługiwał ulubione),
5.kiedy player jest uruchomiony złącze host usb 3.0 podłączamy do sprawnego PC (sterowniki USB), i akceptujemy, restart do trybu PC (w końcu komp widzi dysk !!! bo to trudna sztuka), ale pokazuje się w Win chkdsk ! koniecznie pozwalamy naprawić błędy na dysku !!!
bardzo ważne ... potem działa, i nie uruchamia się nawet chkdsk .... ogólnie nie dotykamy struktury plików które zakłada player (można skasować katalogi które zakłada chk po naprawie) ... i to właściwie koniec
OK SUKCES ..... 3 dni nad tym spędziłem przkopałem internet, właściwie sam doszedłem do rozwiązania ....
player działa stabilnie i bardzo dobrze, nie miga ekranem jest bardzo OK, mam fajne menu , tapety pogodę dla warszawy na głównym ekranie (kody dla polski można znaleźć), zegarek, serwer UPNP (win 7 ładnie go widzi i zakłada w spisie serwerów MM w widoku sieci) ,nie zacina, samba działa ok, ogólnie jest b.dobrze, mam dobre transfery, nie sprawdzałem jeszcze pare rzeczy ale funkcjonowanie playera jest nienaganne (co za ulga i zmiana) (btw mam router na tomato 1.28 aktywowane Upnp)..... czasem oczywiście można go zwiesić np popsutym plikiem multimedialnym ... , pewnie większoć tak ma), bardzo dobra jakość obrazu, akceptuje przeróżne formaty .... wiadomo czasem coś nie działa .... menusy do dvd, BD co tam chcecie, odtwarza płynnie 3D, bezproblemowy streaming po lan ... wifi nie sprawdzałem jeszcze bo nie mam potrzeby, działa sterowanie za pomocą explorela po wpisaniu adresu pojawia się parę ciekawych rzeczy, klienta torrent nie sprawdzałem jeszcze
Może ktoś przetłumaczy na j.angielski i wklei na futeko, bo wydaje mi się że wielu by mnie ozłociło bo nie ma takich wskazówek w internecie jest dużo niejasnych i rozproszonych informacji, prawdopodobnie cały proces dotyczy całej serji 900 ale nie wiem na pewno
POZDRAWIAM PANA z FIRMY C....... teraz sobie to wydrukuj i ciesz się i rób dalej tak interesy ......