Probowalem skalibrowac swoj telewizor, poniewaz dokucza mi nienaturalny odcien ludzkiej skory (lekko siny lub purpurowy). Uzylem do tego kolorymetru Spyder II i programu HCFR oraz odpowiednich plansz testowych od 0 do 100 IRE.
Bardzo dziwi mnie fakt, ze nawet ustawienie temperatury kolorow na "Niska" bardzo daleko jej do 6500K (srednio ok. 8000K) a poziom koloru niebieskiego w calej skali odcieni szarosci jest wysoko ponad 100%. W odroznieniu od serii LE700, ktora ma CMS ten model nie ma zadnej regulacji kolorow podstawowych RBG dostepnych z menu.
Na fabrycznych trybach AV jest w ogole masakra, poniewaz poziom niebieskiego ucieka w kosmos (nawet do 190%).
Czy LE600 jest rzeczywiscie takim niewypalem czy moze moj telewizor jest wadliwy?
Ponizej najlepsze wyniki jakie udalo mi sie uzyskac po wielu godzinach zabawy:
1. Luminancja - calkiem niezle, prawie pokrzywa sie z biala krzywa
2. Poziomy RGB - duzo za duzo niebieskiego, za malo czerwonego
3. Temperatura kolorow - powinien byc 6500K w calej skali szarosci, a gdzie jest?
4. Gamma - nienajgorzej choc troche ponizej docelowego poziomu 2.2
Bardzo dziwi mnie fakt, ze nawet ustawienie temperatury kolorow na "Niska" bardzo daleko jej do 6500K (srednio ok. 8000K) a poziom koloru niebieskiego w calej skali odcieni szarosci jest wysoko ponad 100%. W odroznieniu od serii LE700, ktora ma CMS ten model nie ma zadnej regulacji kolorow podstawowych RBG dostepnych z menu.
Na fabrycznych trybach AV jest w ogole masakra, poniewaz poziom niebieskiego ucieka w kosmos (nawet do 190%).
Czy LE600 jest rzeczywiscie takim niewypalem czy moze moj telewizor jest wadliwy?
Ponizej najlepsze wyniki jakie udalo mi sie uzyskac po wielu godzinach zabawy:
1. Luminancja - calkiem niezle, prawie pokrzywa sie z biala krzywa
2. Poziomy RGB - duzo za duzo niebieskiego, za malo czerwonego
3. Temperatura kolorow - powinien byc 6500K w calej skali szarosci, a gdzie jest?
4. Gamma - nienajgorzej choc troche ponizej docelowego poziomu 2.2