HD Ready w plazmach Panasonica i LG- pytanko

rex77

New member
Witam serdecznie forumowiczów,
Dylemat z jakim sie borykam dotyczy niepewnosci odnosnie wyboru rozdzielczosci w planowanym zakupie plazmy.
Obecnie uzywam 42" plazme Panasonica serii G20e czyli Full Hd 600Hz i jestem naprawde zadowolony pod wzgledem jakosci obrazu.
Planuje jednak zakup plazmy 50" i teraz borykam sie z tym pytaniem czy faktycznie to Full Hd jest mi niezbedne aby miec taka jakosc odbioru jak w mojej 42?
Korzystam z telewizji N , nie uzywam blu ray, i nie potrzebuje dodatkowych gadzetów w postaci Wi Fi itp..
Pytanie moje brzmi czy jesli zakupie plazme 50" z HD ready 1024x768 to będe odczuwał gorszą jakosc obrazu korzystając z TV cyfrowej , DVD , czyli zródełł które nie emitują sygnału Full HD?
Odnosnie wyboru plazmy to biore pod uwagę plazme LG lub Panasonica
np; LG 50PA4500
Panasonic TX-P50XT50
TX-P50X50E.. ?

Prosze o opinie ( kazda cenna) i z góry dziekuje i pozdrawiam:roll:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
Nawet z anteny pokojowej masz już programy HD , więc dla Ciebie i Twoich przyzwyczajeń - tak powinieneś sięgać.
Jaką masz odległość od telewizora ?

digitalus

Banned
Pytanie moje brzmi czy jesli zakupie plazme 50" z HD ready 1024x768 to będe odczuwał gorszą jakosc obrazu korzystając z TV cyfrowej , DVD , czyli zródeł które nie emitują sygnału Full HD?
Witam
W przypadku kanalow sd jakosc obrazu bedzie lepsza w 1024x768. Jesli masz plazme g20 to na pewno zauwazysz roznice.Plus dla g20 to filtr antyrefleksyjny .W TX-P50X60 nie ma filtra i beda odblaski.
Najlepiej kupic nowy model czyli x60
http://www.youtube.com/watch?v=RrH5fVwKE6o
http://www.avforums.com/reviews/Panasonic-X60-TX-P-42X60B-50X60B-Plasma-TV-Review_519/Review.html
kilka przykladow z forum, dotycza plazm o rozdzielczosci 1024x768
37x10 ,1024x768
Chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami z zakupu i użytkowaniem VL748
Toschiba 40VL748 kupiłem w maju w EURO-AGD w sklepie internetowym w cenie 2490 zł. Telewizor dostarczono w idealnym stanie z orginalną nienaruszoną taśmą TOSHIBY. Telewizor został wniesiony przez pracownika EURO do domu i przez niego rozpakowany do oględzin stany tv ( czy nie ma uszkodzeń mechanicznych) po tej czynności telewizor został przekazany. Na ekranie nie stwierdziłem żadnych rys,zacieków itp. opisanych przez kulasekp. Do tej pory używałem plazmę panasonica 37x10.
Po uruchomieniu 40VL748 + CYFROWE UPC stwierdziłem co następuje
głos - nie do zaakceptowania wręcz fatalny brak niskich tonów pomimo ustawienia niskich tonów na maxa znacznie gorszy niż w 37x10
obraz inny niż w plazmie,przy słabych programach np. niektóre filmy w Kino Polska brak ostrości . brak szczegółów plazma gra lepiej.
Programy HD -obraz bardzo dobry
Kąty bardzo słabe pewnie dlatego że telewizor oglądam z odl. 2,5 m.
Wygląd rewelacyjny.

Na zagranicznym forum mozna przeczytac podobne opinie czyli
Plazma
Dokładnosc kolorow i reprodukcji
Opoznienia w grach jest nizsze
Sport wyglada lepiej
Filmy wyglądaja lepiej
Dobry obraz SD i HD.

- Color accuracy and reproduction
- Game lag is lower
- Shadow details are better
- Sports looks better
- Movies look better
- Uniform screen(no clouding)
- Do not have to fiddle with 100Hz settings since its on all the time and there are no artefacts.
- Good SD picture and HD picture.

