TV 65" do salonu - przylegający do ściany

nastar

New member
Witam,
Kiedyś radziłem się na forum w kwestii TV i przez lata byłem zadowolony z pomocy, zatem zwracam się znów z prośbą o pomoc.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m^2 - salon z aneksem.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2.5-3.0m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2, sporadycznie więcej.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Głównie na wprost, ale czasem będzie oglądanie z okolic wyspy. Kąt około 45stopni.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Na wprost telewizora i od boku. TV na ścianie północnej, światło wpada przez drzwi balkonowe od strony południowej oraz przez duże przeszklenie od strony zachodniej. Obecnie brak zasłon.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? -
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? -
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Obecnie głównie streaming - Netflix, Amazon, HBO, itd. W przyszłości też filmy na Blu-Ray i konsola.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Obecnie nic. W przyszłości zestaw kina domowego lub jakiś soundbar, konsola i odtwarzacz Blu-Ray.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Nie ma reguły, zazwyczaj jest to 2-3h, sporadycznie 4 i więcej.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Satyna/mat - im mniej odbić tym lepiej.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale, F1-F3, czasem dokumentalne.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Głównie serwisy streamingowe, czasem YT.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Kiedyś.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Głównie po południu oraz wieczorami.
17. Preferencje co do wielkości? 65"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? -
19. Preferencje co do marki ? Brak.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 8000-9000PLN.
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie wykluczam

Jest jedna bardzo istotna rzecz, którą musi spełniać TV - przylegać do ściany.
Powyższe wymaganie, wg mojej wiedzy, spełnia niewiele telewizorów:
  • Samsung seria The Frame
  • LG seria OLED evo G1/2/3/4
The Frame bardzo podoba się żonie, ale chyba przekonałem ją, że obraz będzie lipa. Głównie podoba się jej to sam wygląd i to, że przylega do ściany, ale też to, że praktycznie nic się nie odbija w ekranie.
LG OLED G3 w znanych sieciówkach tylko ekspozycja w rozmiarze 65", albo cena powyżej 10k - dla mnie to żart skroo G4 już mamy. No chyba, że @kiki masz go w moim budżecie?

Z "płaskich" TV widziałem jeszcze Samsung S95C, ale nie wiem czy znajdzie się wieszak, który nie robiłby jakiejś dużej szczeliny i już chyba będzie poza zakładanym progiem.

Chętnie poczytam o za i przeciw w/w TV i ewentualnych alternatywach dla nich.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W tej klasie masz już w czym wybierać.
G3 niestety nie ma, ale kosztował powyżej 10.000 zł , teraz G45 jest w świetnej promocji - bo jest cashback 3000 zł
WYchodzi nie wiele drożej na matrycy MLA.
Lub zaczekałbym już na dniach na nowe Oled 65 819 za 9999 zł na martycy MLA - też nie wiele odstaje
Nie odstaje od ściany również mini led 85x955 - taki Ci sie mieści ?

nastar

New member
W tej klasie masz już w czym wybierać.
G3 niestety nie ma, ale kosztował powyżej 10.000 zł , teraz G45 jest w świetnej promocji - bo jest cashback 3000 zł
WYchodzi nie wiele drożej na matrycy MLA.
Lub zaczekałbym już na dniach na nowe Oled 65 819 za 9999 zł na martycy MLA - też nie wiele odstaje
Nie odstaje od ściany również mini led 85x955 - taki Ci sie mieści ?
Dawno mnie nie było, a temat nie został zamknięty - niestety musiał poczekać, pojawiły się ważniejsze sprawy.

Wracając do tematu, wszystko co w pierwszym poście pisałem zostaje, prócz ceny - 6000-7000zł zakładany budżet obecnie.
Żona dalej upiera się przy Samsung The Frame 2024 (znaleźliśmy 65" za 4700zł), ale może pojawiło się lub staniało coś lepszego.

Jeśli nie byłby to The Frame, to znalazłem uchwyt Firmy Vogel's TVM 5405 Fixed TV Wall Mount, 15mm niby odstaje.

Odnośnie do rozmiaru, nic większego nie planujemy. 65" wydaje się nam bardzo OK pomimo tego, że mamy miejsce i na 100".

TV chcemy kupić na dniach. @kiki jesteś w stanie pomóc?

Ostatnia edycja:

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
LG G4 w 65-ciu calach by Ci pasował. Niestety trochę mały budżet. A 55 cali bym nie brał. 65 to minimum i pasuje do Twoich założeń.

nastar

New member
LG G4 w 65-ciu calach by Ci pasował. Niestety trochę mały budżet. A 55 cali bym nie brał. 65 to minimum i pasuje do Twoich założeń.
G4, a konkretniej OLED65G42LW jest dostępny w jednym ze sklepów w bardzo atrakcyjnej cenie 7835zł. Niestety, sklep ma mocno zróżnicowane opinie, a nie uśmiecha mi się jechać do oddziału 500km, aby mieć pewność, że sprzęt będzie nowy, itd.

Jeśli nie ma alternatywy w moim budżecie, to zostaje chyba tylko pogodzić się i zamówić The Frame.
Zastanawiam się tylko cały czas, czy poradzi sobie w ciągu dnia, kiedy będzie sporo słońca?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Faktycznie przylegające masz dwa modele :
  • Samsung 65 The Frame
  • LG 65G45
Jeśli słońce świeci na ekran - to Samsung wygra.
Kiedy planujesz zakup ?

nastar

New member
Faktycznie przylegające masz dwa modele :
  • Samsung 65 The Frame
  • LG 65G45
Jeśli słońce świeci na ekran - to Samsung wygra.
Kiedy planujesz zakup ?
Chcielibyśmy w tym tygodniu.

