Chłodzenie półki RTV

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witam serdeczne, i mam małe pytanie, a mianowicie czy bawił się ktoś kiedyś w chłodzenie półki rtv w której znajduje się sprzęt za pomocą wentylatorka?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Fox pisalem o tym kiedys, sa specjalne "systemy" do chlodzenia takich szafek, sa takze podstawki a raczej nadstawki na ampli. Mialem strony temu poswiecone, takze DIY i tam pewnie bys znalazl odpowiedz, tyle ze zrobilem reinstalke windowsa i nie wiem czy te linki odgrzebie.
Grzeje sie sprzecik? Przeciez to nie Onkyo :)

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
to nie to że mi się grzeje. Planowałem wyciągnąć go z półki ale jednak tam najlepiej pasuje i po prostu chce mu dać trochę więcej ochłody tak asekuracyjnie, z fotek co widziałem to niektórzy mają bardziej grzejące się ampli wciśnięte tak w półkę że praktycznie nie ma wolnej przestrzeni z żadnej strony. U mnie tej przestrzeni ma po bokach 8cm od góry 5 cm i z tyłu jest zrobiony otwór, i tak sobie pomyślałem że bym zamontował wentylatorek taki od kompa i podłączył go do ampli za pomocą Trigger OUT tylko nie wiem czy by to się udało w taki sposób

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
już mniej więcej mam to rozpracowane, teraz kwestia zakupienia dwóch wentylatorków i zasilacza, potem montaż, jeszcze muszę tylko dokładnie przemyśleć jak je zmontuje, żeby to jak najlepiej śmigało i poszukać jak najcichszych wentylatorków

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
witam po tak długim czasie na tym wątku. Tak się zbierałem do tego chłodzenia, aż w końcu się zmobilizowałem, miałem ostatnio trochę przeróbek w pokoju, więc się zmobilizowałem i zrobiłem te chłodzenie. Wykorzystałem 3 wentylatorki (R12x2 i R8 Super Silent) podłączone do zasilacza z regulacją. Zamieszczam fotki, może się to kiedyś komuś przyda, bądź zachęci do działania :). wykonanie totalna prowizorka i amatorszczyzna, ale nie widać tej nie estetyki po ustawieniu wszystkiego :)

Attachments

• Obraz 001.jpg
    Obraz 001.jpg
    331,2 KB · Wyś: 555
  • Obraz 002.jpg
    Obraz 002.jpg
    299,6 KB · Wyś: 344
  • Obraz 003.jpg
    Obraz 003.jpg
    872,2 KB · Wyś: 332
  • Obraz 004.jpg
    Obraz 004.jpg
    284,2 KB · Wyś: 450
  • Obraz 005.jpg
    Obraz 005.jpg
    509,9 KB · Wyś: 357
  • Obraz 006.jpg
    Obraz 006.jpg
    551,7 KB · Wyś: 517
  • Obraz 007.jpg
    Obraz 007.jpg
    310,8 KB · Wyś: 247
  • Obraz 009.jpg
    Obraz 009.jpg
    653,6 KB · Wyś: 461
  • Obraz 010.jpg
    Obraz 010.jpg
    279,1 KB · Wyś: 730
  • Obraz 011.jpg
    Obraz 011.jpg
    902,8 KB · Wyś: 1210

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
a Tu jak jeden chłodzi ampli. Wykonałem to tak przezornie. Wiem że już po lecie, nadchodzi zima, wielkich upałów nie będzie i duchoty w pokoju, ale lubię mieć pewność że jest jak najlepiej może być. Chłodzenie jest włączane za pomocą gniazdka na pilot jak i większość rzeczy które posiadam w pokoju :)

Attachments

• Obraz 020.jpg
    Obraz 020.jpg
    547,1 KB · Wyś: 626

Vaderus

New member
Bez reklam
Pomysł świetny i wykonanie całkiem ok.
Ja u siebie po prostu wywaliłem całą tylną ścianke ze środkowego regału, bo i tak całość, tak jak u Ciebie, zasłaniają mi sprzęty. Dzięki temu powietrze swobodnie przelatuje od przodu do tyłu... albo odwrotnie :)
Szafka z prawej strony - też mam tak jak Ty więc tu się nie "czepiam" i podoba mi się.
Co do wiatraka nad ampli, to też tak mam tylko że u mnie wiatrak ten chłodzi tuner AZBox... też w sumie tylko tak na wszelki wypadek, dla porządku i dla zasady ;) Ja wykorzystałem podstawkę chłodzącą do laptopa - ma ogromy wiatrak wolnoobrotowy a więc cichy i jest zasilana z USB więc mogłem po prostu bezpośrednio wpiąć w gniazdo USB z tyłu tunera. Wiatrak włącza się i wyłącza z tunerem.

pawlop

Member
Odkopię starocia ale może mi ktoś pomoże. Czy taki wentylatorek można jakoś podpiąć pod inne wejście niż USB, bo takie mam tylko jedno i to z przodu. Mam Marantza SR5007 i muszę przyznać że z góry jest bardzo ciepły bo ma tylko 2,5cm.

Do góry