Kolejny przyklad 50x20, rozdzilczosc 1024x768

Od dluzszego czasu chcialem kupic duzy telewior , dzieki opiniom tego forum kupilem Panasonica TX-P50X20E. Dotychczas uzywalem i uzywam Panasonica CRT TX36PB50D (z dolby digital i dts na pokladzie) oraz tv lcd 32LG4000.
O ile Panasonic crt mial obraz w sd nie do zarzucenia o tyle lcd ujawnia wszystkie swe wady - czerne przechodzaca w szarosc , brak odwzorowania szczegolow , nieciekawe kolory.
Swoja klase lcd pokazuje tylko przy bardzo dobrej jakosci materiale HD ( Animal Planet HD, National HD) lub plikach mkv. Do takiego samego wniosku doszedl kolega, ktory w tym roku kupil Samsunga 46C650 - tylko material HD dostarcza wrazen przy ogladaniu.
Wracajac do Panasonica , badz co badz niskiej, w zamierzeniu producenta niskiej klasy telewizora plazmowego i niskiej ceny stwierdzam, ze radzi sobie rewelacyjnie z kazdym materialem co wprawilo mnie w ogromne zdziwienie i zachwyt. Pieknie jest odtwarzany material HD i rewelacyjnie SD, nawet ogladanie filmow w divx przebiega bez problemowo dla ogladajacego (zywosc kolorow i ich odwzorowanie, przestrzen obrazu ,czern, gdzie przy lcd ogladanie tego materialu bylo drazniace wrecz nieczytelne.

Bardzo dziwi mnie marketing sieci sprzedazy nastawiony na sprzedaz tv lcd, ktore wlasciwie z przyjemnoscia oglada sie tylko na dobrym materiale HD.
Dodam, ze odbicia panelu Panasonica gdy tv emituje obraz sa minimalne, niezauwazalne, wiec zdjecia na czarnym tle pokazywane na tym forum maja zastosowanie tylko gdy tv jest wylaczony lub obraz jest calkiem ciemny.
Tv ogladam na Cyfrze PLus z wlaczona opcja kanalow HD, odbiorniki Philips DSR 6201/91 i DSR7201/91. Kable HDMI odpowiednio Sony i Techlink

Tv Panasonic mam od okolo tygodnia wiec troche sie z nim obylem ,ale dobre wrazenie pozostalo.
Bardzo polecam - rewelacja w odtwarzaniu kazdego materialu i wrecz rewolucja wobec telewizorow lcd. (nie dziwie sie, gdy inni pisza ,ze odstawiaja lcd do kata)

Jakosc obrazu sd z plazmy o rozdzielczosci 1024x768.W rzeczywistosci jest lepiej niz na zdjeciu.
DSCF3501d_nxnrpnr.jpg

Ostatnia edycja:

rex77

New member
W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
Nawet z anteny pokojowej masz już programy HD , więc dla Ciebie i Twoich przyzwyczajeń - tak powinieneś sięgać.
Jaką masz odległość od telewizora ?
Odległosć od TV znajdującego sie na sciane to jakieś 4,2 m

rex77

New member
W TX-P50X60 nie ma filtra i beda odblaski.
Najlepiej kupic nowy model czyli x60
Tzn chyba miałes na mysli że X50 nie ma filtra a x60 ma ?
Troszke dziwi mnie ze niby nowy model X60 a jest tanszy niż X50 (ceneo) z czego to wynika?
Podoba mi sie linia modelu p50xt50- jest pare stówek droższy od zwykłej x50 i x60 ale czy posiada on szybe antyrefleksyjną? W opisie technicznym jest napisane iz jest to Tv 3D ? troche dziwne bo chyba za tani na 3D (2400pln) a poza tym HD ready. Możecie mi powiedziec czy model ten jest warty polecenia w porównaniu x50 i x60?
ps. dziekuje za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi:eek:k:

rex77

New member
W X50,X60,XT50 nie ma filtra antyrefleksyjnego.
a więc rozumiem iż filtr ten jest tylko w modelach wyższych?
Ponieważ okno nie znajduje sie na przeciw TV wiec mam nadzieje że refleksy nie będa nadzbyt doskwierać :niewiem:
W takim razie mam teraz do wyboru trzy warianty
1. TX-P46G30E
2. TX-P50X60E (HD READY]
3. LG 50PN6500

????? poradzcie please:niewiem:
a moze jakas inna alternatywa...?