Jeśli dobrze pamiętam sytuację rynkową, to nowy The Frame czy G5, będą dopiero koło maja lub czerwca dostępne. Nie będę czekać na ewentualne obniżki G4 do tego czasu czy poprawionego Samsunga, który będzie droższy ze względu na znaczące zmiany.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
G4, a konkretniej OLED65G42LW jest dostępny w jednym ze sklepów w bardzo atrakcyjnej cenie 7835zł. Niestety, sklep ma mocno zróżnicowane opinie, a nie uśmiecha mi się jechać do oddziału 500km, aby mieć pewność, że sprzęt będzie nowy, itd.
Nie kupuj w szemranym sklepie, tym bardziej jak nie jest to oficjalna polska dystrybucja.
Jak wszystko działa to jest fajnie. Jak coś się zadzieje to później mogą być problemy i to Ty będziesz miał kłopot.

nastar

New member
Nie kupuj w szemranym sklepie, tym bardziej jak nie jest to oficjalna polska dystrybucja.
Jak wszystko działa to jest fajnie. Jak coś się zadzieje to później mogą być problemy i to Ty będziesz miał kłopot.
Jeszcze w zeszłym roku, kiedy szykowałem się do zakupu G3, napisałem do LG Polska z zapytaniem o dystrybutorów.
Lista pewnie nie zmieniła się i sklep, o którym wspomniałem dziś, nie był wymieniony przez LG Polska.

Biorąc pod uwagę powyższe, jeśli nie ma cud promocji u kikiego, to zostaje nam kupić Samsunga.

Chociaż... @kiki przeglądając stronę LG natrafiłem jeszcze na QNED91 (https://www.lg.com/pl/telewizory-i-soundbary/qned/65qned91t6a/) i na zdjęciach producenta ma wgłębienia na uchwyty w górnych rogach. Nie wiem czy to lepsza opcja od The Frame jeśli chodzi o jakoś obrazu i czy te zdjęcia to nie lipa. No i jeśli nie, to jaki uchwyt pasowałby do niego?

Samsung miał też podobne wgłębienie w s95 starszych, ale ich pewnie nie dostanę, nowych.

Jawas

New member
Podłączę się pod temat, bo mam podobne warunki - chcę dokupić tv, do mieszkania (w domu mam zupełnie inne warunki, tam już jest telewizor). Czyli na co warto teraz patrzeć, patrząc z dwóch stron - ekonomicznie i optymalnie (budżet nie blokuje mnie jakoś mocno, ale nie wiem, czy chce wydawać miliony na miejsce, w którym tylko czasem bywam). U mnie w 70% konsola, pozostałe 30% to różne vod (w tym sportowe). Mógłbym prosić o propozycje? Kupić jestes gotów właściwie w każdej chwili.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Jawas, podaj więcej danych, tzn. jaka odległość od TV, jakie warunki itp.
Coś zupełnie budżetowego, czy jakiś lepszy ma być sprzęt.
Wtedy będzie można coś lepiej doradzić.

Jawas

New member
Jak wspominałem, podobne, ale ta konkretnie:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15-20m^2 - salon
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2, sporadycznie więcej.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Głównie na wprost.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać (ale nie wykluczam powieszenia przy jakimś przemeblowaniu)
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z boku, pomieszczenie nie jest mocno nasłonecznione
7. Jaki masz obecnie telewizor ? To nieistotne chyba, bo to nie wymiana, a kupno nowego
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? -
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Podstawowa funkcja to granie na PS5 - tak z 70%, 20% to vod (netflix, amazon, max itp.) i 10% to sport typu f1, czasem piłka.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? To nie lokalizacja, gdzie jestem codziennie - jak jestem to 1-5h (może być, że jestem przez 2 tygodnie z rzędu, a potem 2 mnie nie ma).
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Wolę mat, ale chyba nie jest to kluczowe, jakość obrazu ważniejsza
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale, F1-F3, czasem dokumentalne.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Sporadycznie tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 80% czasu przed tv.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Głównie po południu oraz wieczorami.
17. Preferencje co do wielkości? 65" (chyba nie będzie za duży)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? -
19. Preferencje co do marki ? Brak.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5-10k - budżet mam otwarty dosyć - więc, jeśli to możliwe, chciałbym poznać model tańszy, średni i droższy i wiedzieć dlaczego/po co przepłacac (czytam teraz cały czas testy sprzętów z 2 ostatnich lat)
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie wykluczam, chodź znam strony, gdzie są podawane "optymalne" wartości dla konkretnych modeli tv.

nastar

New member
Jak znasz wszystko - to Ile masz max kasy ?
Jak pisałem wczoraj - 7000zł nie chce przekroczyć.

Dobra Panowie, a jaka alternatywa dla The Frame 2024, która ma płaskie/prawie płaskie plecy i zostaje montaż VESA lub jakiś tam producenta?

Męczę ten temat trochę, ale chcę uzyskać jak najlepszy stosunek wydanych pieniędzy do tego co założyliśmy z żoną, czyli u mnie obraz w naszych warunkach, a u niej wygląd sprzętu w salonie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Każdy chce podobnie.
U Ciebie w tej klasie najlepszy to LG 65C45.

=================================
Jawas - tak jak prosiłeś na PW.
Wg mnie to co podałem - to najlepsze w klasie cena do jakości.

Do góry