Jakie kolumy podłogowe nikobudżetowe 1000-1500PLN?

Michnik30

Member
Zakończyło się na Klipsch Synergy F10.
Jak dla mnie grają super. Nie sądziłem, że tyle basu da głośnik 13cm!
Średnie i wokal jak dla mnie ok. Wysokie też.
Co więcej , uważam , że do 20 m2 są akurat.

Za to mam teraz problem z wzmacniaczem, a właściwie z brakiem pilota (muszę go niestety mieć gdyż zestaw ten odtwarza mi również dźwięk z dekodera TV, a wiadomo w nocy nie chce się wstawać i wyłączać wzmaka po zakończeniu sensu filmowego).
Tak więc chciałbym kupić jakiś wzmacniacz do tych kolumn. Niestety budżet to jakieś 500-700 pln (czyli raczej używka).
Nad 320bee, denon pma-680 - tak wstępnie patrzyłem. Pytanie czy do tego rodzaju muzyki z tymi kolumnami będzie ok?

Miałem kiedyś te Klipsch F10. Bardzo wysokie tony i niskie schodzą fajnie. Ja bym do nich zaproponował Denon pma720ae. Używany do 700zł znajdziesz, też ciekawe jest Onkyo tx8030 gdzieś na olx kiedyś widziałem za śmieszne pieniądze.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Bipo

Active member
Bez reklam
Zdecydowanie nad 320 który ociepli podrasowaną i efekciarską v krztałtną barwe klipsch do tego kimber kable na przody i będzie Pan zadowolony. Ustrzegaj się nowych modeli denona bo dźwięk będzie męczyć przy dłuższym odsluchu. Jeśli denon to starsze wersje...

Michnik30

Member
Ok w takim razie stawiam na Nad'a.
Może tylko sprecyzujmy, którego konkretnie modelu szukać najlepiej? Bo widzę, że jest sporo tych 3setek. Cena jak już pisałem 500-800pln. No i musza być to modele , które miały pilota.
Jeszcze takie moje laickie pytanie jedno: na starym wzmaku mam taki fajny psztyczek "loudness" dzięki któremu zaczyna to wszystko fajnie grać. Bez niego jest pusto i płasko :/ A w tym Nad'zie go nie ma. Mam sie tego obawiać? :p

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Wzmacniacze Yamahy mają loudnes ,nawet modele z serii 300 ,jeżeli się nie mylę to jeszcze jest wejście na subwoofer chociaż Yamaha nieźle radzi sobie z basem .Tylko gdyby wybór padł na ten model należy się liczyć z rozjaśnieniem brzmienia ,co akurat w przypadku Klipch nie jest pożądane
W roli wzmacniacza świetnie by się sprawdził Harman HD980 (chyba nawet lepiej niż NAD) ,to jest bardzo dobry klocek o dużym ,mocnym i kulturalnym brzmieniu

Ostatnia edycja:

Michnik30

Member
Jeszcze jedno wymaganie (w/g mnie jednak muszę mieć) - loudness...a jak oglądam te Nady czy Harmanny polecane przez Was to żaden nie ma.
Boje się, że przy cichym graniu nie będzie bassu i wysokich tonów...tak jak to w moim obecnym moim ampli po wyłączeniu tej funkcji.
No i ten pilot nieszczęsny. Cena jak pisałem 500-800pln...absolutny max to 1000.
Może: ONKYO A-9511? , na papierze wygląda dobrze...bo z denona się juz wyleczyłem...chociaż wszystko ma to co powinien...oprócz zgrania z moim klipschem F10.

Pioneer A-605R?

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Kolego, starsze sprzety miały to udogodnienie - loudness, ale nowsze wzmacniacze sa tak zestrojone że bez tego bajeru graja jak potrzeba. To zależy od wzmaka, są takie że lepiej zagrają bez tego podbicia a są takie że bez niego ani rusz.:) Mój nie ma żadnych bajerów, a gra jak przystało.

Michnik30

Member
Kolego, starsze sprzety miały to udogodnienie - loudness, ale nowsze wzmacniacze sa tak zestrojone że bez tego bajeru graja jak potrzeba. To zależy od wzmaka, są takie że lepiej zagrają bez tego podbicia a są takie że bez niego ani rusz.:) Mój nie ma żadnych bajerów, a gra jak przystało.

No cóż...trochę mam mętlik. Bo przecież za tą kasę to nie będzie jakiś najnowszy sprzęt.

No nie wiem czy dobrze rozumiem funkcje loudness...czy ona podnosi nieco "słyszalność" tonów wysokich i niskich przy niskim poziomie głośności, a w momencie gdy lecimy w górę z głośnością spłaszcza charakterystykę(wraca do normy)? Bo jak tak to nie mając tej funkcji, gdy dajmy na to podniosę nieco bass i treble w celu uzyskania ich od dołu to uzyskam i tego i tego z kolei za dużo jak podkręcę nieco gałkę głośności.

Do góry