digitalus

Banned
Taki sam pobor energii jest w starszym modelu 42g30. 290 wat to maksymalny pobor energii.Maksymalny pobor energii jest tylko wtedy gdy ekran jest calkowicie bialy. 30 zl wiecej za energie to nie jest dramat.Dwie paczki papierosow.
Nizszy pobor energii czyli max 150wat jest w plazmie 42x50. 195wat w plazmie 42x60.
W tym linku jest to bardzo ladnie wyjasnione na przykladzie st50
Recenzja telewizora plazmowego Panasonic TX-P42ST50: ideał dla graczy i kinomaniaków - TommiK - 13 stycznia 2013
1. TX-P46G30E model z 2011 z filtrem antyrefleksyjnym .Bardzo trudno bedzie kupic ten telewizor.
2. TX-P50X60E (HD READY] dobra jakosc sd i hd
3. LG 50PN6500 bardzo dobra jakosc hd
Jesli telewizor jest wlaczony to nie dostrzegam odblaskow.Bardzo duzo zalezy tez od oswietlenia i ustawienia telewizora . Jesli telewizor bedzie stal tylem do okna to brak odblaskow.
Wystarczy ustawic plazme tylem do okna .W czasie ogladania telewizji nie widac zadnych odblaskow.Jesli wrazenia wizualne maja byc najlepsze to bardzo dobre jest tylne lub boczne oswietenie jak z linku z youtube
Jesli kanal nadaje program zarejestrowany w hd( np nowe odcinki na dobre i na zle) to jakosc obrazu na ekranie hd-ready jest wzorowa i nie trzeba przeplacac(pierwsze zdjecie, plazma hd-ready panasonic tx-42cx3e). Jesli program jest w pseudo hd czyli upscal np program jaka to melodia to nie pomoze zaden telewizor nawet super full-hd:) i jakosc obrazu bedzie slaba.
DSCF2305J_npqenws.JPG

1-4.jpg

Ostatnia edycja:

rex77

New member
Wróciłem własnie z Media Markt ogladając TX P50X60E oraz LG PN6500 i powiem szczerze że jestem zniesmaczony jedną rzeczą przez którą te plazmy wygladaja kiepsko miedzy postawionymi obok innymi telewizorami. Chodzi mi mianowicie o te lustrzane refleksy to po prostu tragedia. Idac z daleka i patrzac na olbrzymi regal z róznymi telewizorami od razu mozna dostrzec które to plazmy (bez filtra) Domyslam sie ze w sklepie plazmy są tak ustawione pod wzgledem kontrastu i opcji obrazu aby wypadały blado przy innych modelach TV bo spoglądaja na flagowe modele LED danych marek to to zupełnie inna bajka , inny obraz, żadnych refleksów czy luster a obraz po prostu żyleta. Ponieważ modele plazm np. Panasonic z zamontowanym filtrem to stratuja od 5000pln to niestety nie dla mnie bo ja mógłbym dać max. 3500 dlatego też moze jednak skierowac sie w kierunku LED? Która marka przoduje w jakosci tych TV? Mozecie polecic konkretny model?

digitalus

Banned
W sklepach telewizory plazmowe zawsze prezentowaly sie gorzej.Tez ogladalem w sklepie x60.Oczywiscie jakosc obrazu bez rewelacji to normalne .Nawet kuro w sklepie wygladalo gorzej od lcd . W domu zupelnie inaczej.Przyklady w linku nizej:)Jesli do telewizora podlacze dobre zrodlo sygnalu to uzyskam porownywalna jakosc obrazu .
Official Pioneer Kuro Pictures Thread.......
W ciemnym pomieszczeniu jakosc z plazmy jest bardzo dobra .
Przyklad, porownanie jakosci obrazu z plazmy LG 50pa6500 bez filtra antyrefleksyjnego i kuro.
http://www.hdtv.com.pl/forum/lg/82283-telewizor-lg50pa6500-102.html
Plazma to inny typ ekranu . .Kazdy dostrzega cos innego:) Dostrzegam we wszystkich telewizorach lcd,led zanik szczegolow na sygnale sd .Drugi plan mniej wyrazny ,nie wiem jak to nazwac w lcd, led dostrzegam koszmarne "baboki"na drugim planie to dobre okreslnie.W plazmie nie ma czegos takiego, dlatego bardziej podoba mi sie plazma hd-ready bo w tym telewizorze dostrzegam wiecej szczegolow jak w telewizorze kineskopowym.Bez znaczenia czy beda odblaski
ZYLETE czyli"sztuczke" z wiekszym swieceniem ekranu lcd( led to to samo co lcd , tylko inne podswietlanie matrycy) przeprowadza sie w prosty sposob tzn telewizor lcd jest na ustawieniach sklepowych. Podswietlanie ccfl lub led swieci dwa razy mocniej i pobiera dwa razy wiecej energii. Nie kazdy producent podaje takie informacje ale bez problemu mozna odszukac w parametrach technicznych telewizora lcd. led.tv.Przy pomocy takiego prostego sposobu klient w sklepie najczesciej wybiera lcd bo mocniej swieci.W telewizorach plazmowych nie ma poswietlania , ekran swieci slabiej. wydaje sie gorszy i 90% klientow wybiera lcd.

cytat z internetowej strony, dotyczy lcd i led.tv

Producenci zdając sobie sprawę, że zakup telewizora często dokonywany jest na podstawie impulsu wywołanego pierwszym wrażeniem, specjalnie, fabrycznie przygotowują odbiorniki tak aby przykuwały wzrok konsumenta. Zdecydowana większość telewizorów eksponowanych w sklepie ma specjalnie dobrane parametry wyświetlania - obraz jest bardzo jasny, kolory jaskrawe, a obraz coraz częściej prezentowany jest ze źródeł wysokiej rozdzielczości. Takie ustawienia dobrze sprawdzają się w sklepie, lecz gdy przywieziemy telewizor do domu okaże się, że mamy zupełnie inne warunki oglądania telewizji i ustawienia sklepowe są po prostu niewłaściwe. Kolory, które w markecie wyglądały na piękne, nie mają wiele wspólnego z rzeczywistymi, występującymi w naturze, jasność jest za wysoka, bo męczy nam się wzrok, a obraz z kablówki wygląda o wiele gorzej niż w sklepie.

w plazmie hd-ready jakosc obrazu sd jest lepsza niz w lcd.Brak "babokow" na drugim planie.W sklepie jakosc obrazu w plazmie jest gorsza i nie nalezy sie tym przejmowac.
digitalus_npawqax.jpg

Ostatnia edycja:

rex77

New member
ok więc zawężając wybór do TX P50X60E i LG 50PN6500 to według mnie mimo iż model Panasonica to HDReady to raczej moge spodziewac sie lepszej jakosci obrazu i odwzorowania kolorów , poniewaz to chyba jednak Panasonic miał lepsza technologie plazmy, natomiast spogladajac na LG napewno podoba mi sie bardziej stylistyka wykonania np. cienkie obramowanie. Poza tym odniosłem wrazenie że w LG sa mniejsze refleksy i mniejsze lustro ale to moze dlatego ze Panasonic stał dwie pólki wyzej i był wystawiony barzdiej na swiatło jarzeniówek w sklepie a LG stał na pólce przy samej podłodze , wiec moze to tez wprawiło mnie w błędne złudzenie. Jesli chodzi o mozliwosci techniczne to LG na plus ma oczywiscie HDFull oraz wejscie na karte SD(a to sie czasem przydaje) Ponadto LG ma system poprawiajacy jakosc ogladania filmów w małej rozdzielczosci np z dysku twardego....
Skłaniałbym sie też do LG ale jednak poczytałem troche na forum i widze ze ludzie tak jakos sceptycznie podchodzą do tej marki , choc ja powiem szczerze ze prezentuje sie naprawde dobrze...
Ech sam nie wiem , mam straszny metlik w głowie...
Pomóżcie braciszkowie...

rex77

New member
a jesli chodzi o model TX P50ST60E , to czy on posiada filtr antyrefleksyjny?
Poza tym to TV z technologia 3D (co mnie bardzo nie interesuje) ale czy wlasnie ten typ TV bedzie tak samo odbierał sygnał cyfrowy np z n-ki co inne plazmy bez tyechnologi 3D? tzn chodzi mi o jakość obrazu i czy własnie ta technologia nie sparawia ze procesor musi konwertowac wyświetlanego obrazu 2D i nie traci przy tym na jakości?

digitalus

Banned
50st60 posiada filtr antyrefleksyjny.Na forum jest test st60.Przeczytaj test i komentarze.Plazma do dobioru zyklych programow i 3d.
http://www.hdtv.com.pl/forum/panaso...eneracja-plazm-panasonica-puka-glosno-do.html
Jesli chcesz uzyskac dobra jakosc obrazu na kanalach sd to nie musisz przeplacac i wybierz tanszy telewizor czyli 50x60.
Uzyskasz podobna jakosc obrazu jak na zdjeciu
Dobrze widac pierwszy i drugi plan .Dla mnie to bardzo wazne
DSCF3686-_nxwersn.jpg

Ostatnia edycja:

rex77

New member
ładny ten TX 50ST60 tylko strasznie prądożerny , mozna powiedziec ze pobiera przy użytkowaniu drugie tyle co wspomniane LG i X60 !

Do góry